Hírek és cikkek hajtás témakörben
Keresés a termékek közt:

Termék katalógus

Az alábbi katalógus áruházunk termékpalettáját tárja Ön elé. Forgalmazott márkák

Ma esti holdállás

Pillanatnyi széljárás

Széltérkép

Címkefelhő

Kedvelik a vadászok a hajtást

A balesetek elkerülése érdekében a szabályokat be kell tartani. Vaddisznóhajtás, fácánhajtás - most van a hajtó-vadászatok szezonja. Tolna megyében telente 64 vadászterületen rendezhetik meg a társas vadászatnak ezt az egyik leggyakoribb módját.
A hajtóvadászat vagy hajtás, a társas vadászat egyik legkedveltebb módja, melyet főleg apróvadra - fácán, mezei nyúl - és vaddisznóra alkalmaznak télen. A hajtóvadászaton a hajtok az általuk felvert vadat a lőállásokban várakozó puskások felé hajtják vagy terelik. A hajtásban több-kevesebb hajtó és őket segítő hajtó-kutya vesz részt - magyarázza dr. Király István, a Tolna Megyei Vadászkamara titkára.

A vadászat eredményessége és a balesetek elkerülése érdekében a hajtásban megfelelően kell viselkedni, a vadászatot vezető utasításait minden esetben be kell tartani. A hajtás megkezdése előtt eligazítást tartanak a helyi szokások figyelembevételével. A vadászatvezető a vadászat megkezdése előtt a helyeket szétosztja, a vadászokat felvezetik, megmutatják a számukra kijelölt lőállásokat. A hajtásban résztvevőknek a felvett távolságokat a hajtásban végig tartaniuk kell. Fedett terepen - mind az apróvad-, mind a vaddisznóhajtásban - a hajtóvonalban haladóknak időnként hanggal jelezniük kell, hol tartózkodnak. A jobb lőpozíció elérése miatt a megadott iránytól eltérni, kikerülni a nehezebben járható sűrűket, vad-rejtőket nem lehet.

A társas vadászatok, máshoz nehezen hasonlítható jó hangulatát elronthatja a rossz, a nem megfelelő szervezés. Régebben vadászó ismerős mesélte a következőket. Vaddisznóhajtáson vett részt vendégként decemberben. A hajtás eleve késve kezdődött, nem a messziről érkezőkre kellett várni, ők a havazás ellenére időben ott voltak, hanem éppenséggel a vadászat szervezőinek egy részére várakoztak. Azok - mint utóbb kiderült - előző este a határon túlról érkezett vendégvadászokkal alaposan „belehúztak az éjszakába". Ez még nem is lett volna olyan nagy baj, a problémát az okozta, hogy ezután kapkodni kezdtek. A helyek gyors kisorsolása után a vadászokat nem vezették fel a lőállásokhoz, hanem saját helyismeretükre bízva küldték oda őket. Aki a terepet százszázalékosan nem ismerte, az a kavargó hóesésben, felvezető hiányában bajban volt, csak az előtte haladó autósra hagyatkozhatott. De mivel sajnos a legelöl hajtó autós sem volt a helyzet magaslatán - hiába volt helybéli -, rossz felé ment, beszakadt alatta a jég a kátyús úton és elsüllyedt, az őt követők magukra hagyatva próbáltak tovább menni, több-kevesebb sikerrel. A gépkocsik közül több elsüllyedt a szántásokon, beragadt a keréken felül érő sárba, fennakadt a bakhátakon. Végül traktorral húzták ki a pórul jártakat. Csoda-e, ha a mínusz 10 fokban történő hosszas várakozás és mentés keservei után az illető vadász inkább a hazamenetelt választotta, mint az ilyen előzmények után ki tudja milyen vadászatot?
A szabályokat nemcsak az eredményesség, a minél nagyobb vadteríték, hanem elsősorban a balesetek elkerülése érdekében kell betartani - mondta Kosaras Zoltán. Tolna megyében halálos vadászbaleset az elmúlt években szerencsére nem történt, de kisebb baleset, így például söré-tezés, előfordult. Az idei szezonban eddig semmilyen baleset nem történt.

Figyelem!

A www.vadaszelet.hu honlap fegyvereket tartalmaz!

Ön egy fegyvereket tartalmazó szakmai honlapot látogatott meg. Kérjük, csak abban az esetben lépjen be, ha Ön kifejezetten ilyen irányú szakmai termékeket, szolgáltatásokat keres, mert honlapunk szakmai célú információkat tartalmaz. Minden egyéb esetben kérjük, hagyja el oldalunkat! A BELÉPÉS feliratra való kattintással Ön kijelenti, hogy kizárólag szakmai célú látogató, vagyis kizárólag viszonteladó, vagy fegyverek, lőszerek, és a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök felhasználásával hivatásszerűen foglalkozó személy, és a weblapon található információkra szakmai célból van szüksége! Felhívjuk figyelmét, hogy a BELÉPÉS feliratra való kattintással Ön hivatalosan ajánlatot kér cégünktől (Hivatkozás: 2008. évi XLVIII. törvény 14.).

Belépés

Áraink és raktárkészletünk tájékoztató jellegű, nem minősül nyilvános ajánlattételnek.

Híreink, cikkeink témakörök szerint
Afrika akció állattartás American Dachshund magazine apróvad bak ballisztika barcogás Bassotto Di Corleone Kennel belvíz beretta bika bölény Browning cact dachshund dám dámbika dámszarvas den denevér e-mail ebtenyésztés elefánt elővizsga fácán farkas fegyver fegyvertartás fehova gepárd gím gímszarvas gorilla grizzly grouse hajtás IWA John Jeanneney kaliber kan kard Kaszó kupa katalógus képek képzés Keszthely kiállítás kölykök kos kutya kutyatenyésztés kutyatya liba lőszer lőszergyár medve MEOESZ mottó muflon munkavizsga naptár OMVK optika orvosi alkalmassági őz őzbak pisztoly pointer puska remington rendelet sabatti saiko sakál Sárvár sauer sportvadász szalkasszorutacsko szálkásszőrűtacskók szalonka szarvas szarvasbőgés szezonális szezonális termékek szúnyog tacskó Tacskókopó távcső tenyésztés teríték tigris tikka tracking trófea twitter utánkeresés vad vadász vadászat vadászati idény vadászbolt vadászidények vadászkürt vadászkutya vadásznap vadászok vádászpuska vadászsiker vadásztacskó vaddisznó vadgazdálkodás vadkan vadvédelem változás vav vércsapa véreb vérebegylet vérebegyletrebegylet vérebverseny verseny versenyrseny vizsga vizsla webáruház zeiss