Hírek és cikkek kutya témakörben
Keresés a termékek közt:

Termék katalógus

Az alábbi katalógus áruházunk termékpalettáját tárja Ön elé. Forgalmazott márkák

Ma esti holdállás

Pillanatnyi széljárás

Széltérkép

Címkefelhő

Véreb - Elővizsga Németországban

Sabatti 870 Traqueur-utánkereső puska teszt

Sabatti 870 Traqueur-utánkereső golyós puska teszt.

Browning utánkereső gólyós fegyver

Browning utánkereső gólyós fegyver.

Bassotto di Corleone "F" alom - várható Júniusban, 2016.

http://www.bassottocorleone.com

A 33. Nemzetközi Véreb Verseny, Keszthely

A vizsgázott vadászkutyák után nem kell ebadót fizetni

Az oroszlánszívűek

MEGBÉKÉLT A KUTYÁS VILÁG

Több mint tíz esztendős vita és háborúskodás után a mai napon megállapodást kötött a hazai ebtenyésztés két csúcsszervezete a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOE) és a Magyar Ebtenyésztő Szervezetek Szövetsége (MESZ).

A hazai ebtenyésztés világában uralkodó egységes szemlélet megteremtése érdekében dr. Budai Gyula a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitka 2012. márciusa óta több alkalommal tárgyalóasztalhoz ültette a MEOE és a MESZ elnökeit, Korózs Andrást és Farkasháziné Folkmann Zsuzsát, illetőleg a Nemzetközi Kinológiai Szövetség (FCI) elnökségi tagját, dr. Jakkel Tamást. 

A tárgyalások során a felek célja volt, hogy a tenyésztési hatóság által újonnan elismert egyesületekbe a tenyésztők belépését megkönnyítsék, elősegítve ezzel az új szervezetrendszer kialakítását, amelynek érdekében szükséges lesz a MEOE és a MESZ alapszabályának módosítására. Az egyeztetések végére a MEOE és a MESZ között döntés született arról, hogy 2013. június 1-ig kialakítják a jogszabályoknak és szakmai elveknek megfelelő szervezeti kereteket, amely biztosítja az FCI jogosultságokat valamennyi elismert ebtenyésztő szervezet számára.

A mai napon megkötött megállapodás mindezek bizonyítéka, hiszen a megállapodás aláírásával a két szervezet elnöke a jövőben együttesen fog dönteni a legfontosabb szakmai kérdésekében. Így összehangolva végzik a rendezvényszervezést és az ebek törzskönyvezését, valamint közös bírói testületet állítanak fel.

Budai Gyula a megállapodás felek általi aláírásával bízik abban, hogy végre rend lehet a hazai ebtenyésztés világában, ezért továbbra is elkötelezett képviselője lesz a MEOE-MESZ közös tevékenységének minisztériumi koordinációjának.

Forrás: ForestPress

MEDVEÖLŐK ÉS ÖLEBEK KAPOSVÁRON

Öt országból érkeztek vadászkutyák a kaposvári szépségversenyre, amelyen a vizsláknak külön kör is jutott. 258 ebet vonultattak fel a tulajdonosok, a japán fajtáktól a hazaiakon át az oroszokig. Sok kutyáról ma már csak a neve tudatja, hogy valaha vadászatra tenyésztették ki.

Őt Dásenykának hívják, ő pedig a Burján.

Ezeket az orosz agarakat 2-3 óra alatt készítik fel arra, hogy a ringbe léphessenek bírálatra. Az orosz agár - más nevén borzoj - hajtókutyaként ismert, hazájában párban vadászva medvére, farkasra eresztették. Ma többnyire kedvtelésből tartott fajta.

Bodor Sára, Bárdudvarnok:
- A szomszédban lakott egy orosz agár, akinek láttam a 12 kölykét ott felnőni mellettünk. Minden nap együtt sétáltattunk kutyát a gazdájával, és én akkor beleszerettem ebbe a fajtába. A mozgása és a nyugodt, nemes természete az, ami engem megragadott.

