Hírek és cikkek vadászkutya témakörben
Keresés a termékek közt:

Termék katalógus

Az alábbi katalógus áruházunk termékpalettáját tárja Ön elé. Forgalmazott márkák

Ma esti holdállás

Pillanatnyi széljárás

Széltérkép

Címkefelhő

A 33. Nemzetközi Véreb Verseny, Keszthely

A vizsgázott vadászkutyák után nem kell ebadót fizetni

Az oroszlánszívűek

MEDVEÖLŐK ÉS ÖLEBEK KAPOSVÁRON

Öt országból érkeztek vadászkutyák a kaposvári szépségversenyre, amelyen a vizsláknak külön kör is jutott. 258 ebet vonultattak fel a tulajdonosok, a japán fajtáktól a hazaiakon át az oroszokig. Sok kutyáról ma már csak a neve tudatja, hogy valaha vadászatra tenyésztették ki.

Őt Dásenykának hívják, ő pedig a Burján.

Ezeket az orosz agarakat 2-3 óra alatt készítik fel arra, hogy a ringbe léphessenek bírálatra. Az orosz agár - más nevén borzoj - hajtókutyaként ismert, hazájában párban vadászva medvére, farkasra eresztették. Ma többnyire kedvtelésből tartott fajta.

Bodor Sára, Bárdudvarnok:
- A szomszédban lakott egy orosz agár, akinek láttam a 12 kölykét ott felnőni mellettünk. Minden nap együtt sétáltattunk kutyát a gazdájával, és én akkor beleszerettem ebbe a fajtába. A mozgása és a nyugodt, nemes természete az, ami engem megragadott.

Bizony néhány - ma ölebnek tartott példány is megfordult a körökben, így például a yorkshire terrier. A masnik és a copfok megtévesztőek, igenis vadászkutyáról van szó - legalábbis ezért tenyésztették ki a 19. században ezt a fajtát.

Molnárné Kotsy Tünde, Pécs:
- Elvileg patkányra vadásztak vele Angliában, úgy kezdődött ennek a fajnak a kitenyésztése. A bányászoknak kistestű kutyára volt szüksége, amelyik patkányozott és akkor így ebből kifejlődött a yorkshire terrier. Más fajtákkal párosították és ez a szépséges kutya született belőle.

Tünde kutyái szépen szerepeltek, többet díjazott is a bíró a kaposvári kiállításon. Pippa Lee - merthogy így hívják a kutyust kölyökkora óta kiállításra készül. Szőrét olajozzák és felcsavarják a hétköznapokban, hogy ilyenkor legjobb formáját mutassa. Ez bizony nem kevés idő, van, aki kissé bele is unt és kényelmesebbre vette a figurát.

Megint más hanggal siettette volna a bírókat. Herceg mindezidő alatt türelmesen vár. A világkiállításon harmadik helyezett amerikai akita útja sem volt éppen rövid, hiszen Mórról érkeztek.

Csiba Zsolt, kutyakiképző, Mór:
- A felkészítése az nem az, amit most itt látunk. Tehát az, amit itt az asztalon látunk, ez a kozmetikája a kutyának. Ez egy közel fél órás elfoglaltság, de a kiállításra való felkészítés az egy hosszabb elfoglaltság. Ez kezdődik a képzéssel, már egész kölyök korban. Később az állat kondicionálásával folytatódik.

Ha a felkészítés nem megfelelő, az helyrehozhatatlan lehet a későbbiekben - véli a kiképző, aki handligeli Herceget és felkészíti a kiállításokra. Brigitta fiatal akitákkal érkezett, 18 éve álmodott arról, hogy ezt a fajtát tudja otthonában

Sandberg Brigitta, Juta:
- Medveölésre próbálták, de emellett nagyon jó házőrző őrző-védő kutya. Imádják a családot, a gazdájukat.

De ez nem csak a törzskönyves jószágok tulajdonsága. A Kutyatár Egyesület most is kihozta a menhelyi ebeket, akik közül több is gazdára talált a kiállításon.

