Hírek és cikkek d��m témakörben
Keresés a termékek közt:

Termék katalógus

Az alábbi katalógus áruházunk termékpalettáját tárja Ön elé. Forgalmazott márkák

Ma esti holdállás

Pillanatnyi széljárás

Széltérkép

Címkefelhő

IWA 2016

Link: http://vadaszlap.hu/2016/03/09/iwa-2016-kepgaleria/

Véreb - Elővizsga Németországban

Előkészületben az Országos Vizsla Főverseny

Link: http://vadaszlap.hu/2016/06/13/elokeszuletben-az-orszagos-vizsla-foverseny/

Véreb verseny Kelebián

Link: http://vadaszlap.hu/2016/06/02/vereb-verseny-kelebian/#prettyPhoto

Sabatti 870 Traqueur-utánkereső puska teszt

Sabatti 870 Traqueur-utánkereső golyós puska teszt.

Browning utánkereső gólyós fegyver

Browning utánkereső gólyós fegyver.

Tracking Dachshund

Source: American Dachshund Magazine, 2012.

A vadásztacskó

"Mottó: A vadásztacskóra nem értelem, hanem az érzelem útján kell hatni. A tacskóval ne durvasággal, hanem türelmes megértéssel, szeretettel foglalkozzunk, mert idejében alkalmazott kevés kis jutalom többet ér, mint bármely módon alkalmazott gorombaság. A vadásztacskóval csak az foglalkozzék, aki azt ôszintén szereti, a tacskó ezt megérzi, ezerszeresen meghálálja, és óriási örömöket szerez nekünk. Mindenkinek olyan kutyája van, amit megérdemel, vagy mondhatjuk úgy is: Mutasd meg a kutyádat, és én megmondom, ki vagy."


 

A vadásztacskó, Füzesséry György, Budapest, 1972., lektorálta: Liptai Wágner

Tibor. 

www.bassottocorleone.com

Szarvasbőgő Európa-bajnokság Keszthelyen

Véreb szakmai Nap Katalinpusztán – 2016.05.28

Figyelem e-mail cím változás!

Új e-mail címünk: 

vadaszelet01@gmail.com 

CACT vércsapavizsga, Hubertus-kupa

Tacskósikerek

 

Link: http://vadaszlap.hu/2016/04/06/tacskosikerek/#prettyPhoto

Bassotto di Corleone "F" alom - várható Júniusban, 2016.

http://www.bassottocorleone.com

A 33. Nemzetközi Véreb Verseny, Keszthely

A vizsgázott vadászkutyák után nem kell ebadót fizetni

Vadászkutyások figyelmébe

A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetségét (MEOESZ) jelölte ki a szaktárca a hazai hivatalos kinológia szövetségnek – jelentette be Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára, a szövetség elnökével tartott december 19-i sajtótájékoztatóján.

 

Ezzel pont került a több mint egy évtizede folyó ádáz vitára – stílszerűen szólva acsarkodásra – amely jelentősen megosztotta hazai kutyás társadalmat. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy október végén lépett hatályba a fajtatiszta ebek tenyésztési szabályozására vonatkozó új rendelet, ezzel az 1998-as, számtalan vitát gerjesztő szabályozás hatályát vesztette. Ezzel a Magyar Ebtenyésztő Szervezetek Szövetsége (MESZ) kinológia szövetségi kijelölése is megszűnt. A számos újdonság közül talán a legfontosabb az, hogy a tenyésztő szervezeteknek 

továbbra is kizárólagos joga a fajták egyedeinek törzskönyvezése, és a jövőben kötelező lesz számukra a hivatalos kinológiai szövetségi tagság. Az eddigi korlátlanul űzhető „ebszaporítás” visszaszorítására meghatározták továbbá, hogy egy személy egy kennelben, egy naptári évben legfeljebb csak 9 almot regisztrálhat. Kórozs András, a MEOESZ elnöke a sajtótájékoztatón örömmel jelentette be, hogy a gondok orvoslása során a magyar ebtenyésztők korábbi nemzetközi elismertsége ezzel helyre állt, amit a külföldi visszajelzések is igazolnak.

Az oroszlánszívűek

Irodalmi "utánkeresés"

TERÍTÉKRE KERÜLT AZ IDEI ELSŐ KAPITÁLIS...

Terítékre került az idei első kapitális…

Homokmégyi Dózsa Vt.

12,86 kg

231,85 CIC pont

kora 12 év

NEM AKÁRMILYEN IDÉNYKEZDÉS

Ez a páratlan húszas agancsú bika a sellyei Pagony Vt. területén esett, a Kákicsi területrészen az idény első napján, augusztus 31-én. A szerencsés elejtőnek esti lesen sikerült terítékre hoznia. Góg Gábor elnök információja szerint az agancs 24 órás tömege 11,4 kilogramm, a CIC pontszám még nem ismert.

NEHÉZ LESZ ÜBERELNI...

 

 

Nem mindennapi vadászszerencse érte Kovács István dömsödi vadászt. Élete első két őzbakját hozta terítékre, két hét leforgása alatt a dömsödi Lobogó Vt. területén.

Az első bakjának (vagy, ahogy ő nevezi: az unikornis) agancsa kétszárú, de a bal szár teljesen vízszintesen nőtt ki a tőből. Mindez vélhetően mechanikai sérülés eredménye. Egyik vadászbarátja mondta is neki: ezt a bakot nehéz lesz überelni! Tévedett…

 

KAPITÁLIS ŐZBAK SIKLÓSON

Az őzes szakemberek véleménye szerint amelyik nagy bak nem esik el áprilisban, vagy május elején, azzal üzekedésig nem kell számolni. Ez a bérvadászatra bizonyára igaz lehet, de egy-egy kapitális tagi bak mégiscsak becsúszik a korai júniusi hajnalokon.

Így esett ez június 16-án is a Baranya megyei Siklósi Táncsics Vadásztársaság területén is. Daczó Zoltán, a társaság vadászmestere vadkárelhárításon volt a hajnali órákban, és cserkelés közben pillantotta meg a nagy bakot, amelyet korábban már több vendéggel is kerestek. Old község határából az áprilisi vadászat alatt került már ki erős bak, és akkor azt hitték, meglőtték a keresett nagy bakot. De mint kiderült, tévedtek, az őz akkor túljárt a vadászok eszén, és a júniusi reggelen teljes pompájában ott ált a repcetábla szélén. Pillanatok alatt kellett dönteni a sorsáról, és a lövés elcsattanása után kiderült, hogy igazán kapitális bak került terítékre Siklóson.

A trófea tömege 574 gramm, nemzetközi pontja 162,73, korát a bírálaton hat évre becsülték.

Forrás: HuntingPress

A KECSKEMÉTI PARÓKÁS

A képen látható parókás őzbakot június 1-én a Kecskeméti Petőfi Vadásztársaság Alsócsalános területrészén ejtette el Szabadszállási Mihály vendégvadász Mónus József vadászmester kíséretében.

MEGSZŰNHET A KÖTELEZŐ ORVOSI VIZSGÁLAT

Legfrissebb információink szerint újabb felesleges fegyvertartási ügyintézéstől kímélnék meg a vadásztársadalmat. 
Somogyzsitfán, a Széchenyi Zsigmond Szakközép- és Szakiskolája jubileumi ünnepségén halottuk:

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar VadászatiVédegylet elnökének javaslatára megszűnne a fegyvertartási engedély megszerzéséhez kötött kötelező orvosi vizsgálat, azon vadásztársak számára, akiknek van érvényes jogosítványuk ugyan is a későbbiekben az ehhez tartozó orvosi igazolást is elfogadják a fegyvertartási engedély megszerzésénél illetve meghosszabbításánál. 

A későbbiekben, már csak annak kell külön orvosi igazolást kérnie, illetve az ezzel járó ügyintézésen átesnie, akinek nincs jogosítványa.

PARÓKÁS BAK

ELEJTŐ: LÉBER NORBERT

 

REKORDER LEHET AZ ELEJTETT MUFLON KOS

Országosan is híres a HM Verga Zrt. kezelésében azon vadászterület, ahol jól érzik magukat a muflonok. 
Itt minden évben terítékre kerül egy-egy 90 centiméternél nagyobb csigás kos. Idén azonban több is! 

Maradandó élményhez jutott az a magyar vendégvadász, aki kapitális muflont lőtt a HM Verga Zrt. zirci vadászterületén. A Verga vadászai már három hete felfigyeltek egy rekordgyanús muflon kosra, amit a hétvégén sikerült is terítékre hozni. A szerencsés elejtő egy magyar vendégvadász, aki a cserkelést követően biztos kézzel adta le a lövést.

A kos méretei láttán elámultak a szakemberek, mondta lapunknak Tengerdi Győző, aki személyesen is megtekintette a trófeát. A hivatalos trófeabírálatra a héten sor kerül, de az előzetes alapján a kos egyik csigája 94-, a másik a 90 centiméter. Ez a Verga történetének második legnagyobb muflontrófeája, vélhetően idei megyei rekord lesz. De az országos trófearangsorban is előkelő helyre várják. A siker értékét növeli, hogy szabad területen – nem pedig zártkertben – esett.

A Verga vadászterületein minden évben lőnek egy-egy 90 centiméternél nagyobb csigás kost, ebben a vadászszezonban azonban ez már a harmadik. Mindez azt jelzi, a Vergánál magas színvonalú az a vadgazdálkodási tevékenység, ami az erdészeti-, mezőgazdasági-, valamint a természetvédelmi hatósággal összhangban folyik.

Forrás: Veol

VADÁSZTACSKÓ

Érdemes elolvasni: http://www.omvk-somogy.hu/node/449

SZÁLKÁSSZŐRŰ TACSKÓK SZÜLETTEK

 

Szálkásszőrű Tacskók születtek, a szülők aktív vadászkutyák: 

További képek, információk itt: http://www.szalkasszorutacskok.hu/aktualis-alom

 

PÓRÁZ NÉLKÜL AZ ERDŐBEN?

A vadásztörvény megszegése vadvédelmi bírság kiszabásával jár. 
Miskolc - Két, terepjáróval közlekedő erdész szólt rá kutyáját az erdőben sétáltató olvasónkra Miskolcon a közelmúltban. Köszönés gyanánt arra figyelmezették, hogy ha nem köti meg kutyáját, akkor akár ki is lőhetik az ebet.
Az ügy kapcsán felvette lapunk a kapcsolatot az Északerdő Zrt.-vel. Nem lehet! - kaptuk az egyértelmű választ felvetésünkre, hogy lehet-e póráz nélkül kutyát sétáltatni az erdőben. Ugyanis az 1996. évi LV, tv. 30 § (3) bek. szerint a vadászterületen a vadállomány védelme érdekében a vadász elfoghatja, elejtheti a vadat űző kutyát, ha tulajdonosának közvetlen felderítésére nincs lehetőség. A póráz nélküli kutya az erdőben, ha szagot kap, elfut a gazdájától, a vad után ered, amely vadat veszélyezteti, károsítja.

Egy négy esztendővel ezelőtt hatályba lépett törvény szerint ugyanakkor az erdő látogatója - a kutyával túrázó, sétáló kutyatartó is látogatója az erdőnek - az erdei életközösségben kárt nem okozhat, az ott tartózkodók pihenését nem zavarhatja. A törvény úgy véli, hogy „a póráz nélküli kutya alkalmas arra, hogy e szabályt megszegje, megrémít jelenlétével, magatartásával más túrázót és a vadat, növényeket károsíthatja".

Közfeladatot látnak el
Mindezek mellett a vadásztörvény megszegése vadvédelmi bírság kiszabásával jár, amelynek mértéke legalább 10 000.-, legfeljebb 200 ezer forint. De egy tavaly életbe lépett rendelet szerint a veszélyeztetés kutyával szabálysértést követ el, aki a felügyelete alatt álló kutyát természeti, védett természeti területen vagy vadászterületen póráz nélkül elengedi, vagy kóborolni hagyja. Vele szemben szabálysértési eljárás kezdeményezhető.
Az Északerdő Zrt. a kutyával túrázók figyelmét arra is felhívja, hogy az erdőben a lakott területeken is általános kutyatartási szabályok mellett fokozottan ügyeljünk a speciális környezetből adódóan - vadászterületen lévő vadállomány; erdei életközösség védett állat és növényfaj jelenléte; az erdeiben pihenő társaink nyugalma - alkalmazandó előírásokra. A vadászterülethez tartozó erdőkben az állattartás általános szabályaitól eltérően a bírságokon túl az elkószáló kutyusunk életébe is kerülhet - a vadat űző kutya elejthető -, ha kutyatartóként nem figyelünk a szabályok betartására, gondatlanok, felelőtlenek vagyunk,
- Kevesen tudják, de tény, hogy egy 2009. évi törvény értelmében „az erdészeti szakszemélyzet tagjai (erdészek, vadászok) közfeladatot ellátó személynek minősülnek", így a szabálysértőkkel szemben intézkedést kezdeményezhetnek. E körben a tetten ért személyt igazoltathatják, cselekményük abbahagyására felszólíthatják, rendőri intézkedésig a helyszínen visszatarthatják. Sőt! Az erdő- és vadvédelmi szabályok megszegőivel szemben feljelentést tehetnek, továbbá a szükséges vadászati hatósági, erdészeti hatósági, szabálysértési hatósági eljárásokat kezdeményezhetik.

Forrás: Észak Magyarország

MEGBÉKÉLT A KUTYÁS VILÁG

Több mint tíz esztendős vita és háborúskodás után a mai napon megállapodást kötött a hazai ebtenyésztés két csúcsszervezete a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOE) és a Magyar Ebtenyésztő Szervezetek Szövetsége (MESZ).

A hazai ebtenyésztés világában uralkodó egységes szemlélet megteremtése érdekében dr. Budai Gyula a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitka 2012. márciusa óta több alkalommal tárgyalóasztalhoz ültette a MEOE és a MESZ elnökeit, Korózs Andrást és Farkasháziné Folkmann Zsuzsát, illetőleg a Nemzetközi Kinológiai Szövetség (FCI) elnökségi tagját, dr. Jakkel Tamást. 

A tárgyalások során a felek célja volt, hogy a tenyésztési hatóság által újonnan elismert egyesületekbe a tenyésztők belépését megkönnyítsék, elősegítve ezzel az új szervezetrendszer kialakítását, amelynek érdekében szükséges lesz a MEOE és a MESZ alapszabályának módosítására. Az egyeztetések végére a MEOE és a MESZ között döntés született arról, hogy 2013. június 1-ig kialakítják a jogszabályoknak és szakmai elveknek megfelelő szervezeti kereteket, amely biztosítja az FCI jogosultságokat valamennyi elismert ebtenyésztő szervezet számára.

A mai napon megkötött megállapodás mindezek bizonyítéka, hiszen a megállapodás aláírásával a két szervezet elnöke a jövőben együttesen fog dönteni a legfontosabb szakmai kérdésekében. Így összehangolva végzik a rendezvényszervezést és az ebek törzskönyvezését, valamint közös bírói testületet állítanak fel.

Budai Gyula a megállapodás felek általi aláírásával bízik abban, hogy végre rend lehet a hazai ebtenyésztés világában, ezért továbbra is elkötelezett képviselője lesz a MEOE-MESZ közös tevékenységének minisztériumi koordinációjának.

Forrás: ForestPress

VILÁGRANGLISTÁS LETT A GÚTHI DÁMBIKA TRÓFEÁJA

Megtörtént Budapesten az idei vadászati év legnagyobb gúthi dámtrófeájának másodfokú bírálata. 
Az 5,42 kilogramm súlyú trófeát 225,8 IP pontra értékelte a szakmai bizottság, ez néhány tized ponttal magasabb az elsőfokú megyei bírálat eredményénél. Tavasszal nemzetközi grémium is megvizsgálja majd a kapitális agancsot. A bikát október 7-én egy amerikai vendégvadász hozta terítékre, a kísérő Pósán Zoltán hivatásos vadász volt. 

Az eredmény azt jelenti, hogy a hazai- és világranglista élmezőnye egyaránt átalakul. Magyarországon ez a harmadik legnagyobb bika, amelyet valaha terítékre hoztak. A NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészetében folyó vadgazdálkodási munka eredményességét jelzi, hogy a „képzeletbeli” hazai dobogón csak innen származó trófeás vad van. A mostani eredmény a Nemzetközi Vadvédelmi Tanács világranglistájának ötödik helyére elegendő. A lista élén egy 2002-ben elejtett gúthi bika áll 237,63 ponttal. Ezt egy 1991-ben ugyanitt terítékre hozott, 233,11 pontra értékelt vad, és két Csehországból származó bika követi. 