Bizony néhány - ma ölebnek tartott példány is megfordult a körökben, így például a yorkshire terrier. A masnik és a copfok megtévesztőek, igenis vadászkutyáról van szó - legalábbis ezért tenyésztették ki a 19. században ezt a fajtát.

Molnárné Kotsy Tünde, Pécs:
- Elvileg patkányra vadásztak vele Angliában, úgy kezdődött ennek a fajnak a kitenyésztése. A bányászoknak kistestű kutyára volt szüksége, amelyik patkányozott és akkor így ebből kifejlődött a yorkshire terrier. Más fajtákkal párosították és ez a szépséges kutya született belőle.

Tünde kutyái szépen szerepeltek, többet díjazott is a bíró a kaposvári kiállításon. Pippa Lee - merthogy így hívják a kutyust kölyökkora óta kiállításra készül. Szőrét olajozzák és felcsavarják a hétköznapokban, hogy ilyenkor legjobb formáját mutassa. Ez bizony nem kevés idő, van, aki kissé bele is unt és kényelmesebbre vette a figurát.

Megint más hanggal siettette volna a bírókat. Herceg mindezidő alatt türelmesen vár. A világkiállításon harmadik helyezett amerikai akita útja sem volt éppen rövid, hiszen Mórról érkeztek.

Csiba Zsolt, kutyakiképző, Mór:
- A felkészítése az nem az, amit most itt látunk. Tehát az, amit itt az asztalon látunk, ez a kozmetikája a kutyának. Ez egy közel fél órás elfoglaltság, de a kiállításra való felkészítés az egy hosszabb elfoglaltság. Ez kezdődik a képzéssel, már egész kölyök korban. Később az állat kondicionálásával folytatódik.

Ha a felkészítés nem megfelelő, az helyrehozhatatlan lehet a későbbiekben - véli a kiképző, aki handligeli Herceget és felkészíti a kiállításokra. Brigitta fiatal akitákkal érkezett, 18 éve álmodott arról, hogy ezt a fajtát tudja otthonában

Sandberg Brigitta, Juta:
- Medveölésre próbálták, de emellett nagyon jó házőrző őrző-védő kutya. Imádják a családot, a gazdájukat.

De ez nem csak a törzskönyves jószágok tulajdonsága. A Kutyatár Egyesület most is kihozta a menhelyi ebeket, akik közül több is gazdára talált a kiállításon.

Forrás: Somogy TV 

VADÁSZKUTYÁK KAPOSVÁRON

Vadászkutya kiállítás rendeztek a hétvégén Kaposváron. Agarak, terrierek, tacskók és vizslák is vizsgáztak, az eseményt csaknem ezren kísérték figyelemmel. 
Az egész országból és még a határon túlról is neveztek a kutyatulajdonosok. A többi közt csehek, osztrákok, szlovákok és horvátok is részt vettek a rendezvényen, összesen 258 négylábút hoztak el. A kutyáknak nem csak küllemét, de teljesítményüket is pontozták a szigorú bírók. Serleg és több száz kilónyi táp volt a győztesek jutalma. Különlegességként egy ősi japán kistestű vadászkutyát, egy shiba inut-ot is megismerhettek az érdeklődők.

Forrás: Somogy TV

ÖT HÓNAP ÁLL MÉG RENDELKEZÉSRE A KUTYÁK CHIPEZÉSÉRE

Chippel való megjelöléséért legfeljebb 3500 Ft összeg kérhető. 
Tilos lesz a kutyák fülének csonkítása, és farokkurtításra is csak az állat hét napos koráig lesz lehetőség 2012. augusztus 1-jétől. További számos változás lép életbe augusztus 1-jétől a kedvtelésből tartott állatok tartásával, forgalmazásával kapcsolatban, melyek közül az egyik legfontosabb a kutyák kötelező chipes megjelölése. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja az ebtartók figyelmét, hogy öt hónap áll még rendelkezésükre a négy hónapnál idősebb ebek elektronikus transzponderrel (chippel) történő megjelölésére.

