Hírek és cikkek trófea témakörben
Keresés a termékek közt:

Termék katalógus

Az alábbi katalógus áruházunk termékpalettáját tárja Ön elé. Forgalmazott márkák

Ma esti holdállás

Pillanatnyi széljárás

Széltérkép

Címkefelhő

VILÁGRANGLISTÁS LETT A GÚTHI DÁMBIKA TRÓFEÁJA

Megtörtént Budapesten az idei vadászati év legnagyobb gúthi dámtrófeájának másodfokú bírálata. 
Az 5,42 kilogramm súlyú trófeát 225,8 IP pontra értékelte a szakmai bizottság, ez néhány tized ponttal magasabb az elsőfokú megyei bírálat eredményénél. Tavasszal nemzetközi grémium is megvizsgálja majd a kapitális agancsot. A bikát október 7-én egy amerikai vendégvadász hozta terítékre, a kísérő Pósán Zoltán hivatásos vadász volt. 

Az eredmény azt jelenti, hogy a hazai- és világranglista élmezőnye egyaránt átalakul. Magyarországon ez a harmadik legnagyobb bika, amelyet valaha terítékre hoztak. A NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészetében folyó vadgazdálkodási munka eredményességét jelzi, hogy a „képzeletbeli” hazai dobogón csak innen származó trófeás vad van. A mostani eredmény a Nemzetközi Vadvédelmi Tanács világranglistájának ötödik helyére elegendő. A lista élén egy 2002-ben elejtett gúthi bika áll 237,63 ponttal. Ezt egy 1991-ben ugyanitt terítékre hozott, 233,11 pontra értékelt vad, és két Csehországból származó bika követi. 

Egyébként a gúthi az egyetlen vadászterület a világon, amely már kétszer érdemelte ki a Nemzetközi Vadvédelmi Tanács Edmond Blanc díját. Az elismeréssel az itt folyó munkát, a vadgazdálkodás, a környezetvédelem és a természetvédelem összehangolását tisztelték meg – adta hírül Szalacsi Árpád, a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója.

TRÓFEASZEMLE A NAGYHALMAJ-TISZTÁSON

Az elmúlt két évben csak az Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészete rendezett szemlét a területén a bőgésben elejtett gímtrófeák bemutatására, idén viszont a cég mind a hét erdészete képviseltette magát az október 17-ei rendezvényen, a festői fekvésű Nagyhalmaj-tisztáson. 

A mintegy 200 főnyi jelenlévőt Dudás Béla, a házigazda Mátrafüredi Erdészet vezetője köszöntötte, majd dr. Jung László, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója mondott megnyitóbeszédet. Kiemelte a trófeás vad elejtésének ünnep jellegét, ami mind a vadász, mind kísérője számára jeles napnak számít.

Ezután ifj. Nagy Károly, a cég vadászati csoportvezetője az ez évi trófeákról adott részletes tájékoztatást. Az Egererdő Zrt. területein a bőgésben 105 bikát lőttek, ezek közül 31-et külföldi bérvadász ejtett el. A szemlére 82 trófeát hoztak el. Összesen 27 trófea lett érmes, az idei „termés” egy arany-, négy ezüst- és 22 bronzérem, gyakorlatilag megegyezik az elmúlt év eredményeivel. (Tavaly eggyel kevesebb bronzérmes bika került terítékre.) A trófeák átlagsúlya ez évben 5,35 kilogramm volt.

A legnagyobb trófeát viselő bikát ez évben olasz vendégvadász lőtte, a cég szilvásváradi erdészetének területén. Súlya 8,73 kiló, 210,21 CIC-ponttal lett aranyérmes. Heves megye valószínűleg 2012-ben legerősebb trófeájának sok csodálója akadt a helyszínen.

Az Egererdő Zrt. csaknem 60 ezer hektáron folytat vadgazdálkodást.

Forrás: ForetPress

TRÓFEA MUSTRA A SZLOVÁKIAI GÖMÖRHORKÁN

Miskolcról, Putnokról is voltak vadászok a trófeakiállításon. A jelentős eseményen a Rozsnyói járás vadászainak a múlt évben elejtett trófeáit szemlézték, minősítették és bírálták el a szakemberek, amelyek ezt követően a művelődési ház nagytermében lettek kiállítva, közszemlére téve.

A Szlovákiai vadásztársaságok elnökei értékelték az elmúlt év vadászati teljesítményt. A rendezvény megnyitóján magyar részről, Dr. Székely László az Észak Magyarországi Vadász Szövetség elnöke méltatta a szlovák és a magyar vadász barátságot.

A két ország vadászati törvényei eltérőek, ezért a kiállítás szakmai tapasztalatcserére is alkalmas volt az egész napot felölelő rendezvényen. A művelődési házban és előtte lévő tágas udvaron a vadászok megvásárolhatták a vadászathoz elengedhetetlen felszereléseket.