Egyébként a gúthi az egyetlen vadászterület a világon, amely már kétszer érdemelte ki a Nemzetközi Vadvédelmi Tanács Edmond Blanc díját. Az elismeréssel az itt folyó munkát, a vadgazdálkodás, a környezetvédelem és a természetvédelem összehangolását tisztelték meg – adta hírül Szalacsi Árpád, a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója.

TRÓFEASZEMLE A NAGYHALMAJ-TISZTÁSON

Az elmúlt két évben csak az Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészete rendezett szemlét a területén a bőgésben elejtett gímtrófeák bemutatására, idén viszont a cég mind a hét erdészete képviseltette magát az október 17-ei rendezvényen, a festői fekvésű Nagyhalmaj-tisztáson. 

A mintegy 200 főnyi jelenlévőt Dudás Béla, a házigazda Mátrafüredi Erdészet vezetője köszöntötte, majd dr. Jung László, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója mondott megnyitóbeszédet. Kiemelte a trófeás vad elejtésének ünnep jellegét, ami mind a vadász, mind kísérője számára jeles napnak számít.

Ezután ifj. Nagy Károly, a cég vadászati csoportvezetője az ez évi trófeákról adott részletes tájékoztatást. Az Egererdő Zrt. területein a bőgésben 105 bikát lőttek, ezek közül 31-et külföldi bérvadász ejtett el. A szemlére 82 trófeát hoztak el. Összesen 27 trófea lett érmes, az idei „termés” egy arany-, négy ezüst- és 22 bronzérem, gyakorlatilag megegyezik az elmúlt év eredményeivel. (Tavaly eggyel kevesebb bronzérmes bika került terítékre.) A trófeák átlagsúlya ez évben 5,35 kilogramm volt.

A legnagyobb trófeát viselő bikát ez évben olasz vendégvadász lőtte, a cég szilvásváradi erdészetének területén. Súlya 8,73 kiló, 210,21 CIC-ponttal lett aranyérmes. Heves megye valószínűleg 2012-ben legerősebb trófeájának sok csodálója akadt a helyszínen.

Az Egererdő Zrt. csaknem 60 ezer hektáron folytat vadgazdálkodást.

Forrás: ForetPress

KAPITÁLIS DÁMTRÓFEA A KÖZEL 200 AGANCS KÖZÖTT

A szélsőségesen csapadékhiányos nyári időszak után a SEFAG ZRT. szakemberei visszafogott reményekkel indultak neki a szeptemberi gímszarvasbőgésnek. 
A vártnál jobb eredmények értékelésére, illetve a behozott bikák nagy részének mustrájára az erdőgazdaság október 18-án megtartott trófeaszemléjén került sor a Lábodi Vadászerdészeténél.

300 KILOGRAMMOS VADKANT EJTETTEK EL SZÉPHALOM MELLETT

Valószínűleg Magyarország legnagyobb vaddisznóját ejtették el a Sátoraljaújhely melletti Brezsina-tetőn, Széphalom mellett. 
A vadkan több mint 300 kilogrammot nyomott. Marmagassága meghaladta a 1,5 métert, felfüggesztve pedig több mint 3 méter volt a hossza. A hatalmas vadkant a kora esti órákban egy repceföldön, cserkelve terítette le a szerencsés vadász. A vaddisznó méreteit tekintve mindenképpen magyar rekord, de lehet, hogy még Európában sem ejtettek ekkora vadkant.

REMETEKANT LŐTT A KISBODAKI VADÁSZ

Kapitális vadkant kapott puskavégre a kisbodaki ifj. Világi József. 

A helyi vadász már régóta szerette volna becserkészni a remetekant. Az elejtett vad trófeája aranyérmet kapott a bírálaton.

– Minden vadász álma elejteni egy ilyen kapitális kant – mondja büszkén Világi József, aki szerint a környékbeli vadászok közül néhányan már régóta ismerték ezt a példányt. Eddig azonban senkinek sem sikerült puskavégre kapnia az állatot. Világi József mint mondja: tavaly ősszel látta meg először a vadkant. Ezután sokáig nem került a vadász útjába az állat, majd a múlt hónap végén találkozott vele újra.

– Éppen egy vadkár elhárításában segédkeztem a falu határában lévő kukoricásban, amikor ismét megpillantottam a remetekant. A kedvezőtlen széljárás miatt azonban észrevett bennünket és gyorsan eltűnt, esély sem volt az elejtésére. Ezután több alkalommal is visszamentem a kukoricásba, míg végül az egyik éjszakán némi várakozás után megpillantottam az állatot. A kukoricatábla előtt megtorpant, ám ez éppen elég volt ahhoz, hogy célba vegyem és meghúzzam a ravaszt. A kan ekkor visszafutott az ártérre. A lövést hallva két vadásztársam – Vecsei Zoltán és Pintér István – a segítségemre sietett. Mintegy húsz méter megtétele után találtuk meg kimúlva a kant – avatott be az elejtés történetébe Világi József.

A remetekan trófeája a bírálaton 122,35 CIC-ponttal lett aranyérmes. Mindkét nagyagyar 21,8 centiméteres. Világi József mint mondja: a nem mindennapi trófea méltó helyre kerül majd. 

Forrás: Kisalföld

Óriási vadkant lőttek Baranyában

Óriási vadkant lőtt egy vadász Szellőn. Az állat 221 kilós volt.

 

Óriási vadkant lőtt egy vadász Szellőn. Az állat 221 kilós volt.
 
A falu határában lőtte ezt a 221 kiló súlyú vaddisznót a szerencsés vadász, Katics József. A településen élő fiatalember által a napokban ejtett aranyérmes vad agyarának hossza 23,5 centi, vastagsága 27,4 milliméter. Az állat a község melletti kukoricásnál került puskavégre.

 

Forrás: www.bama.hu

MEDVEÖLŐK ÉS ÖLEBEK KAPOSVÁRON

Öt országból érkeztek vadászkutyák a kaposvári szépségversenyre, amelyen a vizsláknak külön kör is jutott. 258 ebet vonultattak fel a tulajdonosok, a japán fajtáktól a hazaiakon át az oroszokig. Sok kutyáról ma már csak a neve tudatja, hogy valaha vadászatra tenyésztették ki.

Őt Dásenykának hívják, ő pedig a Burján.

Ezeket az orosz agarakat 2-3 óra alatt készítik fel arra, hogy a ringbe léphessenek bírálatra. Az orosz agár - más nevén borzoj - hajtókutyaként ismert, hazájában párban vadászva medvére, farkasra eresztették. Ma többnyire kedvtelésből tartott fajta.

Bodor Sára, Bárdudvarnok:
- A szomszédban lakott egy orosz agár, akinek láttam a 12 kölykét ott felnőni mellettünk. Minden nap együtt sétáltattunk kutyát a gazdájával, és én akkor beleszerettem ebbe a fajtába. A mozgása és a nyugodt, nemes természete az, ami engem megragadott.

Bizony néhány - ma ölebnek tartott példány is megfordult a körökben, így például a yorkshire terrier. A masnik és a copfok megtévesztőek, igenis vadászkutyáról van szó - legalábbis ezért tenyésztették ki a 19. században ezt a fajtát.

Molnárné Kotsy Tünde, Pécs:
- Elvileg patkányra vadásztak vele Angliában, úgy kezdődött ennek a fajnak a kitenyésztése. A bányászoknak kistestű kutyára volt szüksége, amelyik patkányozott és akkor így ebből kifejlődött a yorkshire terrier. Más fajtákkal párosították és ez a szépséges kutya született belőle.

Tünde kutyái szépen szerepeltek, többet díjazott is a bíró a kaposvári kiállításon. Pippa Lee - merthogy így hívják a kutyust kölyökkora óta kiállításra készül. Szőrét olajozzák és felcsavarják a hétköznapokban, hogy ilyenkor legjobb formáját mutassa. Ez bizony nem kevés idő, van, aki kissé bele is unt és kényelmesebbre vette a figurát.

Megint más hanggal siettette volna a bírókat. Herceg mindezidő alatt türelmesen vár. A világkiállításon harmadik helyezett amerikai akita útja sem volt éppen rövid, hiszen Mórról érkeztek.

Csiba Zsolt, kutyakiképző, Mór:
- A felkészítése az nem az, amit most itt látunk. Tehát az, amit itt az asztalon látunk, ez a kozmetikája a kutyának. Ez egy közel fél órás elfoglaltság, de a kiállításra való felkészítés az egy hosszabb elfoglaltság. Ez kezdődik a képzéssel, már egész kölyök korban. Később az állat kondicionálásával folytatódik.

Ha a felkészítés nem megfelelő, az helyrehozhatatlan lehet a későbbiekben - véli a kiképző, aki handligeli Herceget és felkészíti a kiállításokra. Brigitta fiatal akitákkal érkezett, 18 éve álmodott arról, hogy ezt a fajtát tudja otthonában

Sandberg Brigitta, Juta:
- Medveölésre próbálták, de emellett nagyon jó házőrző őrző-védő kutya. Imádják a családot, a gazdájukat.

De ez nem csak a törzskönyves jószágok tulajdonsága. A Kutyatár Egyesület most is kihozta a menhelyi ebeket, akik közül több is gazdára talált a kiállításon.

Forrás: Somogy TV 

VADÁSZKUTYÁK KAPOSVÁRON

Vadászkutya kiállítás rendeztek a hétvégén Kaposváron. Agarak, terrierek, tacskók és vizslák is vizsgáztak, az eseményt csaknem ezren kísérték figyelemmel. 
Az egész országból és még a határon túlról is neveztek a kutyatulajdonosok. A többi közt csehek, osztrákok, szlovákok és horvátok is részt vettek a rendezvényen, összesen 258 négylábút hoztak el. A kutyáknak nem csak küllemét, de teljesítményüket is pontozták a szigorú bírók. Serleg és több száz kilónyi táp volt a győztesek jutalma. Különlegességként egy ősi japán kistestű vadászkutyát, egy shiba inut-ot is megismerhettek az érdeklődők.

Forrás: Somogy TV

ÖT HÓNAP ÁLL MÉG RENDELKEZÉSRE A KUTYÁK CHIPEZÉSÉRE

Chippel való megjelöléséért legfeljebb 3500 Ft összeg kérhető. 
Tilos lesz a kutyák fülének csonkítása, és farokkurtításra is csak az állat hét napos koráig lesz lehetőség 2012. augusztus 1-jétől. További számos változás lép életbe augusztus 1-jétől a kedvtelésből tartott állatok tartásával, forgalmazásával kapcsolatban, melyek közül az egyik legfontosabb a kutyák kötelező chipes megjelölése. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja az ebtartók figyelmét, hogy öt hónap áll még rendelkezésükre a négy hónapnál idősebb ebek elektronikus transzponderrel (chippel) történő megjelölésére.

2012. augusztus 1-jén lép hatályba a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 16.) Kormányrendelet legújabb módosítása, mely változás leginkább az ebtartókat érinti.
Az új előírások értelmében kistestű ebeknek (20 kg-ig) legalább 10, közepes testűeknek (20-40kg) 15, nagytestűeknek 20 m2 területet kell biztosítani a jövőben. Változnak a kikötve tartás szabályai is. Kistestű ebet legalább 4, közepes testűt 6, nagytestűt 8 méteres eszközzel (lánc, kötél stb.) szabad csak megkötve tartani.
Fontos, hogy a kutyák küllemének megváltoztatása céljából fülcsonkítás nem, csak farokkurtítás lesz végezhető, az is csak az állat hét napos koráig. Szintén újdonság, hogy az eb (valamint a macska és görény) kölyköket nyolchetes korukig kötelező lesz anyjukkal tartani.

A jogszabályváltozás leglényegesebb pontja, hogy 2013. január elsejétől a négy hónaposnál idősebb ebek már csak elektronikus transzponderrel (chippel) megjelölve tarthatók. Ennek értelmében a gazdáknak még öt hónap áll rendelkezésükre, hogy elvégeztessék a szükséges állatorvosi beavatkozást. Fontos tudni, hogy az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény kimondja, hogy az eb transzponderrel való megjelöléséért legfeljebb 3500 Ft összeg kérhető az állat tartójától, amely magában foglalja a transzponder árát, a beültetés díját és az országos eb-adatbázisba való regisztráció díját is.

Forrás: ForestPress

VÁLTOZTAK A VADÁSZATI IDÉNYEK


Változtak a vadászati idények 

72/2012. (VII. 24.) VM rendelet

 

 

 

I. VADÁSZATI IDÉNYEK

 

a) Nagyvadfajok

 

gímszarvasbika

szeptember 1–január 31.

– bika, golyóra érett

szeptember 1–október 31.

– tehén, -ünõ

szeptember 1–január 31.

– borjú

szeptember 1–január 31.

 

április 1–június 30.

 

 

dámbika

október 1–január 31.

– tehén, -ünõ

október 1–február utolsó napja

– borjú

október 1–február utolsó napja

 

 

õzbak

április 15–szeptember 30.

– suta, gida

október 1–február utolsó napja

 

 

muflonkos

egész évben

- juh, -jerke, -bárány

szeptember 1–február utolsó napja

 

 

vaddisznó

egész évben

szikaszarvasbika, tehén, -ünõ, -borjú

szeptember 1–december 31.

zerge

vadászati idény nélkül

 

 

b) Apróvadfajok

 

mezei nyúl

október 1–december 31.

üregi nyúl

szeptember 1–január 31.

fácánkakas

október 1–február utolsó napja

– fácántyúk

október 1–január 31.

fogoly

október 1–december 31.

nyári lúd

október 1–december 31.

vetési lúd, nagy lilik, kanadai lúd, nílusi lúd

október 1–január 31.

tõkés réce

augusztus 15–január 31.

szárcsa

szeptember 1–január 31.

erdei szalonka

vadászati idény nélkül.

örvös galamb, balkáni gerle

augusztus 15–január 31.

 

 

c) Egyéb apróvadfajok

 

róka, aranysakál, nyest, pézsmapocok, nyestkutya,

 

mosómedve

egész évben


VADÁSZPUSKA MŰSZAKI NÉLKÜL - ÍGY VÁLTOZIK A SZABÁLYOZÁS

Megszűnik a vadász- és sportlőfegyverek tízévenkénti felülvizsgálata, illetve nem kell tanúsítvány, ha kereskedők között cserél gazdát fegyver. 
A vadász- és sportlőfegyvereket nem kell időközönként vizsgálatra bemutatni - egyebek mellett ezt tartalmazza annak a kormányrendeletnek a tervezete, amely a kormány honlapján jelent meg.

A fegyvertörvény szerint lőfegyver csak a biztonsági vizsgálat után hozható forgalomba, az alkalmasságot pedig a beütött próbajel igazolja, amiről tanúsítványt is ad a hatóság. A tanúsítványban szerepel az is, hogy mikor kell újra megvizsgáltatni a fegyvert. Az eddigi előírások szerint legalább 10 évente minden fegyver műszaki állapotát meg kell vizsgálni.

Egy nemzetgazdasági miniszteri rendelet június 26-tól megszüntette a vadász- és sportlőfegyverek időszakos vizsgálatát. A mostani tervezet ezt átvezeti a fegyvertörvény végrehajtási rendeletébe is, amely egy 2004-ben született kormányrendelet, tehát magasabb szintű jogszabály a miniszteri rendeletnél.

A másik módosítás szerint még tanúsítvány sem kell akkor, ha a fegyverkereskedők egymás között forgalmazzák a fegyvereket, illetve ha a kereskedő bizományba vesz át lőfegyvert.

Hatályban maradt azonban az az előírás, hogy meg kell vizsgáltatni a vadász- és a sportfegyvert akkor, ha azon fődarab cserét végeztek, vagy a teherviselő elemén módosítottak, az elsütő- és biztosító szerkezetén végeztek módosítást vagy helyreállítást.

A tervezet szerint ezután tok nélkül nemcsak a társas vadászatokon lehet szállítani a vadászterületen belüli a vadászlőfegyvert, hanem az egyéni vadászatokon is. 

Forrás: Hiradó

ARANYÉRMES ŐZBAK A ZSELICBŐL

2012. április 30-án lőtte a képen látható aranyérmes trófeájú őzbakot egy belga vendégvadász a SEFAG ZRT. nyugat-zselici vadászterületén. 

Munkavizsga/Working trial-CACT, VAV-Nagymáté

A SZAMOSKÖZI VADÁSZOKNÁL KÜLÖNLEGES ŐZ KERÜLT TERÍTÉKRE

Különleges őz került terítékre a tunyogmatolcsi székhelyű Szamosközi Vadásztársaság géberjéni területrészén. 

Ritka és egyedi parókás Őzbak

A természetben ritka jelenség, egy „parókás” bak került terítékre (trófeasúly cca.:1500 g) az Ócsárd és Vidéke Vadásztársaság területén, a görcsönyi területrészen, 2012. június 6-án reggel. 

ARANYÉRMES ŐZBAK A ZSELICBŐL

2012. április 30-án lőtte a képen látható aranyérmes trófeájú őzbakot egy belga vendégvadász a SEFAG ZRT. nyugat-zselici vadászterületén. 