2012. augusztus 1-jén lép hatályba a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 16.) Kormányrendelet legújabb módosítása, mely változás leginkább az ebtartókat érinti.
Az új előírások értelmében kistestű ebeknek (20 kg-ig) legalább 10, közepes testűeknek (20-40kg) 15, nagytestűeknek 20 m2 területet kell biztosítani a jövőben. Változnak a kikötve tartás szabályai is. Kistestű ebet legalább 4, közepes testűt 6, nagytestűt 8 méteres eszközzel (lánc, kötél stb.) szabad csak megkötve tartani.
Fontos, hogy a kutyák küllemének megváltoztatása céljából fülcsonkítás nem, csak farokkurtítás lesz végezhető, az is csak az állat hét napos koráig. Szintén újdonság, hogy az eb (valamint a macska és görény) kölyköket nyolchetes korukig kötelező lesz anyjukkal tartani.

A jogszabályváltozás leglényegesebb pontja, hogy 2013. január elsejétől a négy hónaposnál idősebb ebek már csak elektronikus transzponderrel (chippel) megjelölve tarthatók. Ennek értelmében a gazdáknak még öt hónap áll rendelkezésükre, hogy elvégeztessék a szükséges állatorvosi beavatkozást. Fontos tudni, hogy az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény kimondja, hogy az eb transzponderrel való megjelöléséért legfeljebb 3500 Ft összeg kérhető az állat tartójától, amely magában foglalja a transzponder árát, a beültetés díját és az országos eb-adatbázisba való regisztráció díját is.

Forrás: ForestPress

Munkavizsga/Working trial-CACT, VAV-Nagymáté

Tenyészszemle: vizslák alapvizsgája a káldi Farkas-erdőben

Szombaton a káldi Farkas-erdő hidegkúti vadászháza előtt nyílt meg az egész országból, valamint Svájcból, Németországból, Ausztrából érkezett vizslások számára a megmérettetés.

A hűvös és esős szombat reggel láthatóan nem zavarta sem a kutyákat, sem a tenyésztőiket, gazdáikat a Magyar Vizsla Klub szervezésében rendezett tenyészszemlén a vízi-mezei vizsga illetve az alapvizsga. A papírmunka elvégzése után a külföldről érkezettek miatt tartottak két nyelvű eligazítást a vizsga szervezői.

Bemutatták a bírókat, ismertették a vizsgák helyszíneit és szabályait. Szép számmal érkeztek hazai és külföldi versenyzők a megnyitóra. Huszonkét vizslát regisztráltak tenyésztésre, ötöt a vízi-mezei vizsgára, tizenhat kutyát pedig alapvizsgára. A tenyészszemlén a vizslák küllemét Josip Sabo horvát bíró értékelte. A jelentkezők közül valamennyi vizsla alkalmasnak bizonyult a tenyésztésre. A tenyésztésből való kizárási ok lett volna például, ha nem megfelelő a fogazat, ha az állatnak nem megfelelő a harapása.

A tenyésztésbe vétel egyik feltétele a sikeres alapvizsga is, ahol a vizsla vadászati ösztöneit értékelik. Az alapvizsgára a szakemberek a 12-18 hónapos kor közötti időszakban javasolják a kutyákat. A bírálat során mezei és vízi vadászati feladatokat kell megoldaniuk az ebeknek. Aktív keresés közben kell lövés után az állatnak folytatnia a munkát a következő lövés elhangzásáig. Megállva kell jelezni a megtalált vadat.

Feladatai közé tartozik még a tollas és a szőrmés vad visszavitele a gazdához, de 30 méteren követnie kell egy állat csapáját is. Hasonló feladatokat végeztek a vizslák a vízi-mezei vizsgán is egy Sitke melletti tavon, de mindez nehezítve volt azzal, hogy a lőtt vadat vízből kellett apportíroznia a kutyának. A jó vizsla nélkülözhetetlen a vadászat során. Minden résztvevő oklevelet kapott.