Aranyérmes és más trófeák

Megyei körkép - A megye több pontján jónak mondható a szarvasbőgés, ennek megfelelően gyűlnek a trófeák. Már aranyérmes agancs is van.

A korábbi jó területek szinte csendesek, ahol pedig nem is várták a vadászok, megjelentek a jó bikák - nyilatkozta lapunknak Baracskay Lajos, a Veszprém Megyei Vadászkamara titkára.

A gímszarvasok nászát akadályozza a nagy meleg, a szárazság. Még egy jó hétig tart a szarvasbőgés, a szeptember 20-a utáni időszak már utóbőgésnek számít.

Az ajkai Fekete István Vadásztársaság területén lőttek a tavalyi megyei rekordhoz hasonló nagy bikát. A trófea súlya 11,75 kilogramm volt, a bika korát 11 évesre becsülték. Az agancsot 228,99 pontra értékelték, ami magasan aranyérmes minősítés.

A Dél-bakonyi Vadásztársaság ugyanattól a bikától évek óta talált hullott agancsot, amiket a pápai agrárexpón érdekességként be is mutattak. Az idén a bikát sikerült terítékre hozni, a trófeája 10,52 kilogrammot nyomott, korát 16 évre becsülték.

A Verga Zrt.-nél is van egy-két jó trófea, tudtuk meg Tengerdi Győző vezérigazgatótól. Alsópere térségében lőttek egy 9,75-ös és egy 9,45-ös súlyú trófeás bikát. Előbbit még nem bíráltatták, utóbbi viszont 208,58 pontot kapott, külföldi vendégvadász ejtette el.

A Sümegi Kinizsi Vadásztársaság területén mozgalmas két héten vannak túl, de különösen ez a hét volt eredményes, mondta Grízbacher József vadásztársasági elnök. Az eddigi mérlegük 4-4 darab nyolc, illetve hét kiló körüli, valamint 3-3 hat, illetve öt kiló körüli trófea.

Forrás: Napló Online / Fotó: Szabó Péter Dániel

Aranyérem-esélyes bikák terítéken Somogyban

Több mint félszáz bikát lőttek ki eddig a Sefag Zrt. vadászterületein. A tavalyinál több és jobb minőségű a felhozatal. Több aranyérem-esélyes bika is terítékre került.

Elejtés helye: Vörösalma, trófea tömege: 11 kg

Több kapitális trófea is akadt az elbírált agancsok között

Kedvelt célpont az őzbak, még Libanonból is jöttek vadászok megyénkbe, hogy rőtvadat lőjenek.
A megyei trófeabíráló bizottság 1165 őzbaktrófeát bírált el a megyében június elsejéig. A trófeák közül 224 kapott érmes minősítést, amely tizenkilenc százalékos arányt jelent - Jász-Nagykun-Szolnok megyében is — a hatályos jogszabályok alapján — ez évben április 15-től kezdődött meg az őz-bakok vadászata - tájékoztatott Kiss Róbert, a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának vezetője. - A külföldi vendégvadászok körében igen kedvelt célpont az őzbak, elejtésére évről évre több nemzet vadászai érkeznek hazánkba. A megyénkbe látogató külföldi vadászok között idén legnagyobb számban a német, osztrák, olasz és szlovák vadászok találhatók, de szlovén, dán, valamint libanoni vadászok is ejtettek el megyénkben őzbakot - mondta az igazgató.

Május végéig mintegy 130 külföldi vadásznak állítottak ki vadászati engedélyt a megyei vadászati hatóságnál, azaz a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóság vadászati és halászati osztályánál. A Jász-Nagykun-Szolnok megyében vadgazdálkodást folytató 68 vadászatra jogosult ebben a vadgazdálkodási évben mintegy 2100 őzbak elejtését tervezi.
Mint a földművelésügyi igazgatótól megtudtuk, a megyei trófeabíráló bizottság által június 1-jéig elbírált őzbaktrófeák közül aranyérmet 47, ezüstérmet 79, bronzérmet 98 érdemelt ki. Megyénkben több 600 gramm fölötti, „kapitális" őztrófeát mérlegeltek, közülük ez idáig a legnagyobb 640 grammot nyomott. Kiss Róbert tájékoztatott arról is, hogy az 1165 elejtett őzbak közel 80 százalékát külföldi bérvadász, 20 százalékát hazai vadász kapta puskavégre.

A trófeabírálati rendszer felülbírálatát tervezi a vidékfejlesztési tárca

Kiváló szezonzárás éremesélyes trófeákkal

Az idei vadászati szezon zárásának tekinthető kosvadászat azt hozta, amit az egész évad: hatékony, tervet meghaladó kilövést és sok érmes trófeát – tájékoztatott Dudás Béla, a Mátrafüredi Erdészet vezetője.