A megyében ritkaságszámba menő nagyságú trófea 24 órás tömege 516 gramm, a megyei bírálaton 135,18 C.I.C. pontot érdemelt ki. A vadászidény eddigi legnagyobb somogyi bakja Halász Tibor fővadász kíséretében került terítékre.

Forrás: ForestPress

 

Sokan jöttek külföldről, jó évet zártak a vadászok (Tolnai Népújság)

2012.04.03. – Jó évet zártak február végén a magyar vadgazdálkodók, mert a tavaly mintegy 16,5 milliárd forint árbevételű ágazat jó természeti, időjárási körülmények között gazdálkodhatott. A keresleti piac hatására jelentősen nőtt a vadhúsok ára is - mondta Pechtol János, az Országos Magyar Vadászati Védegylet ügyvezető elnöke. A mezőgazdasági vadkár szinten maradt, a vadgazdálkodók mintegy 2 milliárd forintot fizettek ki ilyen címen a termelőknek. Az erdei vadkár ennek mintegy 10 százaléka volt. A mintegy 3500 hívatáso vadász, vadőr munkabére pedig bruttó 4 milliárd forint volt. Hazánkban 58 ezer vadász van, de nagy számban, évente mintegy 20-25 ezren látogatnak ide külföldiek is. Az országban a legtöbb, 760 ezer fácánból van, míg a mezei nyúl állománya 540 ezerre tehető, 95 ezres a létszáma a gímszarvasnak, míg őzből több mint
360 ezret tartanak nyilván. A dámszarvas állománya mintegy 30 ezres. A szakszerű vadgazdálkodás érdekében nagyobb biztonságot kell adni a földtulajdonosoknak és a vadászoknak is, így például egy-egy haszonbérleti ciklus idejét a jelenlegi 10 évről 20 évre lehelne növelni - mondta az elnök.

Nyereséges lehet a vadgazdálkodás (NAPI Gazdaság)

2012.03.28. - Akár félmilliárdos nyereséggel zárhatja az évet a hazai vadgazdálkodás, ehhez az apró- és a nagyvadállomány, valamint a húsárak növekedése mellett az is hozzájárult, hogy 2011-ben ismét emelkedett a külföldi bérvadászok száma - mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Pechtol János, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára. A tavalyi eredmény elérésében az exportált vadhús mennyiségének, árinak növekedése mellett a forint-euró árfolyam alakulása is segített. A külföldről érkező - spanyol, osztrák, német és olasz - bérvadászok száma is jelentősen nőtt 2010-hez képest.

TRÓFEA MUSTRA A SZLOVÁKIAI GÖMÖRHORKÁN

Miskolcról, Putnokról is voltak vadászok a trófeakiállításon. A jelentős eseményen a Rozsnyói járás vadászainak a múlt évben elejtett trófeáit szemlézték, minősítették és bírálták el a szakemberek, amelyek ezt követően a művelődési ház nagytermében lettek kiállítva, közszemlére téve.

A Szlovákiai vadásztársaságok elnökei értékelték az elmúlt év vadászati teljesítményt. A rendezvény megnyitóján magyar részről, Dr. Székely László az Észak Magyarországi Vadász Szövetség elnöke méltatta a szlovák és a magyar vadász barátságot.

A két ország vadászati törvényei eltérőek, ezért a kiállítás szakmai tapasztalatcserére is alkalmas volt az egész napot felölelő rendezvényen. A művelődési házban és előtte lévő tágas udvaron a vadászok megvásárolhatták a vadászathoz elengedhetetlen felszereléseket.

VILÁGREKORD VÁROMÁNYOS A GYULAJI VADKAN

Magyar SCI világrekord várományos trófeájú vadkan esett a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vadászterületén. 
Alig telt el néhány nap mióta a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nagy örömmel jelentette be honlapján és népszerű közösségi portáljain a Tamási Erdészetének területén decemberben esett kapitális vadkant, máris újabb, a magyar vadászembert büszkeséggel eltöltő hírrel jelentkezhet. 

Ekkora vadásztrófeát még a tárcánál sem láttak

Szabó Ferenc, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyettese a Duna Híradóban azt mondta: 30 napon belül döntenek arról, hogy megkapja-e a trófea a különleges minősítést és védelmet.

Szólt arról is, hogy azok a nyugat-európai és más külföldi vadászok, akik egy kicsit is ismerik a magyarországi vadgazdálkodás módját, ha tehetik, boldogan jönnek el Magyarországra.

Szabó Ferenc hangsúlyozta: hasonlóan különleges vadat ejtettek már el Zala megyében az elmúlt években, de a mostanihoz hasonlót még csak nem is láttak.

Csaknem 15 kilós ez a kapitális gímbika trófea. Évtizedek óta nem láttak ekkorát ezen a vidéken. De nem csak a súlya volt az, ami különlegessé tette. Az ágak számát, körméretét, az agancs gyöngyözöttségét és barázdáltságát is pontozták. A bírák szerint az átlagosnál többet élt ez a vad, körülbelül tizennégy évet, ezért is különleges az agancsa.

És drága is. Az az osztrák vadász, aki leterítette a szarvasbikát, csaknem 9 millió forintért vihette volna haza a trófeát. Az elsődleges bírálat szerint viszont olyan értékkel bír, hogy a szakhatóság nemzeti értékké szeretné nyilváníttatni.

Nagy Ferenc, a Lovászi olajbányász vadásztársaság elnöke arról beszélt, hogy az érdem, az öröm a miénk és országszerte, illetve bármelyik rangos nemzetközi kiállításon is bemutathatják a magyar állam képviselői a trófeát.

Magyarországra a hagyományok, a nagy és kiváló vadállomány és a szakszerű vadgazdálkodás miatt jönnek sokan vadászni, főleg Németországból, Olaszországból és Ausztriából.

Forrás: Hirado

Rekord bika a Mátrából

Aranyérmes és más trófeák

Megyei körkép - A megye több pontján jónak mondható a szarvasbőgés, ennek megfelelően gyűlnek a trófeák. Már aranyérmes agancs is van.

A korábbi jó területek szinte csendesek, ahol pedig nem is várták a vadászok, megjelentek a jó bikák - nyilatkozta lapunknak Baracskay Lajos, a Veszprém Megyei Vadászkamara titkára.

A gímszarvasok nászát akadályozza a nagy meleg, a szárazság. Még egy jó hétig tart a szarvasbőgés, a szeptember 20-a utáni időszak már utóbőgésnek számít.

Az ajkai Fekete István Vadásztársaság területén lőttek a tavalyi megyei rekordhoz hasonló nagy bikát. A trófea súlya 11,75 kilogramm volt, a bika korát 11 évesre becsülték. Az agancsot 228,99 pontra értékelték, ami magasan aranyérmes minősítés.

A Dél-bakonyi Vadásztársaság ugyanattól a bikától évek óta talált hullott agancsot, amiket a pápai agrárexpón érdekességként be is mutattak. Az idén a bikát sikerült terítékre hozni, a trófeája 10,52 kilogrammot nyomott, korát 16 évre becsülték.

A Verga Zrt.-nél is van egy-két jó trófea, tudtuk meg Tengerdi Győző vezérigazgatótól. Alsópere térségében lőttek egy 9,75-ös és egy 9,45-ös súlyú trófeás bikát. Előbbit még nem bíráltatták, utóbbi viszont 208,58 pontot kapott, külföldi vendégvadász ejtette el.

A Sümegi Kinizsi Vadásztársaság területén mozgalmas két héten vannak túl, de különösen ez a hét volt eredményes, mondta Grízbacher József vadásztársasági elnök. Az eddigi mérlegük 4-4 darab nyolc, illetve hét kiló körüli, valamint 3-3 hat, illetve öt kiló körüli trófea.

Forrás: Napló Online / Fotó: Szabó Péter Dániel

Aranyérem-esélyes bikák terítéken Somogyban

Több mint félszáz bikát lőttek ki eddig a Sefag Zrt. vadászterületein. A tavalyinál több és jobb minőségű a felhozatal. Több aranyérem-esélyes bika is terítékre került.

Elejtés helye: Vörösalma, trófea tömege: 11 kg

Rekord trófeasúlyú gímszarvasbikát ejtettek el Szécsisziget határában

Kapitális, 15,04 kilogramm trófeasúlyú gímszarvasbikát ejtett el egy osztrák vendégvadász Szécsisziget határában, a Lovászi Olajbányász Vadásztársaság területén.

A hétfői trófeabírálaton a kilőtt gímszarvasbika 261,41 pontot ért el: Budapesten, a másodfokú trófeabírálaton döntik majd el, hogy a trófeát nemzeti értékké nyilvánítják vagy sem.

Nagy Ferenc, a Lovászi Olajbányász Vadásztársaság elnöke elmondása szerint a Kerka patak irányából, "erős bőgéssel" érkező gímbikát Paul Rachbauer vendégvadász szerdán, a kora esti órákban lőtte ki 200 méter távolságból. A szarvas gerinclövést kapott, a sérült állatra 2-3 kegyelemlövést adtak le.

Az elnök szólt arról is, hogy ilyen korú - a becslések szerint 15 éves - kapitális szarvasbikát még nem ejtettek el a lovászi vadásztársaság területén, és korábban nagy bikára utaló jelet, hullajtott agancsot sem találtak. A gímszarvas valószínűleg a szomszédos vadászterületről vándorolt át, ugyanis a Kerka patak vonulata több száz éve tradicionális bőgőhely a szarvasok számára.

Mint hozzáfűzte, a vadásztársaság területén nem ritkák a 9-11 kilogramm agancstömegű gímszarvasbikák, a legnagyobb, 14,82 kilogramm súlyút 1972-ben egy német bérvadász ejtette el. A 4700-4800 hektáros vadászterületen egyébként nehéz a vadászat, mert kevés az összefüggő erdőség, gyakoriak a lakott települések, szőlők és gyümölcsösök.

Nagy Ferenc elmondta, hogy Paul Rachbauer - aki a civil életben a történelemtudományok doktora - vendégvadászként hat éve jár a társasághoz. Eddig kisebb gímszarvasbikákat ejtett, elsősorban őzbakra vadászik, de gyakran vesz részt vaddisznóvadászatokon is.

Az árjegyzék alapján a lovászi vadásztársaság területén a 13,5 kilogramm trófeasúlyú gímszarvasbika elejtésének alsó ára jelenleg 20 ezer euró (hozzávetőleg 5,8 millió forint). Az MTI információ szerint a 15,04 kilogramm agancstömegű bika kilövése ennek több mint kétszeresébe is kerülhet.

Lázár Attila, a Zala Megyei Kormányhivatal vadászati osztályvezetője közölte, hogy a 14-15 kilogramm trófeasúlyú bika még a megyében is - ahol szép számmal élnek nagyvadak az erőkben - kuriózumnak számít. Eddig 20 trófea érkezett bíráltatásra, de a szarvasbőgés legfőbb ideje szeptember 15-20 között van a megyében.

Az elmúlt év tapasztalatai alapján a szeptemberi bőgés idején 400-500 bíráltatásra kerül sor.

Forrás: MTI

Kapitális vadkan terítéken

2011. június 19-én, az esti órákban a Bakonyerdõ ZRt Keszthelyi Erdészetéhez tartozó, ún. Hubertuszi területrészen Horváth Tibor sportvadász kapitális trófeaméretû vadkant ejtett el.

Agyar hossz
bal 26,2 cm
jobb 26,9 cm
Pontszám : 124,75

Gratulálunk az elejtõnek és kísérõjének!

Forrás: Bakonyerdő Zrt.

Ezüstös agyarak

Erős kannak örülhetett a fiatal vadász, akii esti lesre indulva egy kukoricavetés mellett húzódó fiatalosban pillantotta meg az éppen kiváltani készülő vaddisznót.
A fiatalember nem sokat teketóriázott, amint látta, hogy erős kannal áll szemben, mintegy százhúsz méterről rálőtt. A kan rövid halálvágta után összeesett és a fiatal vadász büszkén vehette birtokba zsákmányát. Az elejtő ifjú Somogyvári Sándor sportvadász, aki a Gyöngyös VT területén, Görösgal határában, április 26.-án hozta terítékre az ezüstérmes kant. A remete feltörve 113 kilót nyomott a mérlegen, a nagyagyarak hossza 20,9, nemzetközi pontja 116,04

Forrás: Baranya Megyei Vadászkamara

Szalonka: két nap alatt, pihenés nélkül Svédországból Afrikába

Gömbölyded és hájas, mégis világrekorder a nagy sárszalonka. Egy friss tanulmány szerint a nagy sárszalonka alig két nap alatt, ráadásul pihenés nélkül szeli át Európát, jut Svédországból Afrika szubszaharai régiójába.
Ez azt jelenti, hogy mintegy 6800 kilométernyi utat tesz meg csaknem 100 kilométer/óra átlagsebességgel.
A kutatók még 2009 májusában fogtak be, és láttak el jeladó eszközzel tíz nagy sárszalonkát nyugat-svédországi szaporodóhelyükön. Egy évvel később a tízből három madarat sikerült újra befogni Svédországban – tőlük származnak a vizsgálat alapját képező adatok.
Első pillantásra nem is hinné az ember, hogy ilyen gyors és kitartó a nagy sárszalonka. Teste kicsi és tömzsi, egyáltalán nem áramvonalas, ősszel ráadásul úgy kigömbölyödik, hogy ha levegőben éri a vadász lövése, földre puffanva fölreped a bőre, szó szerint kipukkad – legalábbis ezt állítja egy 19. századi beszámoló.
Bőséges zsírtartalék kell hozzá, hogy a sárszalonka megtehesse a sok ezer kilométeres utat, mutat rá, Raymond Klaassen, a vizsgálat vezető kutatója, a svéd Lundi Egyetem biológusa: „Repülés előtt jószerével megduplázzák testtömegüket. De ez a sok zsír épp csak hogy elegendő a hosszú útra. Afrikába már soványan és elcsigázottan érkeznek.”
 

Több kapitális trófea is akadt az elbírált agancsok között

Kedvelt célpont az őzbak, még Libanonból is jöttek vadászok megyénkbe, hogy rőtvadat lőjenek.
A megyei trófeabíráló bizottság 1165 őzbaktrófeát bírált el a megyében június elsejéig. A trófeák közül 224 kapott érmes minősítést, amely tizenkilenc százalékos arányt jelent - Jász-Nagykun-Szolnok megyében is — a hatályos jogszabályok alapján — ez évben április 15-től kezdődött meg az őz-bakok vadászata - tájékoztatott Kiss Róbert, a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának vezetője. - A külföldi vendégvadászok körében igen kedvelt célpont az őzbak, elejtésére évről évre több nemzet vadászai érkeznek hazánkba. A megyénkbe látogató külföldi vadászok között idén legnagyobb számban a német, osztrák, olasz és szlovák vadászok találhatók, de szlovén, dán, valamint libanoni vadászok is ejtettek el megyénkben őzbakot - mondta az igazgató.

Május végéig mintegy 130 külföldi vadásznak állítottak ki vadászati engedélyt a megyei vadászati hatóságnál, azaz a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóság vadászati és halászati osztályánál. A Jász-Nagykun-Szolnok megyében vadgazdálkodást folytató 68 vadászatra jogosult ebben a vadgazdálkodási évben mintegy 2100 őzbak elejtését tervezi.
Mint a földművelésügyi igazgatótól megtudtuk, a megyei trófeabíráló bizottság által június 1-jéig elbírált őzbaktrófeák közül aranyérmet 47, ezüstérmet 79, bronzérmet 98 érdemelt ki. Megyénkben több 600 gramm fölötti, „kapitális" őztrófeát mérlegeltek, közülük ez idáig a legnagyobb 640 grammot nyomott. Kiss Róbert tájékoztatott arról is, hogy az 1165 elejtett őzbak közel 80 százalékát külföldi bérvadász, 20 százalékát hazai vadász kapta puskavégre.

A trófeabírálati rendszer felülbírálatát tervezi a vidékfejlesztési tárca

Tenyészszemle: vizslák alapvizsgája a káldi Farkas-erdőben

Szombaton a káldi Farkas-erdő hidegkúti vadászháza előtt nyílt meg az egész országból, valamint Svájcból, Németországból, Ausztrából érkezett vizslások számára a megmérettetés.

A hűvös és esős szombat reggel láthatóan nem zavarta sem a kutyákat, sem a tenyésztőiket, gazdáikat a Magyar Vizsla Klub szervezésében rendezett tenyészszemlén a vízi-mezei vizsga illetve az alapvizsga. A papírmunka elvégzése után a külföldről érkezettek miatt tartottak két nyelvű eligazítást a vizsga szervezői.