Forrás: Vasnépe / Fotó: Benkő Sándor

Sok embert érintenek a tervezett szigorítások

Szigorodó szabályok várnak a hobbiállat tartókra és kereskedőkre.
A tervezett változtatásokkal az állatokat védenék a törvényalkotók. Ebadó, minimum 30 literes élettér halak és hüllők esetében, a kutya- és macskahús fogyasztásának betiltása. Többek között ezek a kitételek szerepelnek az új állatvédelmi törvény tervezetében.

A halakat és hüllőket érintő szabályok, illetve a kutya- és macskahúsra vonatkozó tilalom valószínűleg nem rengeti meg az állampolgárok túlnyomó többségét, az ebadó, vagy pontosabban szólva ebrendészeti hozzájárulás azonban, enyhén szólva is vegyes fogadtatásra talált.
Értem én, hogy jót akarnak, de attól tartok, pont azok nem fognak fizetni, és továbbra sem fognak törődni a kutyájukkal, akik eddig sem tették - summázza véleményét István, a Csuri névre hallgató kistestű keverék kutya gazdája.
- Még csak az kell, hogy abba is beleszóljanak, elég nagy-e az udvar a kutyának, meg hogy adhatok-e neki maradékot - dohog a középkorú férfi.

Véleményével valószínűleg nincs egyedül, mert az ebekre vonatkozó szigorítások sokakat érintenek, és bizony, a bukszába kell majd nyúlniuk a kutyatulajdonosoknak, évi 2000-3500 forint erejéig.

Pedig a célok igazán üdvözlendők. Az önkormányzat a bevezetni kívánt ebrendészeti hozzájárulás legalább felét az ivartalanítás valamint az azonosítóval történő megjelölés támogatására köteles fordítani.

Aki elvállalja kutyája mikrochipes megjelölését vagy ivartalanítását, annak mérsékelt ebrendészeti hozzájárulást kell fizetnie, aki mindkét eljárást elvégezteti, mentesül a fizetés alól. Teljes kedvezményt kap az is, aki állatmenhelyről választ magának négylábú barátot. További változás lenne, hogy a hatóságok elkobozhatják a kutyát, amennyiben az a gazda gondatlansága miatt emberek testi épségét veszélyezteti.

Az illetékesek emellett fajtalistát állapítanának meg, a listán szereplő ebeket csak szájkosárral, a kibújást megakadályozó nyakörvvel és két méternél nem hosszabb, nem kihúzható pórázon lehetne sétáltatni.

Fiáth Szilvia, a Tolna Megyei Állat és Természetvédő Alapítvány elnöke szerint a gazdák közül még nagyon sokakra nem jellemző a felelős állattartás. Ezt minden érvnél jobban igazolja a szekszárdi állatotthon, amely fennállása óta szinte egyfolytában telt házzal - ami majdnem 200 kutyát jelent - működik.

A szigorúbb szabályok esetén kétszer is meggondolja valaki, hogy tartson-e kutyát, tudja-e vállalni az ezzel járó költségeket, kötöttségeket. Sajnos még mindig jellemző, hogy amikor különböző okok miatt a kutyák tartása terhessé válik, rövid úton megszabadulnak tőlük, kidobják az autóból, elviszik az erdőbe és magára hagyják.

A gazdátlan, kóbor ebekre, hacsak nem kerülnek a menhelyre, szörnyű sors vár. S természetesen az is tagadhatatlan, hogy az elvadult, kiéhezett állatok, különösen, ha falkába verődnek, károkat okozhatnak.

Hobbiállat, haszonállat, köteleznek a helyi szabályok

Az állattartás szabályairól saját rendeletet alkotnak az önkormányzatok - szinkronban az idevágó jogszabályokkal. A megyeszékhelyen például 300 négyzetméternél kisebb területű telken nem tartható haszonállat.

Az állattartási övezeti beosztástól függetlenül tilos haszonállatot tartani bölcsőde, óvoda, iskola, kollégium, egészségügyi, szociális intézmények, élelmiszert előállító, illetve forgalmazó egységek, temetők területén, és azok 50 méteres körzetében.

A hobbiállatok - és ezen belül is a leginkább szem előtt lévő kutyák - esetében egylakásos és a többlakásos kertes családi házak, sorházak udvarán háztartásonként legfeljebb két eb (és egyszeri szaporulata három hónapos korig) tartható. Külterületen eb számbeli korlátozás nélkül tartható.