Bár a szezonból még két hét hátravan, a mérleg már most megvonható. Az erdészet a kilövési tervét – az emelt szintű gímszarvas-kilövésnek köszönhetően – 20 százalékkal túlteljesítette. A muflon és az őz létszáma elfogadható mértékűre csökkent a délnyugat-mátrai területen, a gím esetében viszont huzamosan fenn kell tartani az emelt szintű elejtést az erdőfelújítások védelme érdekében. Így a vadkárelhárító kerítések jelentős részétől megszabadulhat az erdőgazda.

– A vad elejtésénél fontos szempont a hatékonyság. Éppen ezért a helytelenül megválasztott vadászati mód, például az autós portyázások, a folyamatos zaklatás, éppen a céljaink ellen hatna – hangsúlyozta az erdészetvezető. – A fizetett nyolc társas vadászati napon 105 vadászvendég 164 vadat ejtett el.

Az e hét végi vadászat során egy belga és egy holland vadászvendég 36 óra leforgása alatt négy kost ejtett el vadászterületünkön. Ezek közül három mindenképpen éremesélyesnek számít.

Forrás: Heol

Trófeaszemle a dám-paradicsomban

Trófeaszemle rekordokkal a Nyírerdő Zrt.-nél

A természet csodája - hihetetlen gímtrófea!

Az idei bőgéskor a Bátaszéki Vadászegylet hivatásos vadásza, Papp Lajos egy rendkívüli gímbika tetemet talált a vadászegylet területén. A gím trófea súlya 22, 20 kg.

Közel ötkilós agancsú dámbikát lőttek

Sopron - Alig kezdődött el a dámszarvasvadászat szezonja, 4,6 kilós agancsú, aranyérem-várományos dámbikát lőttek a soproni Hubertusz Vadásztársaság területén.

Szenzációs kapitális gímszarvas esett Zalában!

Kapitális gímszarvast sikerült elejteni Szabadics József hazai vadásznak Bocfölde határában, a Kökényes dűlőben a Zalaerdő Zrt. Zalaegerszeg Erdészetének vadászterületén szeptember 21-én, reggel hat óra öt perckor.  Az idő tiszta volt. A kísérő a Jó völgyi kerületvezető erdész volt, aki már évek óta figyelte ezt a döbbenetes méretű trófeás gímszarvast.

Aranyérmes bikát lőtt Somogyban az amerikai vendégvadász hölgy

Forrás: Kapospont

Egy 55 éves, amerikai vadásznő lőtte a szezon egyik kapitális bikáját kedd este a Sefag Zrt. nagyvadban talán leggazdagabb területén, Alexandrapusztán. A másikat egy német vadász terítette le.
 

Hatalmas bikák Bács-Kiskun Megyében

 

1. Hajósi bika

Elejtés helye: Hajósi Földtulajdonosok Vadászati Közössége

Elejtés ideje: 2010. szeptember 8.

Súly: 14,28 kg

Nemzetközi pontszám: 242,84 Ip

Páros 22-es

 

Nyolc bikát lőttek ki a vadászok

A Zalaerdő Zrt. bánokszentgyörgyi erdészeténél bizakodóan néznek a szezon elé. Hopp Tamás igazgató szerint szeptember elejétől folyamatosan jönnek a vendégek - jelenleg is van náluk két csoport - s az eredményesség sem ad okot panaszra.
- Eddig két kapitális trófeával büszkélkedhetünk - így az igazgató. - Egyik 14,2 kilogram és 255,09 pontos, vagyis a magyar ranglista 10-15. helyére esélyes, a másik valamivel kisebb, de még ez is nagyon szép. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a bőgési időszak egy kicsit később kezdődik, talán az időjárás az oka ennek.

A lovászi Olajbányász vadásztársaságnál vasárnap délelőtt rendezték be az első terítéket, a vendégvadászoknak addig nyolc bikát sikerült kilőniük. Náday Gyula elnök az eredménnyel elégedett is lenne, ám azt is hozzáteszi, szoros a verseny, igencsak helyt kell állnia annak, aki a jelenlegi helyzetben meg akarja tartani a vadászait.

- A vendégvadászok többsége most az alacsonyabb árfekvésű trófeákra hajt, többször is tapasztaltuk, hogy talán anyagi ok miatt nem vettek célba egy-egy relatíve nagyobb agancsot hordó bikát - magyarázza. - Eddig az időjárás sem kedvezett a vadászatnak, az elmúlt két hétben többször is esett az eső, csúszott a talaj, rosszabbak voltak a látási viszonyok, kevesebben vállalkoztak arra, hogy kimenjenek a lesre. Persze még nagyon az elején vagyunk a szezonnak, messzemenő következtetéseket ezért az eddigi eredményekből nem szabad levonni.