Bemutatták a bírókat, ismertették a vizsgák helyszíneit és szabályait. Szép számmal érkeztek hazai és külföldi versenyzők a megnyitóra. Huszonkét vizslát regisztráltak tenyésztésre, ötöt a vízi-mezei vizsgára, tizenhat kutyát pedig alapvizsgára. A tenyészszemlén a vizslák küllemét Josip Sabo horvát bíró értékelte. A jelentkezők közül valamennyi vizsla alkalmasnak bizonyult a tenyésztésre. A tenyésztésből való kizárási ok lett volna például, ha nem megfelelő a fogazat, ha az állatnak nem megfelelő a harapása.

A tenyésztésbe vétel egyik feltétele a sikeres alapvizsga is, ahol a vizsla vadászati ösztöneit értékelik. Az alapvizsgára a szakemberek a 12-18 hónapos kor közötti időszakban javasolják a kutyákat. A bírálat során mezei és vízi vadászati feladatokat kell megoldaniuk az ebeknek. Aktív keresés közben kell lövés után az állatnak folytatnia a munkát a következő lövés elhangzásáig. Megállva kell jelezni a megtalált vadat.

Feladatai közé tartozik még a tollas és a szőrmés vad visszavitele a gazdához, de 30 méteren követnie kell egy állat csapáját is. Hasonló feladatokat végeztek a vizslák a vízi-mezei vizsgán is egy Sitke melletti tavon, de mindez nehezítve volt azzal, hogy a lőtt vadat vízből kellett apportíroznia a kutyának. A jó vizsla nélkülözhetetlen a vadászat során. Minden résztvevő oklevelet kapott.

Forrás: Vasnépe / Fotó: Benkő Sándor

Sok embert érintenek a tervezett szigorítások

Szigorodó szabályok várnak a hobbiállat tartókra és kereskedőkre.
A tervezett változtatásokkal az állatokat védenék a törvényalkotók. Ebadó, minimum 30 literes élettér halak és hüllők esetében, a kutya- és macskahús fogyasztásának betiltása. Többek között ezek a kitételek szerepelnek az új állatvédelmi törvény tervezetében.

A halakat és hüllőket érintő szabályok, illetve a kutya- és macskahúsra vonatkozó tilalom valószínűleg nem rengeti meg az állampolgárok túlnyomó többségét, az ebadó, vagy pontosabban szólva ebrendészeti hozzájárulás azonban, enyhén szólva is vegyes fogadtatásra talált.
Értem én, hogy jót akarnak, de attól tartok, pont azok nem fognak fizetni, és továbbra sem fognak törődni a kutyájukkal, akik eddig sem tették - summázza véleményét István, a Csuri névre hallgató kistestű keverék kutya gazdája.
- Még csak az kell, hogy abba is beleszóljanak, elég nagy-e az udvar a kutyának, meg hogy adhatok-e neki maradékot - dohog a középkorú férfi.

Véleményével valószínűleg nincs egyedül, mert az ebekre vonatkozó szigorítások sokakat érintenek, és bizony, a bukszába kell majd nyúlniuk a kutyatulajdonosoknak, évi 2000-3500 forint erejéig.

Pedig a célok igazán üdvözlendők. Az önkormányzat a bevezetni kívánt ebrendészeti hozzájárulás legalább felét az ivartalanítás valamint az azonosítóval történő megjelölés támogatására köteles fordítani.

Aki elvállalja kutyája mikrochipes megjelölését vagy ivartalanítását, annak mérsékelt ebrendészeti hozzájárulást kell fizetnie, aki mindkét eljárást elvégezteti, mentesül a fizetés alól. Teljes kedvezményt kap az is, aki állatmenhelyről választ magának négylábú barátot. További változás lenne, hogy a hatóságok elkobozhatják a kutyát, amennyiben az a gazda gondatlansága miatt emberek testi épségét veszélyezteti.

Az illetékesek emellett fajtalistát állapítanának meg, a listán szereplő ebeket csak szájkosárral, a kibújást megakadályozó nyakörvvel és két méternél nem hosszabb, nem kihúzható pórázon lehetne sétáltatni.

Fiáth Szilvia, a Tolna Megyei Állat és Természetvédő Alapítvány elnöke szerint a gazdák közül még nagyon sokakra nem jellemző a felelős állattartás. Ezt minden érvnél jobban igazolja a szekszárdi állatotthon, amely fennállása óta szinte egyfolytában telt házzal - ami majdnem 200 kutyát jelent - működik.

A szigorúbb szabályok esetén kétszer is meggondolja valaki, hogy tartson-e kutyát, tudja-e vállalni az ezzel járó költségeket, kötöttségeket. Sajnos még mindig jellemző, hogy amikor különböző okok miatt a kutyák tartása terhessé válik, rövid úton megszabadulnak tőlük, kidobják az autóból, elviszik az erdőbe és magára hagyják.

A gazdátlan, kóbor ebekre, hacsak nem kerülnek a menhelyre, szörnyű sors vár. S természetesen az is tagadhatatlan, hogy az elvadult, kiéhezett állatok, különösen, ha falkába verődnek, károkat okozhatnak.

Hobbiállat, haszonállat, köteleznek a helyi szabályok

Az állattartás szabályairól saját rendeletet alkotnak az önkormányzatok - szinkronban az idevágó jogszabályokkal. A megyeszékhelyen például 300 négyzetméternél kisebb területű telken nem tartható haszonállat.

Az állattartási övezeti beosztástól függetlenül tilos haszonállatot tartani bölcsőde, óvoda, iskola, kollégium, egészségügyi, szociális intézmények, élelmiszert előállító, illetve forgalmazó egységek, temetők területén, és azok 50 méteres körzetében.

A hobbiállatok - és ezen belül is a leginkább szem előtt lévő kutyák - esetében egylakásos és a többlakásos kertes családi házak, sorházak udvarán háztartásonként legfeljebb két eb (és egyszeri szaporulata három hónapos korig) tartható. Külterületen eb számbeli korlátozás nélkül tartható.

Forrás: Teol

Ahol még jó bakok teremnek

A topolyai községben az idén két aranyérmes bak is esett a tavaszi idényben. A bácskossuthfalvi Fácán vadásztársaság területe az utóbbi néhány évben rendszeresen kimagasló minőségű bakokat terem.
A kiváló eredmény okát elsősorban a terep adottságának, a jó minőségű táplálékban, de főképp a kellő szakértelemmel végzett gazdálkodásban kell keresni. Az ómoravicai vadászok ezért joggal számíthatnak a visszatérő külföldi vadászokra, mert csak az elégedett vendég jár vissza.

Ahol kevés a vad, gyenge vagy fiatal az állomány, nem beszélhetünk gazdálkodásról. Az ilyen terület gazdái előbb/utóbb arra kényszerülnek, hogy bezárják a boltot. Kiváltképp akkor, ha hatályba lépnek az új vadászati törvény előírásai, és a minisztérium megköveteli meg ellenőrzi is, hogy a terület bérleti díja mellett milyen értékes trófeájú bakokat ejtenek el a területen. Az ómoravicaiaknak ettől nem kell tartaniuk mindaddig, amíg tudják az ilyen bakok nevelésének titkát.

Mindkét aranyérmes bakot külföldi vadász ejtette el. Az évek óta kiváló minőségű trófeákat adó terület hírnevét az idei eredmények tovább növelik, és az ottani vadgazdák joggal remélik, hogy ha újból önállóan gazdálkodnak majd a területükön, még jobb és nagyobb agancsú bakokat tudnak kinevelni.

Forrás: Magyar Szó

Remington 700 VTR (Varmint Target Rifle)

 

The very modern and slick Remington 700 VTR (Varmint Target Rifle). This performant, all weather rifle is offered in 223 Rem and 308 Win.


A nyagyon modern és elegáns Remington 700 VTR.  Ajánlot kaliber: 223 Rem és 308 Win.

Becserkelt bronzérmes őzbak

A képen látható bakot Juhász Sándorné ejtette el április 17-én egy délutáni cserkelés alkalmával a karcagi Nagykun Vadásztársaság területén, Monoki Csaba hivatásos vadász kíséretében.
A trófea súlya 380 gramm, pontszáma 106,88, amellyel bronzérmes minősítést kapott.

Forrás: MNO

Szálkásszőrű Tacskók Születtek-Bassotto Di Corleone "A" Alom

http://www.szalkasszorutacskok.hu/

 

Eladó Szálkásszörű Tacskó kölykök-Puppies for sale

ANYA-MOTHER: DIANA KLEOPÁTRA X  

APA-FATHER: RAVNSAGER'S KRYTONITE FOR MANIPULUS

DOG'S PARENTS: (HERMAN DELLA VAL VEZZENO, DIANA FINCSI)     

 

     Milano CACIB 2008.01.26. fiatal osztály győztese,
       legjobb kan (Best Male)

DOG'S PARENTS:

(BELLOMIS YIIPPIE RÖDSKAG, RAVNSAGER'S AKASUT SNABEL A)

Kapitális bakok Baranyából

Kétségtelen,hogy Baranya megye dél-nyugati csücske, a Szentlőrinc- Szigetvár között elterülő vadászterületek egészen kiváló őzpopulációk élőhelye.
Évtizedek óta, rendre erős bakok kerülnek ki ezekről a területekről és nem ritka az öt- hatszáz, vagy efölötti bakok trófeasúlya sem. Az idei évben a két kapitális bak került ki ezekről a területekről, de a megye keleti részén, Véménd környékén is erős baknak örvendezhettek a vadászok.

A Szabadszentkirályi Környéki Gazdák vadászterületén, május 01.-én reggeli cserkelésen esett az idei baranyai rekorder. Az elejtő egy olasz vadászvendég, akit két kísérő, Kovács László és Halas Béla segített a sikerhez. A bak kiskoponyás súlya 629 gramm, CIC pontja 163,08.

Pécs nyugati oldalán Pellérd község határában, a Nyugat Mecsek TFVT vadászterületén 557 grammos baknak örülhetett az a német vendég, akit Szili Attila hivatásos vadász kísért az április 29.-ei vadászaton. A trófeát a megyei bírálaton 146,83 nemzetközi pontra értékelték, ami magasan aranyérmes minősítést jelent.

Megyénk keleti részén Véménden, Fábik Sándor hivatásos vadász kíséretében került terítékre az a bak, melynek huszonnégy órás tömege 495 gramm, nemzetközi pontja 130,08.

Forrás: Vadászkamara Baranya

Semjén: Visszaállítjuk a vadászat presztízsét!

Forrás: Gazdakör - Szent István Stúdió | Szerző: Gribek Dániel

Dr. Semjén Zsolt, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke, hazánk miniszterelnök-helyettese nyitotta meg a 2011-es FeHoVá-t, ahol bejelentette: megkezdték a magyar vadászat presztízsének visszaállítását!

Elérték, hogy a tervezett ár feléért lehessen hozzájutni a vadjelölő krotáliákhoz, de az orvvadászat és orvhalász visszaszorítására is komoly lépéseket tettek. Semjén Zsolt a megnyitón elmondta, sikerült azt is elérniük, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium meghosszabbítsa a szalonka-monitoringot.

Vadászkürtös tanfolyam

Forrás: OMVK Békés

Mezőberényi Vadásztársaság és a Békés megyei Vadászkamara közös szervezésében vadászkürtös tanfolyam indul.

A tanfolyam időtartama: 2011. május 30 – június 04.

Helyszín: A Mezőberényi VT székháza (5650 Mezőberény, Luther u. 23.) + vadászterület és lőtér.

A tanfolyam részvételi díja: 10.000 Ft/fő/hét, amely magába foglalja a napi ebéd árát is (Tópart vendéglő)

Igény szerint bentlakási lehetőséget is tud a Tópart panzió biztosítani.

A foglalkozásokat képzett előadók (pl. Agyaki Gábor) fogják megtartani.

 

Jelentkezni 2011. május 15-ig lehet a következő személyeknél:

 

Gál Péter 20/991-2691

Farkas Tamás 20/918-4341

Semjén Zsolt beszéde - FeHoVa 2011

Figyelik a szalonkákat

Forrás: Napló Online

Megyei körkép - Az Európai Unió madárvédelmi irányelve alapján a költéshez vonuló madarak lelövése tilos. Éppen ezért a magyar vadászok most kilövés helyett tudományos munkával töltik a tavaszt.

Európában a szalonka terítéke jóval egymillió fölött van, miközben hazánkban évente alig pár ezret lőttek a vadászok. Csakhogy míg a kontinens nyugati felén ősszel, addig nálunk tradicionálisan tavasszal vadásztak rá, ez pedig gondot jelent az unió érvényes direktívája szerint. A harmincéves előírást nem tudják megváltoztatni a magyar vadászok, de szeretnék bebizonyítani, hogy a magyar teríték a vonuló állomány teljes mortalitásának egy százaléka alatt marad. Ez pedig olyan alacsony mérték, amellyel az unió nem foglalkozik. Ehhez viszont becsülni kell a vonuló állományt, annak nagyságát.

Változnak a vadászat szabályai

A tervek szerint módosulnak a vadhús eladásának feltételei, a vadásztársaságok vendéglőknek, boltoknak és eladhatnák a vadat, ezzel párhuzamosan pedig szigorítják a vadhús kezelésének és értékesítésének élelmiszer-higiéniai előírásait is.

Nem zártak jó évet a vadászok

A rend­kí­vül csa­pa­dé­kos idő­já­rás miatt nem zár­tak túl jó évet a vadá­szok – mindez a Kör­nyei Vadász­tár­sa­ság évad­záró köz­gyű­lé­sén hang­zott el pén­te­ken a Táj­ház­ban. A szer­ve­zet 14 esz­ten­deje ala­kult, jelen­leg 32 fős, helyi, orosz­lá­nyi, tata­bá­nyai, tatai, s kömlődi tag­ság­gal, vala­mint majd­nem 6 ezer hek­tár vadász­ható terü­let­tel rendelkezik.

FEHOVA – VADÁSZ SZÍNPADI PROGRAM

FEHOVA – VADÁSZ SZÍNPADI PROGRAM

 

 

 
A pavilon 104/A stand
 
 
2011. március 17.:
 
11:00 – 12.00 Ünnepélyes megnyitó
 
14:00 – 15.00 Elöltöltős fegyverbemutató
 
15.00 – 15.30 LYKOVČEK – szlovák néptánc együttes
 
 
2011. március 18.:
 
9:00 – 10:00 filmvetítés
 
10:30 – 12:00 Kutyás programok, Félix Endre „Kezdő vizslás kézikönyve” c. könyvbemutatóval egybekötve
 
12:00 – 12:30 Zanako - Vadászruha bemutató
 
12:30 – 13:00 Fishing&Hunting műsora
 
13:00 – 13:30 Szlovák kürt együttes előadása
 
13:30 – 14:00 Elöltöltős fegyverbemutató
 
14:30 – 15:00 Vadászruha bemutató
 
15:00 – 16:00 Solymász bemutató
 
 
2011. március 19.:
 
9:00 – 10:00 filmvetítés
 
10:00 – 10:30 Fenix – Vadászruha bemutató
 
10:30 – 11:00 Vadászkarikatúra verseny díjátadó
 
11:00 – 12:00Vadászkürt találkozó – a VKE Magyar Vadászkürt Egylet bemutatója
 
12:00 – 12:30 Zanako - Vadászruha bemutató
 
12:30 – 13:00 Cédrus néptánc együttes előadása
 
13:30 – 15:00 Szarvasbőgő bemutató és Senior szarvasbőgő bajnokok nemzetközi versenye
 
14:30 – 15:00 Fenix Vadászruha bemutató
 
15:00 – 17:00 Vadászkutya szépségverseny
 
17:00 – 18:00 íjász eredményhirdetés

Március 17-én nyit a Fehova

A nap a Hungexpo Kupa koronglövészeti versennyel indul - A 22 állami erdészeti társaság közös pavilonban mutatkozik be.
10:00 órakor az 1971-es Vadászati Világkiállítás (VVK) szignálját hallhatják a látogatók élőben, az OMVK kürt együttese előadásában.
10:30-kor a negyven évvel ezelőtt megrendezett Vadászati Világkiállítás előzményeire emlékezik dr. Tóth Sándor, a világkiállítás akkori főmegbízottjának helyettese és dr. Földes György, történész, a főmegbízott fia.
11:00 órakor kerül sor az ünnepélyes megnyitóra az A pavilon, vadász színpadán
Megnyitó beszédet mond dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az OMVV elnöke
Köszöntőt mond Bernard Loze, a Nemzetközi Vadvédelmi Tanács elnöke és Kaan Karakaya a Shikar Safaris Zrt. igazgatója, valamint Ganczer Gábor a HUNGEXPO Zrt. vezérigazgatója.
15.00 órakor a VVK-ra emlékeznek a szervezők: dr. Berdár Béla és Tollner György
17.00 órakor a vendég gróf Széchenyi Zsigmondné lesz.