Forrás: Teol

Kutyákkal akartak vaddisznót fogni

Kutyákkal akartak vaddisznót fogni somogyszentpáli férfiak a lakóhelyükhöz közeli Pálmajorban; az orvvadászokat a rendőrök elfogták - közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata hétfőn.

Nagytestű kutyák éppen egy vaddisznót hajtottak, amikor a niklai körzeti megbízottak tetten érték és előállították a vadorzókat - olvasható a vasárnap este történtekről kiadott közleményben.

Az ügyben a marcali rendőrkapitányság lopás kísérlete miatt indított eljárást.

Forrás: MTI

Fekete Labrador

Szálkásszőrű tacskó 2.

Október 2.-án sikeres VAV vizsgát tett szálkásszőrű tacskóm Tolna Megyében.

Szálkásszőrű tacskó 1.

Kialakításában a hosszú szőrű, rövid lábú terrierek és a Dandy Dinmont-terrier vettek részt. Szőrzete durva, aránylag hosszú, fülén rövidebb.A tacskók közül is talán a legkedveltebb változat a szálkás szőrű. A mai napig a legsokoldalúbban hasznosított kotorékebek, ragyogó tulajdonságaik miatt lettek közkedveltek. Vadászatra kiválóan alkalmas.

Emberképzés kutyákhoz extra rész.

Extra rész.

Emberképzés kutyákhoz 5.

Ötödik rész.

Emberképzés kutyákhoz 4.

Negyedik rész.

Emberképzés kutyákhoz 3.

Harmadik rész.

Emberképzés kutyákhoz 2.

Második rész.

Emberképzés kutyákhoz 1.

Első rész.

Nemzeti kincsünk a Magyar Vizsla

Forrás:

Kutya és a gazdája

Valóban képes gazdája mozdulatainak utánzására a kutya, állapították meg osztrák és brit etológusok.
Az automatikus utánzás képessége evolúciós előnyt biztosított a kutyák számára. A Bécsi és az Oxfordi Egyetem kutatói tíz kutyán végezték el kísérleteiket, melyek során az állatoknak először megtanítottak kinyitni egy tolóajtóval ellátott dobozt a mancsuk vagy a szájuk segítségével. Ezt követően megkérték a gazdákat, hogy ők is a kezükkel vagy a szájukkal nyissák ki az ajtót, és a kutyák egy csoportját pedig csak akkor jutalmazták, ha ugyanúgy nyitották ki az ajtót, mint a gazdájuk, míg a másik csoportot pont ellenkezőleg, akkor, ha a másik módszert használták.

Vérebverseny: Nyúl András vérebversenye

Érdemes megnézni a videót, milyen is az amikor a sebzett vaddisznó támadásba lendül, megindul az utánkeresés alatt.

Sikeres vaddisznó utánkeresés szálkásszőrű tacskómmal

Szép este volt. Már mikor elindultuk gondoltam ma korán fognak mozogni a vadak, hát így is lett.

Öt szarvast láttunk mielőtt jöttek a disznók, egy tehenet egy idei borjúval. Nem sokkal később töréseket halottunk, 15 perc múlva megjelent ismét két tehén a szórónkon. Körül belül egy órán keresztül csipegettek, majd tovább áltak. Ezután ismét hallottunk egy kis törést egy bika jelent meg elöttünk, de nem sokáig láttuk.

Már majdnem kezdtük feladni a vadász reményt, hogy ma jönni fognak a disznók, egyszer csak mondom édesapámnak "jönnek, hallom őket", nagy erdő zugások, verekedtek a disznók. De ma nem felénk tartottak, hang alapján távolodtak tőlünk.

Egész későre járt már, egyszer csak a másik irányból hallottuk, hogy felénk tart valami, sejtettük, hogy vaddisznó, kis idő múlva, meg is jelent elöttünk, tisztán láttuk távcsővünkben. Egész közel volt lesünkhöz, egy egyes disznó volt. Mondtam édesapámnak célozza meg és lőjön. Majd lőtt, hallottuk a becsapodást, a lestől jobbra ment el a sűrűben, tudtuk, hogy megvan a disznó.

