Köszöntő, híreink
Keresés a termékek közt:

Termék katalógus

Az alábbi katalógus áruházunk termékpalettáját tárja Ön elé. Forgalmazott márkák

Ma esti holdállás

Pillanatnyi széljárás

Széltérkép

Címkefelhő

Kapitális vadkan terítéken

2011. június 19-én, az esti órákban a Bakonyerdõ ZRt Keszthelyi Erdészetéhez tartozó, ún. Hubertuszi területrészen Horváth Tibor sportvadász kapitális trófeaméretû vadkant ejtett el.

Agyar hossz
bal 26,2 cm
jobb 26,9 cm
Pontszám : 124,75

Gratulálunk az elejtõnek és kísérõjének!

Forrás: Bakonyerdő Zrt.

Ezüstös agyarak

Erős kannak örülhetett a fiatal vadász, akii esti lesre indulva egy kukoricavetés mellett húzódó fiatalosban pillantotta meg az éppen kiváltani készülő vaddisznót.
A fiatalember nem sokat teketóriázott, amint látta, hogy erős kannal áll szemben, mintegy százhúsz méterről rálőtt. A kan rövid halálvágta után összeesett és a fiatal vadász büszkén vehette birtokba zsákmányát. Az elejtő ifjú Somogyvári Sándor sportvadász, aki a Gyöngyös VT területén, Görösgal határában, április 26.-án hozta terítékre az ezüstérmes kant. A remete feltörve 113 kilót nyomott a mérlegen, a nagyagyarak hossza 20,9, nemzetközi pontja 116,04

Forrás: Baranya Megyei Vadászkamara

Szalonka: két nap alatt, pihenés nélkül Svédországból Afrikába

Gömbölyded és hájas, mégis világrekorder a nagy sárszalonka. Egy friss tanulmány szerint a nagy sárszalonka alig két nap alatt, ráadásul pihenés nélkül szeli át Európát, jut Svédországból Afrika szubszaharai régiójába.
Ez azt jelenti, hogy mintegy 6800 kilométernyi utat tesz meg csaknem 100 kilométer/óra átlagsebességgel.
A kutatók még 2009 májusában fogtak be, és láttak el jeladó eszközzel tíz nagy sárszalonkát nyugat-svédországi szaporodóhelyükön. Egy évvel később a tízből három madarat sikerült újra befogni Svédországban – tőlük származnak a vizsgálat alapját képező adatok.
Első pillantásra nem is hinné az ember, hogy ilyen gyors és kitartó a nagy sárszalonka. Teste kicsi és tömzsi, egyáltalán nem áramvonalas, ősszel ráadásul úgy kigömbölyödik, hogy ha levegőben éri a vadász lövése, földre puffanva fölreped a bőre, szó szerint kipukkad – legalábbis ezt állítja egy 19. századi beszámoló.
Bőséges zsírtartalék kell hozzá, hogy a sárszalonka megtehesse a sok ezer kilométeres utat, mutat rá, Raymond Klaassen, a vizsgálat vezető kutatója, a svéd Lundi Egyetem biológusa: „Repülés előtt jószerével megduplázzák testtömegüket. De ez a sok zsír épp csak hogy elegendő a hosszú útra. Afrikába már soványan és elcsigázottan érkeznek.”
 

Több kapitális trófea is akadt az elbírált agancsok között

Kedvelt célpont az őzbak, még Libanonból is jöttek vadászok megyénkbe, hogy rőtvadat lőjenek.
A megyei trófeabíráló bizottság 1165 őzbaktrófeát bírált el a megyében június elsejéig. A trófeák közül 224 kapott érmes minősítést, amely tizenkilenc százalékos arányt jelent - Jász-Nagykun-Szolnok megyében is — a hatályos jogszabályok alapján — ez évben április 15-től kezdődött meg az őz-bakok vadászata - tájékoztatott Kiss Róbert, a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának vezetője. - A külföldi vendégvadászok körében igen kedvelt célpont az őzbak, elejtésére évről évre több nemzet vadászai érkeznek hazánkba. A megyénkbe látogató külföldi vadászok között idén legnagyobb számban a német, osztrák, olasz és szlovák vadászok találhatók, de szlovén, dán, valamint libanoni vadászok is ejtettek el megyénkben őzbakot - mondta az igazgató.