A vadászati szezon vége felé külföldi vendégvadászok 4 kiváló trófeával rendelkező muflont ejtettek el 1 nap alatt

A trófeák értéke 3 millió Ft. A hamarosan véget érő szezonban, sikerült teljesíteni a kilövési tervet.
A Mátrafüredi Erdészet területén eddig összesen több mint 400 vadat lőttek ki.
Az egész szezon jól sikerült, bőséges volt a teríték a társas vadászok során is. Az eltartható mennyiségű vad elérése érdekében még a gímszarvasok kilövését fokozni kell – nyilatkozta televíziónknak Dudás Béla erdészetvezető. Pásztor Csilla

Forrás: Gyöngyös Városi TV

Óriási vadkant lőttek Somogyban, 40 éve nem láttak ekkorát

Aranyat ért a méretes agyar

Kapitális vadkan került terítékre a napokban a Sefag Zrt. szántódi vadászterületén.

Aliréten, szabadterületű vadászaton lőtte egy belga puskás. A 27 centiméteres agyar hosszú trófea a nemzetközi bírálaton arany minősítést szerzett. A Sefag Zrt. területein évek óta nem esett ekkora trófeájú vadkan. A trófeát a belga a vadász elviheti. Értéke csaknem 1,5 millió forint.

Forrás: Kapospont

Agancsles: Bőszénfán ejtették el 2010 rekorder gímbikáját

A hideg ellenére is nagy a forgalom a Kaposvári Egyetem bőszénfai szarvasfarmján ahol, az év legmagasabb pontszámú magyar gímbikáját ejtették el.
A kicsiket a símogatható állatok vonzzák, a lőhető szarvasbikák pedig a nagyokat. De akadt olyan osztrák vendégcsoport, akik csak rácsodálkozni mentek ki a gyönyörű gímállományra. Nagy János ágazatvezető elmondta: nagyon sok kisgyerek megfordult náluk; többségük szarvast csak a mesekönyvben látott.

A vadászokat nem a mesekönyvek, hanem az elejthető bikák érdeklik. Az idei év legmagasabb pontszámú bikáját is itt ejtették el. Bár súlyra nem volt rekorder, de a 262,25 IP pont magáért beszél. A kerti és a szabad területü vadászatról megoszlanak a vélemények. Egyre nő azoknak a száma, akik a vadaskerteket részesítik előnyben, mert kevés az idejük és itt nagyobb a siker esélye. Szabad területen szinte már lehetetlen kapitális bikát lőni, és ez a tény a vadaskertekre irányítják a figyelmet.

Valaha a szabadban volt akkora a vadbőség, mint most a kertben. Ettől is lett Somogy vadászati nagyhatalom, de ez a múlté. Itt a Kaposvári Egyetem szarvasfarmján jelenleg kétezer vad él: többségük gímszarvas, de akad vaddisznó, dám és muflon is. Bőszénfán a szarvas ágazat az elmúlt évekig rentábilis volt, főként az élőállat értékesítésnek köszönhetően. Az elmúlt két évben azonban visszaesett az érdeklődés.

– A külföldi gazdák körében a vadaskert létesítése néhány éve még státuszszimbólum volt. Erdélyben, Lettországban, Szerbiában több ezer hektáros területeket telepítettek be, és tőlünk vásárolták az élőállatot. A gazdasági válság hatására azonban egyre kevesebben vállalkoznak vadaspark létrehozására. Az elmúlt tíz évben értékesített állomány szaporulata pedig már a kínálati oldalon jelentkezik.

Utánozhatatlan szarvaskolbász

A bőszénfai vadasparkban is szerkezet váltásra kényszerülnek. Az élő állat értékesítést felválthatja, illetve kiegészítheti a vadászati lehetőségek jobb kihasználása és a minőségileg ellenőrzött, nyomon követhető friss vadhús értékesítés. A farm vezetője szerint a vadúsfeldolgozással pedig piacvezetők lehetünk.
– Egyre nagyobb az igény a friss vadhúsra, a fagyasztottal szemben – mondta Nagy János, – ezen a területen is van lehetőség a fejlődésre, de igazi kitörési pontnak a húsfeldolgozást látom. Szarvas kolbász, sonka, szalámi a hagyományos magyaros fűszerezéssel olyan produktum, ami máshol nincs és utánozni sem lehet. Feladatunk, tervünk van bőven.

Forrás: Sonline

Kiváló szezonzárás éremesélyes trófeákkal

Az idei vadászati szezon zárásának tekinthető kosvadászat azt hozta, amit az egész évad: hatékony, tervet meghaladó kilövést és sok érmes trófeát – tájékoztatott Dudás Béla, a Mátrafüredi Erdészet vezetője.

Bár a szezonból még két hét hátravan, a mérleg már most megvonható. Az erdészet a kilövési tervét – az emelt szintű gímszarvas-kilövésnek köszönhetően – 20 százalékkal túlteljesítette. A muflon és az őz létszáma elfogadható mértékűre csökkent a délnyugat-mátrai területen, a gím esetében viszont huzamosan fenn kell tartani az emelt szintű elejtést az erdőfelújítások védelme érdekében. Így a vadkárelhárító kerítések jelentős részétől megszabadulhat az erdőgazda.

– A vad elejtésénél fontos szempont a hatékonyság. Éppen ezért a helytelenül megválasztott vadászati mód, például az autós portyázások, a folyamatos zaklatás, éppen a céljaink ellen hatna – hangsúlyozta az erdészetvezető. – A fizetett nyolc társas vadászati napon 105 vadászvendég 164 vadat ejtett el.

Az e hét végi vadászat során egy belga és egy holland vadászvendég 36 óra leforgása alatt négy kost ejtett el vadászterületünkön. Ezek közül három mindenképpen éremesélyesnek számít.

Forrás: Heol

Sauer és Zeiss jubileumi akció

Érdeklődjön üzletünkben!

Vaddisznó

Kocák verekednek-Németország

Aranysakált lőtt egy vadász

Forrás: Zalai Hírlap

Aranysakált, közismertebb nevén nádi farkast lőtt pénteken Zalakarostól keletre, a Kis-Balaton közelében lévő területen egy német bérvadász.

A köznyelvben gyakran toportyánféregként emlegetett aranysakál egyre gyakrabban bukkan fel magyar területeken, pedig korábban teljesen eltűnt.
Vélhetően a Balkánon lezajlott háborús cselekmények hatására azonban 15 évvel ezelőtt ismét észlelték hazánkban, s azóta egyre többször hallani jellegzetes üvöltését. Zalakaros környékén azonban eddig senki nem találkozott ezzel a fajjal.

- Eddig csak a nyomait észleltük, illetve a hangját hallhattuk éjszakánként magyarázta Perjési Tamás, a Kis-Balaton Vadásztársaság fővadásza. -Gyakran bukkantunk őzek széttépett tetemeire is, melyek vélhetően aranysakálok támadásának áldozatai voltak. Meglátni azonban még soha nem sikerült, rejtőzködő életmódot folytat, s nappal szerintünk a Kis-Balaton nádasaiba húzódott vissza. Szerintem oda igyekezett most is.

Vaddisznó

Gorilla

Kutyákkal akartak vaddisznót fogni

Kutyákkal akartak vaddisznót fogni somogyszentpáli férfiak a lakóhelyükhöz közeli Pálmajorban; az orvvadászokat a rendőrök elfogták - közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata hétfőn.

Nagytestű kutyák éppen egy vaddisznót hajtottak, amikor a niklai körzeti megbízottak tetten érték és előállították a vadorzókat - olvasható a vasárnap este történtekről kiadott közleményben.

Az ügyben a marcali rendőrkapitányság lopás kísérlete miatt indított eljárást.

Forrás: MTI

Nincs holtszezon a vadászoknál

Megyei körkép - Hiába a téli holtidény, a Veszprém Megyei Vadászkamaránál zajlik az élet. Már elkezdték a vadászjegyek kiadását, készülnek a hétvégi vadászbálra, a tavaszi rendezvényeikre.

Eseménnyel zárták az évet, és az új is munkával kezdődött a Veszprém Megyei Vadászkamaránál, tájékoztatott Pap Gyula elnök. 2010 pszichológiai vizsgákkal zárult, de az új vadászok vizsgáztatása is az év utolsó napjaira maradt. Január elején azonnal megkezdték a 2011-re szóló vadászjegyek kiadását, amivel február első felében szeretnének végezni.

Nem kis munkáról van szó, hiszen megyénkben 2300 vadász van, ezek mindegyikét regisztrálják, jelezte az elnök. Valamit jól csinálhatnak, hiszen a kötelező vadászkamarai tagságot ugyan eltörölték, megyénkben mégis százszázalékos a szervezettség. A fentiek mellett szervezik a hagyományos megyei vadászbáljukat, amelyet ezúttal január 22-én tartanak Veszprémben. Erre minden évben készül a vadásztársadalom, sőt a civilek is, az idei rendezvény immár a 13. lesz a sorban. Február végén, március elején tartják a kamarai küldöttértekezletüket, ahol értékelik az elmúlt év eseményeit, leltárt készítenek az elvégzett feladatokról, és megbeszélik a jövőbeni tennivalóikat.

Kedvelik a vadászok a hajtást

A balesetek elkerülése érdekében a szabályokat be kell tartani. Vaddisznóhajtás, fácánhajtás - most van a hajtó-vadászatok szezonja. Tolna megyében telente 64 vadászterületen rendezhetik meg a társas vadászatnak ezt az egyik leggyakoribb módját.
A hajtóvadászat vagy hajtás, a társas vadászat egyik legkedveltebb módja, melyet főleg apróvadra - fácán, mezei nyúl - és vaddisznóra alkalmaznak télen. A hajtóvadászaton a hajtok az általuk felvert vadat a lőállásokban várakozó puskások felé hajtják vagy terelik. A hajtásban több-kevesebb hajtó és őket segítő hajtó-kutya vesz részt - magyarázza dr. Király István, a Tolna Megyei Vadászkamara titkára.

A vadászat eredményessége és a balesetek elkerülése érdekében a hajtásban megfelelően kell viselkedni, a vadászatot vezető utasításait minden esetben be kell tartani. A hajtás megkezdése előtt eligazítást tartanak a helyi szokások figyelembevételével. A vadászatvezető a vadászat megkezdése előtt a helyeket szétosztja, a vadászokat felvezetik, megmutatják a számukra kijelölt lőállásokat. A hajtásban résztvevőknek a felvett távolságokat a hajtásban végig tartaniuk kell. Fedett terepen - mind az apróvad-, mind a vaddisznóhajtásban - a hajtóvonalban haladóknak időnként hanggal jelezniük kell, hol tartózkodnak. A jobb lőpozíció elérése miatt a megadott iránytól eltérni, kikerülni a nehezebben járható sűrűket, vad-rejtőket nem lehet.

A társas vadászatok, máshoz nehezen hasonlítható jó hangulatát elronthatja a rossz, a nem megfelelő szervezés. Régebben vadászó ismerős mesélte a következőket. Vaddisznóhajtáson vett részt vendégként decemberben. A hajtás eleve késve kezdődött, nem a messziről érkezőkre kellett várni, ők a havazás ellenére időben ott voltak, hanem éppenséggel a vadászat szervezőinek egy részére várakoztak. Azok - mint utóbb kiderült - előző este a határon túlról érkezett vendégvadászokkal alaposan „belehúztak az éjszakába". Ez még nem is lett volna olyan nagy baj, a problémát az okozta, hogy ezután kapkodni kezdtek. A helyek gyors kisorsolása után a vadászokat nem vezették fel a lőállásokhoz, hanem saját helyismeretükre bízva küldték oda őket. Aki a terepet százszázalékosan nem ismerte, az a kavargó hóesésben, felvezető hiányában bajban volt, csak az előtte haladó autósra hagyatkozhatott. De mivel sajnos a legelöl hajtó autós sem volt a helyzet magaslatán - hiába volt helybéli -, rossz felé ment, beszakadt alatta a jég a kátyús úton és elsüllyedt, az őt követők magukra hagyatva próbáltak tovább menni, több-kevesebb sikerrel. A gépkocsik közül több elsüllyedt a szántásokon, beragadt a keréken felül érő sárba, fennakadt a bakhátakon. Végül traktorral húzták ki a pórul jártakat. Csoda-e, ha a mínusz 10 fokban történő hosszas várakozás és mentés keservei után az illető vadász inkább a hazamenetelt választotta, mint az ilyen előzmények után ki tudja milyen vadászatot?
A szabályokat nemcsak az eredményesség, a minél nagyobb vadteríték, hanem elsősorban a balesetek elkerülése érdekében kell betartani - mondta Kosaras Zoltán. Tolna megyében halálos vadászbaleset az elmúlt években szerencsére nem történt, de kisebb baleset, így például söré-tezés, előfordult. Az idei szezonban eddig semmilyen baleset nem történt.

Büszke vadász a kapitális bikával

A képen látható dámbikát a nyíradonyi vadásztársaság területén január elején hozta terítékre Bodnár József, sportvadász.

Forrás: Haon

Afrikai Elefánt

Mozambia Elefánt-2010, David Botha

Forrás: Facebook

Vásároljon Beretta Silver Pigeont üzletünkben

Rekord medve-Rómánia

Veszélyben a vadállomány élőhelyei

Alkalmazkodni próbálnak a megváltozott időjáráshoz. Pihenőhelyek kerültek víz alá a belvízzel elöntött területeken Somogyban.
Az élőlények azonban megpróbálnak alkalmazkodni.
Mintegy tíz éve nem esett ekkora eső Somogyban, mint 2010-ben. Az átlagosnak, és természetvédelmi szempontból ideálisnak mondott nyolcszáz milliméter helyett több mint ezer millimétert mértek a szakemberek. A sok víz nem csak a mezőgazdaságnak, hanem a természetnek sem tett jót, bár -ahogy azt a tapasztalatok mutatják - az utóbbi folyamatosan regenerálja önmagát.
A Duna-Dráva Nemzeti Park területén leginkább a Duna áradása miatt van készenlét a gemenci erdőben, ahol a tizenhárom ezer hektáros terület több mint felét elöntötte a víz. A vadak veszélybe kerültek a két-három fokos, fagyos víz miatt. Az erdészek a korábbinál jóval magasabb takarmány kihelyezésével igyekeznek az őzeket, szarvasokat, vaddisznókat a szárazabb területekre csalogatni. Ezért a turisták számára is lezárták az erdőket.

Dél-Somogyban ezzel szemben az a szerencsés helyezet alakult ki, hogy a homoktalaj miatt a víz más területekhez képest is gyorsan elszivárog. A Dráva-völgyében művelt területeken azonban még most is találhatunk nagyobb kiterjedésű, belvizes foltokat.
A Duna-Dráva Nemzeti Park Drávaszentesi Oktatóközpontja mögött azonban még most is látszik a több hektárnyi nyílt víz pusztítása - ez azonban már levonulóban van. Tíz éve nem volt ekkora eső erre.

- Úgy tűnik, periodikusan jönnek az esős időszakok, amikor a kiszáradt területek újra élettel telnek meg - mondta Horváth Zoltán tájegység vezető. - Jól megfigyelhető a természet körforgása, bár ez a csapadékmennyiség túlszárnyalta a szükségeset, így a területre való kijárás, a közlekedés is problémássá vált.
A drávaszentesi juhok hagyományosan a Duna-Dráva Nemzeti Park drávaszentesi hodályában töltik a telet, míg a szürkemarhák az egyre növekedő úgynevezett terelődombokon vannak.
Az árterekben élő vadállatok viszont alkalmazkodnak a kialakult körülményekhez.

Fácánvadászat

Fekete Labrador

Grouse vadászat-Skócia

Dakota-szarvas vadászok

13 nagyvad lőszer

Ön milyet lőszert használ, használna egy nagyvad vadászaton?

Kegyelemlövés

Románia 1960

Medve

A vad éléskamra

Medve-Canada

Kos-Jasper Nemzeti Park Canada

Európai Bölény Lengyelországban

Oroszlánok

Michigan 1910

Boldog Új Évet!

Boldog Új Évet Mindenkinek!

Forrás: http://www.facebook.com/pages/Hunting/268871353537?v=photos

Farkas vadászat

Grouse Skóciában

Libák vándorlása Washingtonban

Barna Medve, Finnországban

Boldog Karácsonyt!

Boldog Karácsonyt Kívánunk mindenkinek! Köszönjük bizalmukat! 2011-ben is találkozunk.

Rendeléseket 2011.01.03-tól tudjuk leszállítani.

Köszönettel, Vadászélet Csapata


Angol Pointer- Fürjjel-Arizona, USA

Muflonok Hawaiin-Lanai Sziget

Farkas vadászat 2.