Kicsit vártunk, majd megkerestük a rálővés helyét, megtaláltuk, de nem volt vér. Kerestünk, kerestünk, de semmi vér. Természetesen jó vadászhoz híven nálam volt fiatal kan szálkásszőrű tacskóm. Ráraktam a rálővés helyére és elindultunk, szépen ment a kutyám, vér még mindig nem volt, de a vezetéken éreztem, láttam kutyámon, hogy az irány jó, jó nyomon vagyunk. Majd egyre sűrűbb lett a terep, alig bírtunk menni a tüskésben. Gondolkoztam, hogy mi legyen, azt tudtam, hogy a disznó már nem él, mert hallottuk, hogy nem ment messzire, ezért elengedtem a kutyám, keresgélt, légszimatolt, ment szépen elöttem. Egyszer csak hallom az ugatását, odaértem ott fogta a vaddisznót. Rendkívül örültünk, mert első önálló utánkeresése volt tacskómnak.

Mind végig bíztam a kutyámban és végül meg is lett az eredménye!

CACIB 2010, PÉCS: szálkásszőrű tacskóm HPJ címett kapott.

CACIB, PÉCS 2010.06.12-13: Nemzetközi kutyakiállítás volt Pécsett, szombati napon 900 kutya versenyzett a vasárnapin pedig 904.

Rendkívül színvonalas rendezvény volt, melyen én is személyesen részt vehettem szálkásszőrű tacskómmal.
Igazi kihívás volt mind a kutyák, rendezők, mind a gazdák számára a nagy meleg miatt.

Kaposvári Vadászkutya Kiállítás-CAC 2010.08.01

Kaposváron vadászkutya kiállítás lesz 2010.08.01.-án.  Nevezési határidő I.: 2010.07.01. Tekintse meg a kiállítás részletes programját.


Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete

Kapsovári Szervezete

Vadászkutya: Az erdélyi kopóról.