Május végéig mintegy 130 külföldi vadásznak állítottak ki vadászati engedélyt a megyei vadászati hatóságnál, azaz a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóság vadászati és halászati osztályánál. A Jász-Nagykun-Szolnok megyében vadgazdálkodást folytató 68 vadászatra jogosult ebben a vadgazdálkodási évben mintegy 2100 őzbak elejtését tervezi.
Mint a földművelésügyi igazgatótól megtudtuk, a megyei trófeabíráló bizottság által június 1-jéig elbírált őzbaktrófeák közül aranyérmet 47, ezüstérmet 79, bronzérmet 98 érdemelt ki. Megyénkben több 600 gramm fölötti, „kapitális" őztrófeát mérlegeltek, közülük ez idáig a legnagyobb 640 grammot nyomott. Kiss Róbert tájékoztatott arról is, hogy az 1165 elejtett őzbak közel 80 százalékát külföldi bérvadász, 20 százalékát hazai vadász kapta puskavégre.

A trófeabírálati rendszer felülbírálatát tervezi a vidékfejlesztési tárca

Tenyészszemle: vizslák alapvizsgája a káldi Farkas-erdőben

Szombaton a káldi Farkas-erdő hidegkúti vadászháza előtt nyílt meg az egész országból, valamint Svájcból, Németországból, Ausztrából érkezett vizslások számára a megmérettetés.

A hűvös és esős szombat reggel láthatóan nem zavarta sem a kutyákat, sem a tenyésztőiket, gazdáikat a Magyar Vizsla Klub szervezésében rendezett tenyészszemlén a vízi-mezei vizsga illetve az alapvizsga. A papírmunka elvégzése után a külföldről érkezettek miatt tartottak két nyelvű eligazítást a vizsga szervezői.

Bemutatták a bírókat, ismertették a vizsgák helyszíneit és szabályait. Szép számmal érkeztek hazai és külföldi versenyzők a megnyitóra. Huszonkét vizslát regisztráltak tenyésztésre, ötöt a vízi-mezei vizsgára, tizenhat kutyát pedig alapvizsgára. A tenyészszemlén a vizslák küllemét Josip Sabo horvát bíró értékelte. A jelentkezők közül valamennyi vizsla alkalmasnak bizonyult a tenyésztésre. A tenyésztésből való kizárási ok lett volna például, ha nem megfelelő a fogazat, ha az állatnak nem megfelelő a harapása.

A tenyésztésbe vétel egyik feltétele a sikeres alapvizsga is, ahol a vizsla vadászati ösztöneit értékelik. Az alapvizsgára a szakemberek a 12-18 hónapos kor közötti időszakban javasolják a kutyákat. A bírálat során mezei és vízi vadászati feladatokat kell megoldaniuk az ebeknek. Aktív keresés közben kell lövés után az állatnak folytatnia a munkát a következő lövés elhangzásáig. Megállva kell jelezni a megtalált vadat.

Feladatai közé tartozik még a tollas és a szőrmés vad visszavitele a gazdához, de 30 méteren követnie kell egy állat csapáját is. Hasonló feladatokat végeztek a vizslák a vízi-mezei vizsgán is egy Sitke melletti tavon, de mindez nehezítve volt azzal, hogy a lőtt vadat vízből kellett apportíroznia a kutyának. A jó vizsla nélkülözhetetlen a vadászat során. Minden résztvevő oklevelet kapott.

Forrás: Vasnépe / Fotó: Benkő Sándor

Sok embert érintenek a tervezett szigorítások

Szigorodó szabályok várnak a hobbiállat tartókra és kereskedőkre.
A tervezett változtatásokkal az állatokat védenék a törvényalkotók. Ebadó, minimum 30 literes élettér halak és hüllők esetében, a kutya- és macskahús fogyasztásának betiltása. Többek között ezek a kitételek szerepelnek az új állatvédelmi törvény tervezetében.