A Lovásziban elvégzett előzetes trófeabecslés mindenesetre a társaság elnökének szavait támasztja alá, a jelen lévő vadászok szerint a vasárnapi terítékből talán két bika érdemel ezüstérmet, a többi agancsa jóval kisebb súlyú. A legnagyobb, kilenc kilóra becsült páratlan 14-es trófeát a budapesti Tóth Tamás viheti haza.

- A barátaink ajánlották Lovászit, akik évek óta ide járnak - mondja a fiatalember. - Ez egy nagyon szép vidék, már csak azért is érdemes ide jönni, s ezért mindig családostul érkezem. Tavaly egy hasonló bikát lőttem, ám a mostani valamivel erőteljesebb, öregebb volt, ezért bízom abban, hogy a trófea is több pontot érdemel majd a bírálaton.

A budapesti vadász azt is elmondta, élete legszebb élménye volt, amikor az iklódbördőcéhez közeli Lapi-erdőben feltűnt a bika, amelyet két tehén is kísért. Talán öt percig is elnézte a csodálatos látványt, mielőtt meghúzta volna a ravaszt. Lövése tökéletesen sikerült, a szarvasbika szakszerűen mondva tűzben rogyott össze, vagyis a találatot követően egyetlen lépest sem tudott már tenni.

- Nekem ez volt a második szarvasbikám - teszi hozzá a Maglódról érkezett Müller Katalin, aki párja unszolására vált vadászhölggyé. - Évek óta ide járunk, nagyon szeretjük Zalát, hiszen itt rengeteg a vad. Eddig minden alkalommal élménnyel tértünk haza, akár egyéni vadászaton, hajtásban vettünk részt.
Forrás: Zalai Hírlap, 2010. szept. 14. kedd, 06:05

2. Gímszarvas

Sok reggeli korai kelés és esti kintülés után, tegnap este elejtettem életem második Gímszarvas bikáját. Gyönyörű vadászat volt, jó holdvilág mellett.

Figyelem!

A www.vadaszelet.hu honlap fegyvereket tartalmaz!

Ön egy fegyvereket tartalmazó szakmai honlapot látogatott meg. Kérjük, csak abban az esetben lépjen be, ha Ön kifejezetten ilyen irányú szakmai termékeket, szolgáltatásokat keres, mert honlapunk szakmai célú információkat tartalmaz. Minden egyéb esetben kérjük, hagyja el oldalunkat! A BELÉPÉS feliratra való kattintással Ön kijelenti, hogy kizárólag szakmai célú látogató, vagyis kizárólag viszonteladó, vagy fegyverek, lőszerek, és a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök felhasználásával hivatásszerűen foglalkozó személy, és a weblapon található információkra szakmai célból van szüksége! Felhívjuk figyelmét, hogy a BELÉPÉS feliratra való kattintással Ön hivatalosan ajánlatot kér cégünktől (Hivatkozás: 2008. évi XLVIII. törvény 14.).

Belépés

Áraink és raktárkészletünk tájékoztató jellegű, nem minősül nyilvános ajánlattételnek.

Híreink, cikkeink témakörök szerint
Afrika akció állattartás American Dachshund magazine apróvad bak ballisztika barcogás Bassotto Di Corleone Kennel belvíz beretta bika bölény Browning cact dachshund dám dámbika dámszarvas den denevér e-mail ebtenyésztés elefánt elővizsga fácán farkas fegyver fegyvertartás fehova gepárd gím gímszarvas gorilla grizzly grouse hajtás IWA John Jeanneney kaliber kan kard Kaszó kupa katalógus képek képzés Keszthely kiállítás kölykök kos kutya kutyatenyésztés kutyatya liba lőszer lőszergyár medve MEOESZ mottó muflon munkavizsga naptár OMVK optika orvosi alkalmassági őz őzbak pisztoly pointer puska remington rendelet sabatti saiko sakál Sárvár sauer sportvadász szalkasszorutacsko szálkásszőrűtacskók szalonka szarvas szarvasbőgés szezonális szezonális termékek szúnyog tacskó Tacskókopó távcső tenyésztés teríték tigris tikka tracking trófea twitter utánkeresés vad vadász vadászat vadászati idény vadászbolt vadászidények vadászkürt vadászkutya vadásznap vadászok vádászpuska vadászsiker vadásztacskó vaddisznó vadgazdálkodás vadkan vadvédelem változás vav vércsapa véreb vérebegylet vérebegyletrebegylet vérebverseny verseny versenyrseny vizsga vizsla webáruház zeiss