Grizzly Canadában 2008

Szibériai Tigris fára mászik

"Ordító" farkas

Románia 1928

Rekord Muflon Bulgáriában

Újra elérhetővé válik fegyver, lőszer katalógusunk

Tisztelt Látógatók, Felhasználok,


Újra elérhetővé válik fegyver, lőszer katalógusunk, melyekben ismét böngészhetővé válnak az adott termékek.

Regisztrációval tudják ezt megtenni, kérném figyelmesen olvassák el az adott információkat, melyek ide tartoznak.

Hamarosan megjelenünk a téli szezonális termékeinkkel, továbbá számos új dologgal is!

Jó böngészészt kívánunk: Vadászélet Csapata.

Magányos Grizzly

Grouse és Szalonka vadászat

Tikka T3

Az egyik legjobb vadászfegyver: http://www.tikka.fi/t3rifles.php


Keresse üzletünkben a Tikka modelleket.

Igazi eredményes apróvadászat...

Szarvas vadászat Virginiában

Egy nagy fehérfarkú szarvas, 1958-ban.

Kapitális vadkan a Pilisi Parkerdőnél

2011. 11. 21.-én a fenti képen látható kapitális vadkant a Pilisi Parkerdő Budakeszi Erdészet szabad területének Annalaki vadföldjén Dankó Miklós kerületvezető erdész segítségével Szűcs Attila vendégvadász hozta terítékre.
Ahogy sétáltunk rá a vadföldre a horizont mögött már láttuk hogy, van 1-2 disznó kinn a szórón. Ezután nem sokkal több is kijött a sűrűből. Rögtön megláttuk, hogy van a kondában egy igazán nagytestű kan is.

A szelünk nem volt sajnos biztonságos ezért átsétáltunk a vadföldön és másik irányból kezdtünk meg rácsúszni a kondára. Meg is láttuk a kondát a horizont mögött teljesen szétröppenve, mert sajnos a szelünk belibbent közéjük. Miklós azonnal látta, hogy melyik a kan!

A koca kiszúrt minket és a kannal együtt elindultak a vadföldön keresztül a sűrű irányába. A kan meg-meg, állt hol a koca mögött hol előtte egy picivel, ezután egy pillanatra megállt egyedül tisztán. Ez pont elég volt.

Azonnal lőttem, tűzberogyott. Biztos, ami biztos ismételtem!

Az eredmény pedig itt van!

Barangoló bölények és egy magányos Cowboy!

Dámbarcogás után a Gyulajnál (ForestPress)

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Óbíród vadászháza adott helyszínt a 2010. évi dámtrófea bemutatónak. A szemlén kiállított lapátokat a Tamási-gyulaji és a Pincehely-kisszékelyi területekről választottuk ki. Mindkét gazdálkodó egység bemutatta a legjava trófeáit, ugyanakkor kiállítottuk az érdekes-abnormális és a legkorosabb bikákéit is.

Spanyol Puskák

6X62R Freres

Vadászok a Föld körül

Marcus Paringu'u, a giant bat hunter from East Sepik, Papua.

Marcus Paringu'u, egy óriási denevér vadász Kelet Sepikből, Papua.

Grizzly Medve Észak Amerikában

Igazi vadászélet-Ez az élet.

A Dayak boy carries a wild pig's head out of the jungle - Sarawak Province of Borneo, Malaysia.

Egy Dayak fiú, kifelé viszi egy vaddisznó fejét a dzsungelből.

Érdemes megnézni a képet!

Szarvas rudli a télben

Winchester model 70

Régi idők vadász fényképei

Szarvas vadászok Wisconsin-ban.

Trófeaszemle a dám-paradicsomban

Trófeaszemle rekordokkal a Nyírerdő Zrt.-nél

Kapitális vaddisznót lőttek Dobrinál

Az átlagosnál jóval nagyobb, mintegy 150 kilogramm tömegű vaddisznót lőtt a Lovászi Olajbányász Vadásztársaság által kedd estére szervezett vadkárelhárító vadászat során a Muraszemenyén élő Horváth István.

Dámbarcogás lesen Nyíracsádon

Nyíracsád (HBN – K. Z. E.) - Tizenöt nyíracsádi általános iskolás is részese lehetett október közepén annak a varázslatos szombati napnak, melyet Bartucz Péter, a Gúthi Erdészet igazgatójának meghívására tölthettek el a Zöld vadászházban és környékén.


Őszi szezonális termékeink

Schmidt Bender 3-12X50
Schmidt Bender 3-12X50
Nagyobb lőtávolság esetén a vadásznak szüksége van a 12-szeres nagyításra. Az 50mm-es objektív kitűnő szürkületi teljesítményt nyújt, megőrizve a távcső karcsú formáját. A távcső ezáltal optimálisan alacsonyra szerelhető. Csak 30mm-es tubussal kapható. Szerelhető normál szálkereszttel: A1, A4, A7, A8 Szerelhető világítópontos szálkereszttel: L1, L3, L4, L7, L9
Vigye el most 390.000 Ft-ért!
Schmidt Bend. 6x42 -1- C
Schmidt Bend. 6x42 -1- C
Karcsú, alacsony szerelésű és a kiváló optikájának köszönhetően a 42 mm-es objektív ellenére igen nagy fényerővel rendelkezik. 1 col (25,4mm) és 30mm-es tubussal kapható. Szerelhető normál szálkereszttel: A1, A4, A7, A8
Vigye el most 139.000 Ft-ért!
Schmidt Bend.2.5-10x56 -1- C
Schmidt Bend.2.5-10x56 -1- C
Éjszakai lesvadászaton és rossz látási viszonyok között folytatott vadászatnál alkalmazható különösen jól ez a távcső. Az objektív nagy átmérőjének köszönhetően a legkisebb fényt is ki lehet használni. Csak 30mm-es tubussal kapható. Szerelhető normál szálkereszttel: A1, A4, A7, A8 Szerelhető világítópontos szálkereszttel: L1, L3, L4, L7, L9
Vigye el most 295.000 Ft-ért!
Schmidt Bend.2.5-10x56-L3-Zen.
Schmidt Bend.2.5-10x56-L3-Zen.
Különösen éjszakai és rossz látási viszonyok közötti vadászatnál válik be ez a nagy teljesítményű távcső. Gyűrűs és belső sínes változatban kapható. Tubus átmérő: 30mm. Szerelhető normál szálkereszttel: A1, A4, A7, A9 Szerelhető világítópontos szálkereszttel: FD1, FD4, FD7, FD9
Vigye el most 455.000 Ft-ért!
Schmidt Bend.2.5-10x56-L3-VilC
Schmidt Bend.2.5-10x56-L3-VilC
Éjszakai lesvadászaton és rossz látási viszonyok között folytatott vadászatnál alkalmazható különösen jól ez a távcső. Az objektív nagy átmérőjének köszönhetően a legkisebb fényt is ki lehet használni. Csak 30mm-es tubussal kapható. Szerelhető normál szálkereszttel: A1, A4, A7, A8 Szerelhető világítópontos szálkereszttel: L1, L3, L4, L7, L9
Vigye el most 390.000 Ft-ért!
Szúnyogriasztó
Szúnyogriasztó
Piknikelni, vadászni, horgászni.
Vigye el most 9.900 Ft-ért!
Gerber fűrész
Gerber fűrész
Cserélhető fűrészlappal
Vigye el most 6.990 Ft-ért!
Gore-Tex Sapka
Gore-Tex Sapka
Lehajtható fülvédővel
Vigye el most 9.990 Ft-ért!

Orvosi alkalmassági igazolás sportvadászok részére

Orvosi alkalmassági igazolás sportvadászok részére.

A természet csodája - hihetetlen gímtrófea!

Az idei bőgéskor a Bátaszéki Vadászegylet hivatásos vadásza, Papp Lajos egy rendkívüli gímbika tetemet talált a vadászegylet területén. A gím trófea súlya 22, 20 kg.

Az Egererdő Zrt Bátonyterenyei Erdészeténél elejtették az idény első kosát.

Az Egererdő Zrt Bátonyterenyei Erdészeténél elejtették az idény első kosát – tájékoztatott Szabó Lajos erdészetvezető.

 

Képesített vadhúsvizsgálók továbbképzése Baranyában

Forrás: OMVK Baranya

Értesítem Önt, hivatkozással a 141/2009 (X.29) FVM "Az elejtett vad jelöléséről, valamint kezelésének és forgalomba hozatalának élelmiszer-higiéniai és állat-egészségügyi feltételeiről" szóló rendelet 13 §. (5) bekezdésére "A képesített vadhúsvizsgáló az MgSzH Központ által meghatározott továbbképzésen köteles részt venni". Tekintettel arra, hogy a vadászati főidény, így a vadhús forgalmazása is sürgetővé teszi a rendeletben foglaltak egységes értelmezését és betartását, ezért mielőbb, de legkésőbb 2010. október 31-ig megyénkben a vadhúsvizsgálók részére a kötelező továbbképzést tartunk.

VAV Baranya megyében

A OMVK. Baranya megyei Területi Szervezete vadászati alkalmassági vizsgát (VAV) rendez angol és kontinentális vizslák részére 2010. november 6-án (szombaton).

Jelentkezési határidő: 2010. október 24.

Feloldották a vadászati tilalmat

A vörösiszap-katasztrófa miatt elrendelt vadászati tilalmat nyolc vadászati jogosult esetében visszavonták – közölte a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal szerdán.

Közel ötkilós agancsú dámbikát lőttek

Sopron - Alig kezdődött el a dámszarvasvadászat szezonja, 4,6 kilós agancsú, aranyérem-várományos dámbikát lőttek a soproni Hubertusz Vadásztársaság területén.

Utánkeresés-Buzgó József

Utánkeresésről, találatjelzésről, meglőtt vad viselkedéséről szól a cikkünk.

Forrás: Nimród

Ártéri remete-Hatalmas Kan

Ismét csak Gábor barátommal mentem ki vadászni. Szólt, hogy menjünk ki az ártérbe, mert azt hallotta, hogy van disznó. Az elnök úr a 8-as és 10-es lest ajánlotta.

Szálkásszőrű tacskó 2.

Október 2.-án sikeres VAV vizsgát tett szálkásszőrű tacskóm Tolna Megyében.

Szenzációs kapitális gímszarvas esett Zalában!

Kapitális gímszarvast sikerült elejteni Szabadics József hazai vadásznak Bocfölde határában, a Kökényes dűlőben a Zalaerdő Zrt. Zalaegerszeg Erdészetének vadászterületén szeptember 21-én, reggel hat óra öt perckor.  Az idő tiszta volt. A kísérő a Jó völgyi kerületvezető erdész volt, aki már évek óta figyelte ezt a döbbenetes méretű trófeás gímszarvast.

Szálkásszőrű tacskó 1.

Kialakításában a hosszú szőrű, rövid lábú terrierek és a Dandy Dinmont-terrier vettek részt. Szőrzete durva, aránylag hosszú, fülén rövidebb.A tacskók közül is talán a legkedveltebb változat a szálkás szőrű. A mai napig a legsokoldalúbban hasznosított kotorékebek, ragyogó tulajdonságaik miatt lettek közkedveltek. Vadászatra kiválóan alkalmas.

Aranyérmes bikát lőtt Somogyban az amerikai vendégvadász hölgy

Forrás: Kapospont

Egy 55 éves, amerikai vadásznő lőtte a szezon egyik kapitális bikáját kedd este a Sefag Zrt. nagyvadban talán leggazdagabb területén, Alexandrapusztán. A másikat egy német vadász terítette le.
 

Vadászhimnusz

Vadászhimnusz
Hungarian Hunter's hymn
Ungarische Jäger-Hymne

Hatalmas bikák Bács-Kiskun Megyében

 

1. Hajósi bika

Elejtés helye: Hajósi Földtulajdonosok Vadászati Közössége

Elejtés ideje: 2010. szeptember 8.

Súly: 14,28 kg

Nemzetközi pontszám: 242,84 Ip

Páros 22-es

 

Nyolc bikát lőttek ki a vadászok

A Zalaerdő Zrt. bánokszentgyörgyi erdészeténél bizakodóan néznek a szezon elé. Hopp Tamás igazgató szerint szeptember elejétől folyamatosan jönnek a vendégek - jelenleg is van náluk két csoport - s az eredményesség sem ad okot panaszra.
- Eddig két kapitális trófeával büszkélkedhetünk - így az igazgató. - Egyik 14,2 kilogram és 255,09 pontos, vagyis a magyar ranglista 10-15. helyére esélyes, a másik valamivel kisebb, de még ez is nagyon szép. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a bőgési időszak egy kicsit később kezdődik, talán az időjárás az oka ennek.

A lovászi Olajbányász vadásztársaságnál vasárnap délelőtt rendezték be az első terítéket, a vendégvadászoknak addig nyolc bikát sikerült kilőniük. Náday Gyula elnök az eredménnyel elégedett is lenne, ám azt is hozzáteszi, szoros a verseny, igencsak helyt kell állnia annak, aki a jelenlegi helyzetben meg akarja tartani a vadászait.

- A vendégvadászok többsége most az alacsonyabb árfekvésű trófeákra hajt, többször is tapasztaltuk, hogy talán anyagi ok miatt nem vettek célba egy-egy relatíve nagyobb agancsot hordó bikát - magyarázza. - Eddig az időjárás sem kedvezett a vadászatnak, az elmúlt két hétben többször is esett az eső, csúszott a talaj, rosszabbak voltak a látási viszonyok, kevesebben vállalkoztak arra, hogy kimenjenek a lesre. Persze még nagyon az elején vagyunk a szezonnak, messzemenő következtetéseket ezért az eddigi eredményekből nem szabad levonni.

A Lovásziban elvégzett előzetes trófeabecslés mindenesetre a társaság elnökének szavait támasztja alá, a jelen lévő vadászok szerint a vasárnapi terítékből talán két bika érdemel ezüstérmet, a többi agancsa jóval kisebb súlyú. A legnagyobb, kilenc kilóra becsült páratlan 14-es trófeát a budapesti Tóth Tamás viheti haza.

- A barátaink ajánlották Lovászit, akik évek óta ide járnak - mondja a fiatalember. - Ez egy nagyon szép vidék, már csak azért is érdemes ide jönni, s ezért mindig családostul érkezem. Tavaly egy hasonló bikát lőttem, ám a mostani valamivel erőteljesebb, öregebb volt, ezért bízom abban, hogy a trófea is több pontot érdemel majd a bírálaton.

A budapesti vadász azt is elmondta, élete legszebb élménye volt, amikor az iklódbördőcéhez közeli Lapi-erdőben feltűnt a bika, amelyet két tehén is kísért. Talán öt percig is elnézte a csodálatos látványt, mielőtt meghúzta volna a ravaszt. Lövése tökéletesen sikerült, a szarvasbika szakszerűen mondva tűzben rogyott össze, vagyis a találatot követően egyetlen lépest sem tudott már tenni.

- Nekem ez volt a második szarvasbikám - teszi hozzá a Maglódról érkezett Müller Katalin, aki párja unszolására vált vadászhölggyé. - Évek óta ide járunk, nagyon szeretjük Zalát, hiszen itt rengeteg a vad. Eddig minden alkalommal élménnyel tértünk haza, akár egyéni vadászaton, hajtásban vettünk részt.
Forrás: Zalai Hírlap, 2010. szept. 14. kedd, 06:05

2. Gímszarvas

Sok reggeli korai kelés és esti kintülés után, tegnap este elejtettem életem második Gímszarvas bikáját. Gyönyörű vadászat volt, jó holdvilág mellett.

Kapitális trófea a vajszlói határban

Századik szarvasbikáját lőtte meg a cseh Jarmil Seba, Pávkocsics István hivatásos vadász kíséretében a Vajszló és Környéke Földtulajdonosi Vadásztársaságnál, Vejti közigazgatási területén.

Schmidt Bender céltávcső akció 2010. szeptember 31.-ig

 Céltávcső Akció

Augusztus-Szeptember

Emberképzés kutyákhoz extra rész.

Extra rész.

Emberképzés kutyákhoz 5.

Ötödik rész.

Emberképzés kutyákhoz 4.

Negyedik rész.

Emberképzés kutyákhoz 3.

Harmadik rész.

A gímszarvas agancsfejlesztésének sebessége elképesztő. Egy gímbika képes akár 12 kg, vagy afeletti agancsot is növeszteni.

Ezt a bámulatos teljesítményt mintegy 120-150 nap alatt végzi el. Tekintsük meg az alábbi táblázatot, amelyben
a különböző korú bikák agancsfejlesztésének idejét vizsgálták két kísérleti telepen.

Forrás: Nimród 2/2002

Fotó: MTI Kovács Attila

A Magyarországi erdők "koronás királya".