Forrás: Somogy TV 

VADÁSZKUTYÁK KAPOSVÁRON

Vadászkutya kiállítás rendeztek a hétvégén Kaposváron. Agarak, terrierek, tacskók és vizslák is vizsgáztak, az eseményt csaknem ezren kísérték figyelemmel. 
Az egész országból és még a határon túlról is neveztek a kutyatulajdonosok. A többi közt csehek, osztrákok, szlovákok és horvátok is részt vettek a rendezvényen, összesen 258 négylábút hoztak el. A kutyáknak nem csak küllemét, de teljesítményüket is pontozták a szigorú bírók. Serleg és több száz kilónyi táp volt a győztesek jutalma. Különlegességként egy ősi japán kistestű vadászkutyát, egy shiba inut-ot is megismerhettek az érdeklődők.

Forrás: Somogy TV

ÖT HÓNAP ÁLL MÉG RENDELKEZÉSRE A KUTYÁK CHIPEZÉSÉRE

Chippel való megjelöléséért legfeljebb 3500 Ft összeg kérhető. 
Tilos lesz a kutyák fülének csonkítása, és farokkurtításra is csak az állat hét napos koráig lesz lehetőség 2012. augusztus 1-jétől. További számos változás lép életbe augusztus 1-jétől a kedvtelésből tartott állatok tartásával, forgalmazásával kapcsolatban, melyek közül az egyik legfontosabb a kutyák kötelező chipes megjelölése. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja az ebtartók figyelmét, hogy öt hónap áll még rendelkezésükre a négy hónapnál idősebb ebek elektronikus transzponderrel (chippel) történő megjelölésére.

2012. augusztus 1-jén lép hatályba a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 16.) Kormányrendelet legújabb módosítása, mely változás leginkább az ebtartókat érinti.
Az új előírások értelmében kistestű ebeknek (20 kg-ig) legalább 10, közepes testűeknek (20-40kg) 15, nagytestűeknek 20 m2 területet kell biztosítani a jövőben. Változnak a kikötve tartás szabályai is. Kistestű ebet legalább 4, közepes testűt 6, nagytestűt 8 méteres eszközzel (lánc, kötél stb.) szabad csak megkötve tartani.
Fontos, hogy a kutyák küllemének megváltoztatása céljából fülcsonkítás nem, csak farokkurtítás lesz végezhető, az is csak az állat hét napos koráig. Szintén újdonság, hogy az eb (valamint a macska és görény) kölyköket nyolchetes korukig kötelező lesz anyjukkal tartani.

A jogszabályváltozás leglényegesebb pontja, hogy 2013. január elsejétől a négy hónaposnál idősebb ebek már csak elektronikus transzponderrel (chippel) megjelölve tarthatók. Ennek értelmében a gazdáknak még öt hónap áll rendelkezésükre, hogy elvégeztessék a szükséges állatorvosi beavatkozást. Fontos tudni, hogy az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény kimondja, hogy az eb transzponderrel való megjelöléséért legfeljebb 3500 Ft összeg kérhető az állat tartójától, amely magában foglalja a transzponder árát, a beültetés díját és az országos eb-adatbázisba való regisztráció díját is.

Forrás: ForestPress

Munkavizsga/Working trial-CACT, VAV-Nagymáté

Tenyészszemle: vizslák alapvizsgája a káldi Farkas-erdőben

Szombaton a káldi Farkas-erdő hidegkúti vadászháza előtt nyílt meg az egész országból, valamint Svájcból, Németországból, Ausztrából érkezett vizslások számára a megmérettetés.

A hűvös és esős szombat reggel láthatóan nem zavarta sem a kutyákat, sem a tenyésztőiket, gazdáikat a Magyar Vizsla Klub szervezésében rendezett tenyészszemlén a vízi-mezei vizsga illetve az alapvizsga. A papírmunka elvégzése után a külföldről érkezettek miatt tartottak két nyelvű eligazítást a vizsga szervezői.

Bemutatták a bírókat, ismertették a vizsgák helyszíneit és szabályait. Szép számmal érkeztek hazai és külföldi versenyzők a megnyitóra. Huszonkét vizslát regisztráltak tenyésztésre, ötöt a vízi-mezei vizsgára, tizenhat kutyát pedig alapvizsgára. A tenyészszemlén a vizslák küllemét Josip Sabo horvát bíró értékelte. A jelentkezők közül valamennyi vizsla alkalmasnak bizonyult a tenyésztésre. A tenyésztésből való kizárási ok lett volna például, ha nem megfelelő a fogazat, ha az állatnak nem megfelelő a harapása.