Az erdélyi kopó jellemzése, leírása

Az egyik legősibb vadászkutya fajta. Arra tenyésztették, hogy a vadat kövesse önállóan, emberi irányítás nélkül vadásszon. Eredete lovas nemzetté válásunk idejére tevődik. Van, aki köti; a Kárpát-medencében alakult ki a kelta időkben, tehát 2000 évvel ezelőtt. Lehetséges, hogy az itt élő kopókkal keveredett a betelepülő magyarság vadászkutyája, és így alakult ki az univerzális erdélyi kopó. Feladatuk a vad felderítése, nyomkövetése és jelzése volt. A vadászok nyilai elé terelték, és jellegzetes ugatásukkal jelezték a közeledő vadat. Ha állítja a vadat öblösen ugat, míg hajtás közben nyifogó hangot hallat. A honegyesítés korában a lovas vadászatokhoz elengedhetetlen segítő társ volt.
Vadászatokat megkülönböztettek a kopózást és a kapászatot. A kopós vadászat olyan nagy erdőkben történt, ahol kicsi a vadlétszám, vagy olyan szakadékos hegyen, ahol kutya nélkül nem lehet a vadat felderíteni. A fejedelmi és királyi udvarok kedvenc időtöltése a kopós vadászati forma. Jelen korunkban folyamatosan azzal vádolják a kopókat, hogy káros a vadra, mert zavarja nyugalmát, ezért 1945. után egészen jól sikerült kiirtani ezt a fajtát. Német hatásra az ösztönösen vadászó kutyák kimentek a divatból, és katonás idomított kutyákat kezdtek el használni. Ezért mellőzték az erdélyi kopó mellett a magyar agarat is. A kopók helyett megjelentek az angol falka kutya, a Biglik, amiket sportvadászatra használt a főúri társadalom. Erdélyi vadászatoknál azonban megőrizték nélkülözhetetlen szerepüket a kopók. Századunk elejéig a nagyvad vadászatokon nélkülözhetetlen társa volt - medvére, vadkanra, szarvasra, sőt bölényre is - az itt vadászó főuraknak. 1941-ben már az elcsatolt területeken majdnem sikerül kiirtani ezt az ősi fajtát. Új irányt jelöltek meg a tenyésztésre, amire a kopó ösztönösen alkalmas vérnyom követés után követést, dúvadhajtást. Tiltották a szarvasra való engedését, ezzel a vadállomány védelmében kitiltották az ősi nemzeti értékünket, a falkavadászatot magyar területről.
A II. világháború után egy román rendelet alapján szó szerint kiirtották az erdélyi kopót. 1968-ban két fajta tiszta kopót találtak Erdélyben, így a Fővárosi Állatkertnek sikerült megmenteni ezen ősi magyar vadászkutya fajtát. Nem érthetjük a Román Államnak a kopó ősisége, vagy magyarsága volt az ellenfele, mert küllemére, és vadászati tulajdonságaira nem panaszkodtak erdélyi területeken. A fajta leírása: elegáns, harmonikus mozgású, rugalmas, szívós testfelépítésű, jó szimata, és szagmemóriája van. Ösztönös vadászkutya fajta. Nyugodt, jó idegrendszerű. Szelíd, de nem bizalmaskodó őrző-védő kutyává könnyen nevelhető. Jó jelző kutya, nem támad. Rendkívüli telesítő képessége felépítésén, és kitartásán alapszik. Nehéz terepviszonyok nem okoznak akadályt, ösztöne legyőzi, és tovább hajtja, akár egy egész napon keresztül képes űzni a vadat. Ragadozókkal szemben előjön harcos ösztöne, támadással szemben támadással válaszol. Önfejű, nehéz a német nevelésre katonás kutya viselkedésre szoktatni. Rendszeres mozgásigényét még lakásban tartásnál is ki kell elégíteni. Ha vadászatra használjuk, akkor folyamatos edzéseknek kell alávetni, hogy kitartása
ösztönössége ne menjen egészsége rovására. Elhízásra hajlamos, ha nincs mozgáslehetősége. Régen a
kopót falkában tartották, vadászatokra így vezették fel füzéren. Falka vadászaton több kutya dolgozott egyszerre, és kiegészítették egymást. Önállóan is megállja a helyét. Kopóval való vadászatot falka vadászatot tiltják vadászati törvényeink a vadállomány óvása érdekében. Csak vaddisznó hajtáson használhatja gazdája a hosszú, és rövidlábú fajtában aránylag napjainkban már elterjedt ösztönös vadászt.
 

Vérebes utánkeresők listája

Vérebes utánkeresők listája Megyék szerint.

Vaddisznós kutyák vadászati alkalmassági vizsgája (VAV)

Vaddisznós kutyák vadászati alkalmassági vizsgája (VAV)


Általános rendelkezések


A vizsgán részt vehetnek: tacskók, terrierek, kopók, valamint ezek keverékei. A vizsgát egy nap alatt kell teljesíteni.

Ki kell zárni a vizsgán azt a kutyát, amelyik:

 • annyira fegyelmezetlen, hogy azzal a vadászatot zavarja;
 • ideggyenge, lövésfélő, nem előreküldhető, érdeklődést nem mutat;
 • hangot nem ad, némán dolgozik;
 • a vadat kikezdi.

A kutya sikeresen teljesíti a vizsgát, ha a megszerezhető összes pontszámnak legalább 50%-át eléri. A VAV feladatainak teljesítése jó alapot ad arra, hogy a vadászat rendjének megfeleljen, ezért a vizsgán szigorúan kell bírálni a fegyelmet és a vadászat eredményességének elősegítését.

Utánkeresés vadászati alkalmassági vizsga (VAV)

Utánkeresés vadászati alkalmassági vizsga (VAV)


Általános rendelkezések


A vizsgán a következő fajtacsoportok vehetnek részt: kopók, vérebek, vizslák, terrierek, tacskók, lajkák, retrieverek.