A halakat és hüllőket érintő szabályok, illetve a kutya- és macskahúsra vonatkozó tilalom valószínűleg nem rengeti meg az állampolgárok túlnyomó többségét, az ebadó, vagy pontosabban szólva ebrendészeti hozzájárulás azonban, enyhén szólva is vegyes fogadtatásra talált.
Értem én, hogy jót akarnak, de attól tartok, pont azok nem fognak fizetni, és továbbra sem fognak törődni a kutyájukkal, akik eddig sem tették - summázza véleményét István, a Csuri névre hallgató kistestű keverék kutya gazdája.
- Még csak az kell, hogy abba is beleszóljanak, elég nagy-e az udvar a kutyának, meg hogy adhatok-e neki maradékot - dohog a középkorú férfi.

Véleményével valószínűleg nincs egyedül, mert az ebekre vonatkozó szigorítások sokakat érintenek, és bizony, a bukszába kell majd nyúlniuk a kutyatulajdonosoknak, évi 2000-3500 forint erejéig.

Pedig a célok igazán üdvözlendők. Az önkormányzat a bevezetni kívánt ebrendészeti hozzájárulás legalább felét az ivartalanítás valamint az azonosítóval történő megjelölés támogatására köteles fordítani.

Aki elvállalja kutyája mikrochipes megjelölését vagy ivartalanítását, annak mérsékelt ebrendészeti hozzájárulást kell fizetnie, aki mindkét eljárást elvégezteti, mentesül a fizetés alól. Teljes kedvezményt kap az is, aki állatmenhelyről választ magának négylábú barátot. További változás lenne, hogy a hatóságok elkobozhatják a kutyát, amennyiben az a gazda gondatlansága miatt emberek testi épségét veszélyezteti.

Az illetékesek emellett fajtalistát állapítanának meg, a listán szereplő ebeket csak szájkosárral, a kibújást megakadályozó nyakörvvel és két méternél nem hosszabb, nem kihúzható pórázon lehetne sétáltatni.

Fiáth Szilvia, a Tolna Megyei Állat és Természetvédő Alapítvány elnöke szerint a gazdák közül még nagyon sokakra nem jellemző a felelős állattartás. Ezt minden érvnél jobban igazolja a szekszárdi állatotthon, amely fennállása óta szinte egyfolytában telt házzal - ami majdnem 200 kutyát jelent - működik.

A szigorúbb szabályok esetén kétszer is meggondolja valaki, hogy tartson-e kutyát, tudja-e vállalni az ezzel járó költségeket, kötöttségeket. Sajnos még mindig jellemző, hogy amikor különböző okok miatt a kutyák tartása terhessé válik, rövid úton megszabadulnak tőlük, kidobják az autóból, elviszik az erdőbe és magára hagyják.

A gazdátlan, kóbor ebekre, hacsak nem kerülnek a menhelyre, szörnyű sors vár. S természetesen az is tagadhatatlan, hogy az elvadult, kiéhezett állatok, különösen, ha falkába verődnek, károkat okozhatnak.

Hobbiállat, haszonállat, köteleznek a helyi szabályok

Az állattartás szabályairól saját rendeletet alkotnak az önkormányzatok - szinkronban az idevágó jogszabályokkal. A megyeszékhelyen például 300 négyzetméternél kisebb területű telken nem tartható haszonállat.

Az állattartási övezeti beosztástól függetlenül tilos haszonállatot tartani bölcsőde, óvoda, iskola, kollégium, egészségügyi, szociális intézmények, élelmiszert előállító, illetve forgalmazó egységek, temetők területén, és azok 50 méteres körzetében.

A hobbiállatok - és ezen belül is a leginkább szem előtt lévő kutyák - esetében egylakásos és a többlakásos kertes családi házak, sorházak udvarán háztartásonként legfeljebb két eb (és egyszeri szaporulata három hónapos korig) tartható. Külterületen eb számbeli korlátozás nélkül tartható.