GÍMSZARVAS
CERVUS ELAPHUS

Magyarországi elterjedése:
Az ország leghíresebb szarvaspopulációja az ország Dél-Dunántúli részén, Zala, Somogy és Baranya megyében található. Közepes minőségűek a Nyugat- és Észak-Dunántúl, valamint az Északi-középhegység szarvasai. A kiváló minőség a Magyarországon adott, a szarvas számára optimális élőhely meglétének és a tudatos vadgazdálkodásnak köszönhető. Ez a vadfaj az aljnövényzetben dús tölgyeseket, liget- és szálerdőket, akácosokat kedveli, amelyeket a táplálkozásban oly fontos szerepet játszó mezőgazdasági területek szabdalnak, így ideálissá téve a vad számára az élőhelyet, ahol a nyugalom és a táplálék együtt megtalálható. A nagy erdőgazdaságok megtehetik és meg is teszik, hogy ezeket a vad számára oly fontos területeket, ahol az ősidők óta meglévő bőgőhelyek is kialakultak, komoly erőfeszítések árán is, de fenntartják.

Trófeája: az agancs, melyet a hím állat hord és évente vált.

Emberképzés kutyákhoz 2.

Második rész.

Emberképzés kutyákhoz 1.

Első rész.

Hihetetlen Őzbak vadászat

Érdemes megnézni.

Nemzetközi Vadásznap Pécs 2010

Nemzetközi Vadásznap Pécs 2010 Árpádtető.

Modern vadetető 2.

Modern vadetető...

Kövessen minket: első kézből szeretné kapni az információt, hogy milyen termékek érkeztek áruházunkba, kövessen minket a twitteren.

Békés Megyei Vadászat Történetéből

A nagyobb vadakat már a 15. században tenyészteni kezdték. Gyulán a vár mellett volt egy vadaskert, azonban az 1528-ik évi átadásakor csupán kilenc szarvas volt benne – olvashatjuk a korabeli forrásokban.

Lőszergyár

Balatonfűzfő - Az elmúlt évtizedekben többször is történt tulajdonváltás a balatonfűzfői lőszergyárban, amely változatlan tevékenység mellett ma Haltech Kft. néven működik tovább.

Ha sok a szúnyog vásároljon extra hatósugarú szúnyogriasztót

4. Kan

Vadászbarátom 4. kanja.

Nemzeti kincsünk a Magyar Vizsla

Forrás:

A vaddisznó DNS profil vizsgálat menete

Vadászbarátom őzbakja

Megvan az első kardoskúti Őzbakom, amelyet ma hoztunk terítékre Lengyel Gyuri vadászmester barátommal!
Érdekes és egyben egyedülálló volt a vadászata, hiszen  az üzekedés vége van már nálunk.
18:50 kor indultunk el Gyurival egy a Líbor erdőnek nevezett területre, hogy majdan lesről várjuk be a részemre kiszemelt Őzet, az Alfőld királyát.
Dinana szerencsét hozott nekünk, mert alig 5 perc autózás után az "erdő" előtti tarlón megpillantottuk egy őzbakot, aki hevesen "támadott" egy magasan növő gazt, melynek nevét nem ismerem:(
Közelében egy suta feküdt, melyet nem láttunk a gazoktól illetve egy lankában hevert.
Gyors megállás és bírálat , amely mutatta, hogy Ő az akire várnunk kellett volna.
Az időjárás elég fülledt volt és esőre hajló , ezért a tapasztalat szerint később mozdult volna meg a vad, de az üzekedés átírta a szokást.
A szelünk nagyon jó volt és a bak miközben harcolt néha - néha a gazzal,felénk tekintgetett , de mivel a lankából nem láthatta teljes terjedelmével a Nívámat így zavartalan marad.
Gyuri síppal csalta közelebb, ekkor állt fel a fekvő suta is, de a bak is elindult felénk, sajnos nem a megfelelő lövési pozícióban volt ezért várni kellett.
Szépen beállt keresztbe, és a szálkeresztem is a megfelelő helyen volt, a távolság kb. 120 méter volt Gyuri szerint.
Mégis felette elment a lövésem, de a bakk igazából szinte csak megugrott és kereste a helyét , becsapódás hangja volt , ezért illetve a furcsa mozgása miatt gondoltam megvan, csak a Sako lőszer átszaladt rajta és ezután fog majd eldölni.
Az eddigi tapasztalatom szerint ez a lőszer 7X64 -es Sako, mindig átszalad az őzön és nem roncsol, de mégis az őz jelzést produkál és utána összerogyik akár 20-30 méter elindulás után.
Nem is siettem az újra töltéssel, mert bíztam a lövésben, de az Őz nem dölt el, sőt elindultak a sutával jobbra tőlünk egy nagy kerülővel.
Gyorsan újra töltöttem és azonnal célba vettem futtában, de természtesen nem lőttem rá, hiszen az esélyt meg kell adni neki.
Végig kísértem a távcsővel várva a pillanatot, hogy megálljon, közben Gyuri síppal kezdte hívni, hátha megállnak a sutával.
Ekkor kb. 160 -170 méterre megálltak, mert a közelben volt egy másik őzbak, vagy a síp, igazából ezt nem tudjuk meg.
Az eredti pozíciójukból a körülbelül 180 fokban mögöttünk álltak meg , gyorsan pozícióba helyeztem magamat és vártam lövésre készen, de a suta nagyon közel mozgott a bakhoz.
Mivel jobbnál jobb lehetőség nincs gyorsan cselekedtem, és lőttem , de ez is a gerince felett ment le, láttam a becsapódást.
Szerintem elhúztam a puskát egy picit. A bak le sem ugrott csak lépett párat a sutával együtt és szétnézett, nem tudták mi és honnan jött.
Azonnal töltöttem és újra céloztam erősebben tartava a puskát, elég nehéz volt, mert a niva motorháztetőről lőttem és hirtelen csak egy összefogott vadászmellény volt nálam.
Lövés, és találat, mind a távcsőben látszott és hallatszott is a becsapódás.
Azonnal tudtuk, hogy megvan, Gyuri szólt egyből, szívlövés! A rutin és az évek:) hiszen szó szerint azt produkálta, amit a tankönyvekben írnak a szívlövésről.

Őz

Őzet gázolt egy autós hétfőn reggel Vas megyében, A baleset során az állat elpusztult, az autóban nagyobb kár keletkezett - értesült a HavariaPress.

Kapitális őzbak

Kapitális baktrófeával büszkélkedik az Orosházi Dózsa Vadásztársaság. Elnökétől, Sinkó Sándortól megtudtuk, megkezdődött az őzbakok vadászati szezonja, s néhány napon belül olyan siker született, ami országosan is ritkán fordul elő.

Internet és a fegyvervásárlás

Az interneten már nem vásárolhatnak fegyvert a szlovák állampolgárok, így rendelkezik a fegyvertartási törvény módosítása, amely július 28-án lépett életbe.

A nagy vadász

Széchenyi Zsigmondról szóló dokumentumfilm.

Kutya és a gazdája

Valóban képes gazdája mozdulatainak utánzására a kutya, állapították meg osztrák és brit etológusok.
Az automatikus utánzás képessége evolúciós előnyt biztosított a kutyák számára. A Bécsi és az Oxfordi Egyetem kutatói tíz kutyán végezték el kísérleteiket, melyek során az állatoknak először megtanítottak kinyitni egy tolóajtóval ellátott dobozt a mancsuk vagy a szájuk segítségével. Ezt követően megkérték a gazdákat, hogy ők is a kezükkel vagy a szájukkal nyissák ki az ajtót, és a kutyák egy csoportját pedig csak akkor jutalmazták, ha ugyanúgy nyitották ki az ajtót, mint a gazdájuk, míg a másik csoportot pont ellenkezőleg, akkor, ha a másik módszert használták.

Vérebverseny: Nyúl András vérebversenye

Érdemes megnézni a videót, milyen is az amikor a sebzett vaddisznó támadásba lendül, megindul az utánkeresés alatt.

A sakál árnyékában

Tovább nőtt az aranysakál állomány Somogyban. Már az elmúlt vadászati idényben is jelentős volt a ragadozó kutyafélék száma, ám megyénkben olyannyira elszaporodtak, hogy a vadászati hatóság egész évben engedélyezi a kilövésüket.

Előfordulása:

Európa délkeleti részén, Észak-Afrikában és Ázsia mediterrán jellegű vidékein él. Bár kevesen tudják, de Közép-Európában, többek között Magyarországon is igen gyakori volt a 19-20. század-ban, 1989-ben a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján még mint Magyarországon kihalt faj szerepelt, de a '90-es években a volt Jugoszláviában folyó háborúk miatt fokozatosan újra megjelent a déli megyékben.

A sztyeppék, fákkal tarkított puszták, bokorerdők és félsivatagok lakója. Az aranysakál a farkas szubtrópusi-trópusi megfelelője. Kerüli a trópusi esőerdőket, ami elsősorban az ottani kevés táplálékkal függ össze.

Forrás:

Sikeres vaddisznó utánkeresés szálkásszőrű tacskómmal

Szép este volt. Már mikor elindultuk gondoltam ma korán fognak mozogni a vadak, hát így is lett.

Öt szarvast láttunk mielőtt jöttek a disznók, egy tehenet egy idei borjúval. Nem sokkal később töréseket halottunk, 15 perc múlva megjelent ismét két tehén a szórónkon. Körül belül egy órán keresztül csipegettek, majd tovább áltak. Ezután ismét hallottunk egy kis törést egy bika jelent meg elöttünk, de nem sokáig láttuk.

Már majdnem kezdtük feladni a vadász reményt, hogy ma jönni fognak a disznók, egyszer csak mondom édesapámnak "jönnek, hallom őket", nagy erdő zugások, verekedtek a disznók. De ma nem felénk tartottak, hang alapján távolodtak tőlünk.

Egész későre járt már, egyszer csak a másik irányból hallottuk, hogy felénk tart valami, sejtettük, hogy vaddisznó, kis idő múlva, meg is jelent elöttünk, tisztán láttuk távcsővünkben. Egész közel volt lesünkhöz, egy egyes disznó volt. Mondtam édesapámnak célozza meg és lőjön. Majd lőtt, hallottuk a becsapodást, a lestől jobbra ment el a sűrűben, tudtuk, hogy megvan a disznó.

Kicsit vártunk, majd megkerestük a rálővés helyét, megtaláltuk, de nem volt vér. Kerestünk, kerestünk, de semmi vér. Természetesen jó vadászhoz híven nálam volt fiatal kan szálkásszőrű tacskóm. Ráraktam a rálővés helyére és elindultunk, szépen ment a kutyám, vér még mindig nem volt, de a vezetéken éreztem, láttam kutyámon, hogy az irány jó, jó nyomon vagyunk. Majd egyre sűrűbb lett a terep, alig bírtunk menni a tüskésben. Gondolkoztam, hogy mi legyen, azt tudtam, hogy a disznó már nem él, mert hallottuk, hogy nem ment messzire, ezért elengedtem a kutyám, keresgélt, légszimatolt, ment szépen elöttem. Egyszer csak hallom az ugatását, odaértem ott fogta a vaddisznót. Rendkívül örültünk, mert első önálló utánkeresése volt tacskómnak.

Mind végig bíztam a kutyámban és végül meg is lett az eredménye!

Sakálportya: vadakat is veszélyeztethet a nádi farkas

Forrás: 2010. június 20. 16:06 Babos Attila (DN)

Népes aranysakál közösség él a baranyai határvidéken, a II: Világháború előtt eltűnt ragadozó pár évtizede visszatelepült és számban is megerősödött. A vadászok szerint ritkításuk is szükséges.

Rendkívüli szaporasága miatt egyre nagyobb károkat okoz a vadászok megfigyelései és feltételezése szerint a baranyai, s különösen az ormánsági vadállományban az aranysakál. A nádi farkas majd 70 év után tűnt fel újra.

Az aranysakál ritkán mutatkozik nappal és a lakott területeket is messze elkerüli.

CACIB 2010, PÉCS: szálkásszőrű tacskóm HPJ címett kapott.

CACIB, PÉCS 2010.06.12-13: Nemzetközi kutyakiállítás volt Pécsett, szombati napon 900 kutya versenyzett a vasárnapin pedig 904.

Rendkívül színvonalas rendezvény volt, melyen én is személyesen részt vehettem szálkásszőrű tacskómmal.
Igazi kihívás volt mind a kutyák, rendezők, mind a gazdák számára a nagy meleg miatt.

Vad Takarmánykeverékek

Kaposvári Vadászkutya Kiállítás-CAC 2010.08.01

Kaposváron vadászkutya kiállítás lesz 2010.08.01.-án.  Nevezési határidő I.: 2010.07.01. Tekintse meg a kiállítás részletes programját.


Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete

Kapsovári Szervezete

Nemzetközi Vadászkürtös Verseny Magyarországon

Június 25-től három napig vadászkürtösöktől lesz hangos Pécs városa. A Mecseki Erdészeti Zrt. szervezésében kerül megrendezésre az I. Nemzetközi Vadászkürtös Verseny Magyarországon, melynek kertében több mint 500 hazai és külföldi vadászkürtös méreti meg tudását.

Ballisztikai táblázat különböző kaliberekhez.

Ballisztikai táblázat speciális lövedék súlyokon alapszik

Data for this ballistics table is from rifles zeroed in at 200 yards. (200 yardnál vannak nullapontban a fegyverek.)

Caliber 100 yards 200 yards 300 yards 400 yards
bullet weight energy energy energy energy (energia)
(töltény súlí)

bullet drop

bullet drop bullet drop bullet drop (töltény esés)
6mm Rem 1775 1470 1205 985
100gr +1.4 0.0 -6.7 -19.8
.223 Rem 921 648 443 295
55gr +1.5 0.0 -8.2 -26.2
.243 Win 1615 1330 1090 880
100gr +1.6 0.0 -7.5 -22.0
.257 Roberts 1710 1445 1210 1010
117gr +1.9 0.0 -8.2 -24.0
.25-06 Rem 1985 1645 1350 1100
117gr +1.6 0.0 -7.2 -21.4
.260 Rem 2011 1712 1448 1217
140gr +1.9 0.0 -8.3 -24.0
.270 Win 2265 1890 1565 1285
130gr +1.5 0.0 -6.8 -20.0
.280 Rem 2370 2015 1695 1420
150gr +1.7 0.0 -7.5 -21.8
7mm Rem Mag 2667 2196 1792 1448
150gr +1.3 0.0 -6.6 -20.2
.30-30 Win 1335 945 650 460
150gr +3.6 0.0 -15.9 -49.1
.30-06 Springfield 2435 2025 1665 1360
180gr +2.1 0.0 -9.0 -26.4
.300 Savage 1845 1460 1145 885
150gr +2.4 0.0 -10.4 -30.9
300 Win Mag 2900 2315 1828 1425
150gr +1.3 0.0 -6.3 -18.9
.308 Win 2140 1705 1345 1050
150gr +2.0 0.0 -8.8 -26.3
.35 Rem 1280 840 575 445
200gr +5.4 0.0 -23.3 -70.0

Vadászkutya: Az erdélyi kopóról.