A tenyésztésbe vétel egyik feltétele a sikeres alapvizsga is, ahol a vizsla vadászati ösztöneit értékelik. Az alapvizsgára a szakemberek a 12-18 hónapos kor közötti időszakban javasolják a kutyákat. A bírálat során mezei és vízi vadászati feladatokat kell megoldaniuk az ebeknek. Aktív keresés közben kell lövés után az állatnak folytatnia a munkát a következő lövés elhangzásáig. Megállva kell jelezni a megtalált vadat.

Feladatai közé tartozik még a tollas és a szőrmés vad visszavitele a gazdához, de 30 méteren követnie kell egy állat csapáját is. Hasonló feladatokat végeztek a vizslák a vízi-mezei vizsgán is egy Sitke melletti tavon, de mindez nehezítve volt azzal, hogy a lőtt vadat vízből kellett apportíroznia a kutyának. A jó vizsla nélkülözhetetlen a vadászat során. Minden résztvevő oklevelet kapott.

Forrás: Vasnépe / Fotó: Benkő Sándor

Igazi eredményes apróvadászat...

Szálkásszőrű tacskó 2.

Október 2.-án sikeres VAV vizsgát tett szálkásszőrű tacskóm Tolna Megyében.

Szálkásszőrű tacskó 1.

Kialakításában a hosszú szőrű, rövid lábú terrierek és a Dandy Dinmont-terrier vettek részt. Szőrzete durva, aránylag hosszú, fülén rövidebb.A tacskók közül is talán a legkedveltebb változat a szálkás szőrű. A mai napig a legsokoldalúbban hasznosított kotorékebek, ragyogó tulajdonságaik miatt lettek közkedveltek. Vadászatra kiválóan alkalmas.

Figyelem!

A www.vadaszelet.hu honlap fegyvereket tartalmaz!

Ön egy fegyvereket tartalmazó szakmai honlapot látogatott meg. Kérjük, csak abban az esetben lépjen be, ha Ön kifejezetten ilyen irányú szakmai termékeket, szolgáltatásokat keres, mert honlapunk szakmai célú információkat tartalmaz. Minden egyéb esetben kérjük, hagyja el oldalunkat! A BELÉPÉS feliratra való kattintással Ön kijelenti, hogy kizárólag szakmai célú látogató, vagyis kizárólag viszonteladó, vagy fegyverek, lőszerek, és a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök felhasználásával hivatásszerűen foglalkozó személy, és a weblapon található információkra szakmai célból van szüksége! Felhívjuk figyelmét, hogy a BELÉPÉS feliratra való kattintással Ön hivatalosan ajánlatot kér cégünktől (Hivatkozás: 2008. évi XLVIII. törvény 14.).

Belépés

Áraink és raktárkészletünk tájékoztató jellegű, nem minősül nyilvános ajánlattételnek.

Híreink, cikkeink témakörök szerint
Afrika akció állattartás American Dachshund magazine apróvad bak ballisztika barcogás Bassotto Di Corleone Kennel belvíz beretta bika bölény Browning cact dachshund dám dámbika dámszarvas den denevér e-mail ebtenyésztés elefánt elővizsga fácán farkas fegyver fegyvertartás fehova gepárd gím gímszarvas gorilla grizzly grouse hajtás IWA John Jeanneney kaliber kan kard Kaszó kupa katalógus képek képzés Keszthely kiállítás kölykök kos kutya kutyatenyésztés kutyatya liba lőszer lőszergyár medve MEOESZ mottó muflon munkavizsga naptár OMVK optika orvosi alkalmassági őz őzbak pisztoly pointer puska remington rendelet sabatti saiko sakál Sárvár sauer sportvadász szalkasszorutacsko szálkásszőrűtacskók szalonka szarvas szarvasbőgés szezonális szezonális termékek szúnyog tacskó Tacskókopó távcső tenyésztés teríték tigris tikka tracking trófea twitter utánkeresés vad vadász vadászat vadászati idény vadászbolt vadászidények vadászkürt vadászkutya vadásznap vadászok vádászpuska vadászsiker vadásztacskó vaddisznó vadgazdálkodás vadkan vadvédelem változás vav vércsapa véreb vérebegylet vérebegyletrebegylet vérebverseny verseny versenyrseny vizsga vizsla webáruház zeiss