Forrás: Teol

Ahol még jó bakok teremnek

A topolyai községben az idén két aranyérmes bak is esett a tavaszi idényben. A bácskossuthfalvi Fácán vadásztársaság területe az utóbbi néhány évben rendszeresen kimagasló minőségű bakokat terem.
A kiváló eredmény okát elsősorban a terep adottságának, a jó minőségű táplálékban, de főképp a kellő szakértelemmel végzett gazdálkodásban kell keresni. Az ómoravicai vadászok ezért joggal számíthatnak a visszatérő külföldi vadászokra, mert csak az elégedett vendég jár vissza.

Ahol kevés a vad, gyenge vagy fiatal az állomány, nem beszélhetünk gazdálkodásról. Az ilyen terület gazdái előbb/utóbb arra kényszerülnek, hogy bezárják a boltot. Kiváltképp akkor, ha hatályba lépnek az új vadászati törvény előírásai, és a minisztérium megköveteli meg ellenőrzi is, hogy a terület bérleti díja mellett milyen értékes trófeájú bakokat ejtenek el a területen. Az ómoravicaiaknak ettől nem kell tartaniuk mindaddig, amíg tudják az ilyen bakok nevelésének titkát.

Mindkét aranyérmes bakot külföldi vadász ejtette el. Az évek óta kiváló minőségű trófeákat adó terület hírnevét az idei eredmények tovább növelik, és az ottani vadgazdák joggal remélik, hogy ha újból önállóan gazdálkodnak majd a területükön, még jobb és nagyobb agancsú bakokat tudnak kinevelni.

Forrás: Magyar Szó

Korábbi híreink:
Előző oldal
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12
Következő oldal
Figyelem!

A www.vadaszelet.hu honlap fegyvereket tartalmaz!

Ön egy fegyvereket tartalmazó szakmai honlapot látogatott meg. Kérjük, csak abban az esetben lépjen be, ha Ön kifejezetten ilyen irányú szakmai termékeket, szolgáltatásokat keres, mert honlapunk szakmai célú információkat tartalmaz. Minden egyéb esetben kérjük, hagyja el oldalunkat! A BELÉPÉS feliratra való kattintással Ön kijelenti, hogy kizárólag szakmai célú látogató, vagyis kizárólag viszonteladó, vagy fegyverek, lőszerek, és a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök felhasználásával hivatásszerűen foglalkozó személy, és a weblapon található információkra szakmai célból van szüksége! Felhívjuk figyelmét, hogy a BELÉPÉS feliratra való kattintással Ön hivatalosan ajánlatot kér cégünktől (Hivatkozás: 2008. évi XLVIII. törvény 14.).

Belépés

Áraink és raktárkészletünk tájékoztató jellegű, nem minősül nyilvános ajánlattételnek.

Híreink, cikkeink témakörök szerint
Afrika akció állattartás American Dachshund magazine apróvad bak ballisztika barcogás Bassotto Di Corleone Kennel belvíz beretta bika bölény Browning cact dachshund dám dámbika dámszarvas den denevér e-mail ebtenyésztés elefánt elővizsga fácán farkas fegyver fegyvertartás fehova gepárd gím gímszarvas gorilla grizzly grouse hajtás IWA John Jeanneney kaliber kan kard Kaszó kupa katalógus képek képzés Keszthely kiállítás kölykök kos kutya kutyatenyésztés kutyatya liba lőszer lőszergyár medve MEOESZ mottó muflon munkavizsga naptár OMVK optika orvosi alkalmassági őz őzbak pisztoly pointer puska remington rendelet sabatti saiko sakál Sárvár sauer sportvadász szalkasszorutacsko szálkásszőrűtacskók szalonka szarvas szarvasbőgés szezonális szezonális termékek szúnyog tacskó Tacskókopó távcső tenyésztés teríték tigris tikka tracking trófea twitter utánkeresés vad vadász vadászat vadászati idény vadászbolt vadászidények vadászkürt vadászkutya vadásznap vadászok vádászpuska vadászsiker vadásztacskó vaddisznó vadgazdálkodás vadkan vadvédelem változás vav vércsapa véreb vérebegylet vérebegyletrebegylet vérebverseny verseny versenyrseny vizsga vizsla webáruház zeiss