A vizsgát egy nap alatt kell teljesíteni, megrendezhető:

 • természetes vércsapán (vadászaton véletlenül sebzett nagyvad estében) vagy
 • mesterséges vércsapán.


Ki kell zárni a vizsgán azt a kutyát, amelyik:

 • nem hívható be, vagy ellenszegül a nyakló felhelyezésének;
 • az elfektetés helyét 10 m-nél nagyobb távolságra elhagyja;
 • lövésfélő, ideggyenge;
 • érdektelen a csapa iránt;
 • kettőnél több alkalommal téveszti el a sebzett vad nyomát;
 • a megtalált vadat kikezdi.


Valamennyi vizsgázó ebet az összes bírálati szempont szerint értékelni kell; az osztályzat és az értékszám szorzata adja meg a részpontszámot. Ezek összege adja a végeredményt. A vizsgázott kutyák „megfelelt” illetve „nem felelt meg” minősítést kaphatnak. A vizsgán elérhető maximális pontszám 240 pont. A sikeres vizsga feltétele, hogy a kutya a vadat az előírt feltételek mellett megtalálta, nem zárták ki, és legalább 90 pontot elért, valamint a 6. feladatra (vezetékmunka természetes vagy mesterséges vércsapán) legalább 2-es osztályzatot kapott. A VAV feladatainak teljesítése jó alapot ad arra, hogy a vadászat rendjének megfeleljen, ezért a vizsgán szigorúan kell bírálni a fegyelmet és a vadászat eredményességének elősegítését.

Vérebes utánkeresők listája

Vérebes utánkeresők listája név szerint.

Figyelem!

A www.vadaszelet.hu honlap fegyvereket tartalmaz!

Ön egy fegyvereket tartalmazó szakmai honlapot látogatott meg. Kérjük, csak abban az esetben lépjen be, ha Ön kifejezetten ilyen irányú szakmai termékeket, szolgáltatásokat keres, mert honlapunk szakmai célú információkat tartalmaz. Minden egyéb esetben kérjük, hagyja el oldalunkat! A BELÉPÉS feliratra való kattintással Ön kijelenti, hogy kizárólag szakmai célú látogató, vagyis kizárólag viszonteladó, vagy fegyverek, lőszerek, és a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök felhasználásával hivatásszerűen foglalkozó személy, és a weblapon található információkra szakmai célból van szüksége! Felhívjuk figyelmét, hogy a BELÉPÉS feliratra való kattintással Ön hivatalosan ajánlatot kér cégünktől (Hivatkozás: 2008. évi XLVIII. törvény 14.).

Belépés

Áraink és raktárkészletünk tájékoztató jellegű, nem minősül nyilvános ajánlattételnek.

Híreink, cikkeink témakörök szerint
Afrika akció állattartás American Dachshund magazine apróvad bak ballisztika barcogás Bassotto Di Corleone Kennel belvíz beretta bika bölény Browning cact dachshund dám dámbika dámszarvas den denevér e-mail ebtenyésztés elefánt elővizsga fácán farkas fegyver fegyvertartás fehova gepárd gím gímszarvas gorilla grizzly grouse hajtás IWA John Jeanneney kaliber kan kard Kaszó kupa katalógus képek képzés Keszthely kiállítás kölykök kos kutya kutyatenyésztés kutyatya liba lőszer lőszergyár medve MEOESZ mottó muflon munkavizsga naptár OMVK optika orvosi alkalmassági őz őzbak pisztoly pointer puska remington rendelet sabatti saiko sakál Sárvár sauer sportvadász szalkasszorutacsko szálkásszőrűtacskók szalonka szarvas szarvasbőgés szezonális szezonális termékek szúnyog tacskó Tacskókopó távcső tenyésztés teríték tigris tikka tracking trófea twitter utánkeresés vad vadász vadászat vadászati idény vadászbolt vadászidények vadászkürt vadászkutya vadásznap vadászok vádászpuska vadászsiker vadásztacskó vaddisznó vadgazdálkodás vadkan vadvédelem változás vav vércsapa véreb vérebegylet vérebegyletrebegylet vérebverseny verseny versenyrseny vizsga vizsla webáruház zeiss