Az erdélyi kopó jellemzése, leírása

Az egyik legősibb vadászkutya fajta. Arra tenyésztették, hogy a vadat kövesse önállóan, emberi irányítás nélkül vadásszon. Eredete lovas nemzetté válásunk idejére tevődik. Van, aki köti; a Kárpát-medencében alakult ki a kelta időkben, tehát 2000 évvel ezelőtt. Lehetséges, hogy az itt élő kopókkal keveredett a betelepülő magyarság vadászkutyája, és így alakult ki az univerzális erdélyi kopó. Feladatuk a vad felderítése, nyomkövetése és jelzése volt. A vadászok nyilai elé terelték, és jellegzetes ugatásukkal jelezték a közeledő vadat. Ha állítja a vadat öblösen ugat, míg hajtás közben nyifogó hangot hallat. A honegyesítés korában a lovas vadászatokhoz elengedhetetlen segítő társ volt.
Vadászatokat megkülönböztettek a kopózást és a kapászatot. A kopós vadászat olyan nagy erdőkben történt, ahol kicsi a vadlétszám, vagy olyan szakadékos hegyen, ahol kutya nélkül nem lehet a vadat felderíteni. A fejedelmi és királyi udvarok kedvenc időtöltése a kopós vadászati forma. Jelen korunkban folyamatosan azzal vádolják a kopókat, hogy káros a vadra, mert zavarja nyugalmát, ezért 1945. után egészen jól sikerült kiirtani ezt a fajtát. Német hatásra az ösztönösen vadászó kutyák kimentek a divatból, és katonás idomított kutyákat kezdtek el használni. Ezért mellőzték az erdélyi kopó mellett a magyar agarat is. A kopók helyett megjelentek az angol falka kutya, a Biglik, amiket sportvadászatra használt a főúri társadalom. Erdélyi vadászatoknál azonban megőrizték nélkülözhetetlen szerepüket a kopók. Századunk elejéig a nagyvad vadászatokon nélkülözhetetlen társa volt - medvére, vadkanra, szarvasra, sőt bölényre is - az itt vadászó főuraknak. 1941-ben már az elcsatolt területeken majdnem sikerül kiirtani ezt az ősi fajtát. Új irányt jelöltek meg a tenyésztésre, amire a kopó ösztönösen alkalmas vérnyom követés után követést, dúvadhajtást. Tiltották a szarvasra való engedését, ezzel a vadállomány védelmében kitiltották az ősi nemzeti értékünket, a falkavadászatot magyar területről.
A II. világháború után egy román rendelet alapján szó szerint kiirtották az erdélyi kopót. 1968-ban két fajta tiszta kopót találtak Erdélyben, így a Fővárosi Állatkertnek sikerült megmenteni ezen ősi magyar vadászkutya fajtát. Nem érthetjük a Román Államnak a kopó ősisége, vagy magyarsága volt az ellenfele, mert küllemére, és vadászati tulajdonságaira nem panaszkodtak erdélyi területeken. A fajta leírása: elegáns, harmonikus mozgású, rugalmas, szívós testfelépítésű, jó szimata, és szagmemóriája van. Ösztönös vadászkutya fajta. Nyugodt, jó idegrendszerű. Szelíd, de nem bizalmaskodó őrző-védő kutyává könnyen nevelhető. Jó jelző kutya, nem támad. Rendkívüli telesítő képessége felépítésén, és kitartásán alapszik. Nehéz terepviszonyok nem okoznak akadályt, ösztöne legyőzi, és tovább hajtja, akár egy egész napon keresztül képes űzni a vadat. Ragadozókkal szemben előjön harcos ösztöne, támadással szemben támadással válaszol. Önfejű, nehéz a német nevelésre katonás kutya viselkedésre szoktatni. Rendszeres mozgásigényét még lakásban tartásnál is ki kell elégíteni. Ha vadászatra használjuk, akkor folyamatos edzéseknek kell alávetni, hogy kitartása
ösztönössége ne menjen egészsége rovására. Elhízásra hajlamos, ha nincs mozgáslehetősége. Régen a
kopót falkában tartották, vadászatokra így vezették fel füzéren. Falka vadászaton több kutya dolgozott egyszerre, és kiegészítették egymást. Önállóan is megállja a helyét. Kopóval való vadászatot falka vadászatot tiltják vadászati törvényeink a vadállomány óvása érdekében. Csak vaddisznó hajtáson használhatja gazdája a hosszú, és rövidlábú fajtában aránylag napjainkban már elterjedt ösztönös vadászt.
 

Egy kis érdekesség, a régi idők vadászataiból: mi is az a falkavadászat?

Falkavadászat


Széchenyi István első szakkönyve 1825-ben jelent meg a Lovakrul címmel, ebben nem foglalkozik a falkavadászattal, de többek közt ezt is modern angol módszerrel ő honosította meg hazánkban. 

Beretta termékek széles választékával várjuk vásárlóinkat: ruhák, fegyverek, kiegészítők.

Beretta termékek széles kínálatával várjuk vásárlóinkat üzletünkben.

Beretta 2010-es ajándék vadász naptár

Töltse le a legújabb 2010-es Beretta vadász naptárt.

Beretta PX4 STORM maroklőfegyver, mert életek függnek tőle!

Az új Beretta PX4 Storm.

Vérebes utánkeresők listája

Vérebes utánkeresők listája Megyék szerint.

Szigorodnak a fegyvertartás szabályai. Elég-e a tragédiák megakadályozásához a módosítás?

Az Este vendége Forgács Imre igazságügyi miniszter.

Elfogadta a kormány az új fegyvertartási rendeletet

Pszichológiai vizsgálat szükséges

A kormány a fegyvertartás kapcsán kétirányú szigorításról döntött. Ennek részeként minden fegyvertartónak pszichológiai alkalmassági vizsgálaton kell átesnie. Ez vonatkozik azokra is, akik már benne vannak a rendszerben, vagyis van engedélyük. Nekik a következő orvosi vizsgálatnál kell ennek eleget tenniük az elmevizsgálatnak. A jövőben az a sportlövő, akinek még nincs fegyvertartási engedélye, csak akkor juthat hozzá, ha három éve igazolt tagja valamelyik sportegyesületnek.

Emellett szigorítottak a fegyvertárolásra vonatkozó szabályokon is. A kluboknak, egyesületeknek biztosítaniuk kell azt, hogy illetéktelenül senki se juthasson hozzá a náluk tartott fegyverekhez. Vagyis azok a sportlövők, akik nem rendelkeznek engedéllyel, szigorú feltételek mellett, csak meghatározott időben birtokolhatják a fegyvert. Ilyen például a verseny vagy az edzés ideje.

Forgács Imre hangsúlyozta, nem céljuk, hogy a döntés miatt a sportlövő társadalmat hátrányos megkülönböztetés érje.

Fegyvertartás szabályai, szigorítása.

A jövőben csak az kaphat saját tulajdonú sportlőfegyver-tartási engedélyt, aki legalább három éve igazolt tagja valamely sportegyesületnek; a fegyvertartási engedélyt kérőknek az új szabályok szerint előzetes pszichológiai alkalmassági vizsgálaton kell részt venniük. A módosítás a kormányrendelet Magyar Közlönyben történő kihirdetését követő 8. napon lép hatályba

Vaddisznós kutyák vadászati alkalmassági vizsgája (VAV)

Vaddisznós kutyák vadászati alkalmassági vizsgája (VAV)


Általános rendelkezések


A vizsgán részt vehetnek: tacskók, terrierek, kopók, valamint ezek keverékei. A vizsgát egy nap alatt kell teljesíteni.

Ki kell zárni a vizsgán azt a kutyát, amelyik:

 • annyira fegyelmezetlen, hogy azzal a vadászatot zavarja;
 • ideggyenge, lövésfélő, nem előreküldhető, érdeklődést nem mutat;
 • hangot nem ad, némán dolgozik;
 • a vadat kikezdi.

A kutya sikeresen teljesíti a vizsgát, ha a megszerezhető összes pontszámnak legalább 50%-át eléri. A VAV feladatainak teljesítése jó alapot ad arra, hogy a vadászat rendjének megfeleljen, ezért a vizsgán szigorúan kell bírálni a fegyelmet és a vadászat eredményességének elősegítését.

Utánkeresés vadászati alkalmassági vizsga (VAV)

Utánkeresés vadászati alkalmassági vizsga (VAV)


Általános rendelkezések


A vizsgán a következő fajtacsoportok vehetnek részt: kopók, vérebek, vizslák, terrierek, tacskók, lajkák, retrieverek.


A vizsgát egy nap alatt kell teljesíteni, megrendezhető:

 • természetes vércsapán (vadászaton véletlenül sebzett nagyvad estében) vagy
 • mesterséges vércsapán.


Ki kell zárni a vizsgán azt a kutyát, amelyik:

 • nem hívható be, vagy ellenszegül a nyakló felhelyezésének;
 • az elfektetés helyét 10 m-nél nagyobb távolságra elhagyja;
 • lövésfélő, ideggyenge;
 • érdektelen a csapa iránt;
 • kettőnél több alkalommal téveszti el a sebzett vad nyomát;
 • a megtalált vadat kikezdi.


Valamennyi vizsgázó ebet az összes bírálati szempont szerint értékelni kell; az osztályzat és az értékszám szorzata adja meg a részpontszámot. Ezek összege adja a végeredményt. A vizsgázott kutyák „megfelelt” illetve „nem felelt meg” minősítést kaphatnak. A vizsgán elérhető maximális pontszám 240 pont. A sikeres vizsga feltétele, hogy a kutya a vadat az előírt feltételek mellett megtalálta, nem zárták ki, és legalább 90 pontot elért, valamint a 6. feladatra (vezetékmunka természetes vagy mesterséges vércsapán) legalább 2-es osztályzatot kapott. A VAV feladatainak teljesítése jó alapot ad arra, hogy a vadászat rendjének megfeleljen, ezért a vizsgán szigorúan kell bírálni a fegyelmet és a vadászat eredményességének elősegítését.

Beretta tavasz-nyár termék katalógus

Töltse le a tavaszi-nyári Beretta katalógust és keresse a termékeket vadászboltunkban.

Beretta termékek széles választékával várjuk Önöket üzletünkben.

Beretta fegyver, puska újdonság: A400 Xplor Unico

A vadászoknak szánt fegyver, a A400 Xplor Unico névre hallgat.

A tus Polimer anyagból készül, a mai modern gyártási technológiának megfelelően. A tus talpa és a pofadék között 3 rugó és 2 hidraulikus lökéscsillapító helyezkedik el, ezzel csökkentve a visszarúgást. Angolul „Kick-OFF” nevet viseli, lefordítva kb „Rugás-Mentes” –t jelent. A Kick-OFF találmánynak köszönhetően a vállunkra visszaható erőnek kb 50% csillapítja, és egyenletesen eloszlatja.

A fegyver csöve acél, amit ki is hangsúlyoz a gyártó. Egyébként a fegyver színére nagyon büszke a gyártó és úgy hívja a „Zöld Szörny”.

Rendelje meg nálunk "vadász szörnyét"!

Zeiss céltávcső újdonság, fókuszban a funkció: Zeiss Duralyt

Keresse üzletünkben az új Zeiss céltávcső újdonságot!

Vaddisznók éjszakája: Dupla öröm, dupla vadászsiker egy este alatt.

Dupla öröm és dupla vadászsiker egy este alatt.

Ha Önnek is van vadászsikere, élménye küldje el hozzánk a képeit és ossza meg sikereit.

Régi idők céltávcsővei

Hát igen a régi időkben mások voltak a céltávcsővek...

RWS Silver Selekció

RWS silver selekció képekben. A végére pedig egy különleges kiadás RWS lőszerekből díszdobozban.

Beretta fegyver újdonság

Beretta Xplor: gyors, egyedi, 24-64g-ig használhatunk hozzá lőszereket. -70%-al kisebb ütés a kick off segítségével lővéskor. 36%-al gyorsabb, mint egy másik félautómata fegyver.

Nagykaliberű lőszerek

Nagykaliberű fegyverekhez való lőszereket láthatnak ezen a rövid videón.

Vadász sas élőben, nem "vadász" játék

Számomra hihetlen és gyönyörű állatról van szó. Videón is látható milyen nyugodt volt, pedig sokan fotózták a sast.

Valójában mit is bír ki egy távcső?

Mit bír a távcső a vízalatt. Valakinek vannak személyes, hasonló tapasztalatai bátran szóljon hozzá a témánkhoz.

RWS stand az IWA-n, kicsit más szemmel nézzük a lőszereket.

A következő videóban kicsit más szemmel szemléltetjük a különböző típusú RWS lőszereket.

Továbbá láthatnak pár képet az RWS standról, lőszerekről is.

Különböző típusú Brenneke lőszerek

Brenneke lőszerek.

Fák puska készítéshez, puska agy, fa

Fák puska készítéshez.

Kardélezése

Kardélezése kövön élőben.

Vadcsalogató eszközök

Vadbehívó sípok

A videón vadhívó sípok széles választékát és bemutatását láthatják. Ezen a standon az IWA-n sokan vásároltak sípokat, nem mondom, hogy nem volt érdekes... Nagyon sokféle sípot láthattam, az érdekesség az volt hogy madarak behívására számos sípfajtát kilehetett próbálni.

Vadász puska gravír, gravírozás kézzel

Gravírozás kézzel. A második videó a CZ standon készült az IWA-n, néhány fegyvert is láthatnak rajta.

Ballisztikai információ: Weatherby 375 és Weatherby 416-os kaliberek összehasonlítása

Weatherby 375 és 416 kalibereket hasonlítottuk össze, jónéhány látható különbség van a táblázatokban.

Az elsőben a röppálya adatokat láthatjuk (Trajectory comparison.)

Bullet=lövedék, Bullet type=lövedék típus, Path of bullet=lövedékút, Muzzle=csőtorkolat, 1 méter= 1.0936 yard

A második táblázat az energiákat hasonlítja össze, a harmadik pedig a sebességeket.

Célbalövés kispuskával

Célbalövés vaddisznóra kispuskával. CZ .22 LR, S&B Zenith 1.5-6X42

Fegyver újdonság: Az új Winchester és világrekord.

Itt az új Winchester. 12 leadott lövés 1.442 másodperc alatt. Nagyon extrém a videó. Személyesen is láttam a fegyvert, hát nem semmi. Továbbá a mennyiség a kilőtt patronokból...tekintse meg videókat.

Hornady lőszerek, magok

Ezen a videón szemléltetünk néhány Hornady lőszer tipust, lőszer magot.

Carl Zeiss Duralyt

Megérkezett az új Zeiss céltávcső. Megkülönböztethető ez a kivitel a többitől, sőt az árak aránya is látszik a minőségen. Szinte kimagaslik. De a Duralyt többet add a vásárlóknak. Vitathatatlanul pontos az optikában és mehanizmusban. Ez nézkülözhetetlen a sikeres célokhoz, élérésükhöz és a biztonságos lövéshez.

Személy szerint Én egy dolgot hiányolok a világító pontot. Távoli lövésekhez kiválló.

Modellek, keresztek:

 

neu Duralyt 1.2-5x36

6

neu Duralyt 2-8x42

6

neu Duralyt 3-12x50

6

Ha Zergére mennénk vadászni: két praktikus dolgot tudok ajánlani

Két praktikus és rendkivül jó dolgot találtam az IWA-n, ami megkönnyítheti a dolgunkat Zerge vadászatakor a magas hegyekben.

Milyen is a modern vadetető?

Milyen is a modern vadetető?

Nálunk Magyarországon is hirdetik már az újságokban a modern vadetetőket, de azért készítettem pár képet. A kérdés az, hogy mennyire bevált a dolog, mennyi időt és energiát lehet megspórolni ezekkel a hatékony eszközökkel?

Sauer vadász fegyverek

Sauer fegyverek széles választékát mutatjuk be a videon. Igényes és rendkivül szép standot állított ki a gyártó az IWA-n. Különösen praktikusnak tartottam a megvilágítást, továbbá azt is, hogy nem lehet "berohanni" a fegyverek közé, hanem nyugodtan sétálva lehetett megtekinteni a puskákat. Tekintse meg videonkat.

Exclusive Vadász fegyverek

Érdemes megnézni milyenek az igazi exclusive vadászpuskák. Rendkivül jól kidolgozott fegyverekről beszélünk, de a videon ezt látni...

Blaser R8 élmény beszámoló

Személyesen is átélhettem, tarthattam a kezemben az új Blaser R8-t az IWA-án. Nagyon sokan voltak ezen a standon, többször is megnéztem a fegyvert a kiállítási idő alatt, de az első napon sorban kellett érte állnom.
Érdekes és rendkívül gyors, dinamikus vadászfegyver ezt többször is hangoztatta az Úriember, aki bemutatta a fegyvert.

Összeségében: gyors, pontos, biztonságos, sokoldalú, megbízható stb.

Érdekesek voltak a különböző modellek, főleg a safari változatok: Big Five, Big Game, lásd képen:

 

Ballisztikai információ: .300 Weatherby Magnumhoz

Ballisztikai információ a .300-as Weatherby Magnumhoz. Lövedék tipusonként és gyártók szerint.

RWS ballisztikai információ: .375 H&H Magnum

RWS .375 H&H Magnum lőszerek ballisztikai táblázata 300 méterig.

Magtipusok a táblázatban: VMR 19.4g, KS 19.4g, UNI Classic 19.5g.

A lenti rajzok a táblázatban szemléltetik, hogy milyek vadfajhoz, melyin lőszert ajánlja az RWS.

RWS .308W lőszer ballisztikai táblázata

Egy kis információ, érdekesség: RWS .308, 155,0 grs lőszer ballisztikai táblázata. Grafikonnal ábrázolva.

Könnyebb súlyú vadak esetében azonnal expandál a lőszer, a nehezebbek esetében lasabban expandál, mivel más az energia átvitel.

Vadászat rendje, vadászat eligazításakor a fontosabb tudnivalók.

Minden vadászat eligazításakor érdemes kiadni a fontosabb tudnivalókat.

Weatherby kaliberekhez ballisztikai táblázat

Weatherby kaliberekhez összehasonlító táblázat. A táblázatban megtalálható, hogy milyen kalibert érdemes használni különböző vadfajtípusokhoz. Továbbá látható a kaliber, lövedék típus, súly (grainben), illetve sebesség, energia, lövedékpálya (yardban).

Használati rövidítések vadfajtípusokhoz:

V = Varmint

M = Medium Game
(Deer, Sheep, Pronghorn, Black Bear),  Pl.:Szarvas, fekete medvéhez

B = Big Game                      Pl.: Nagyvadakfajok: jávorszarvashoz, grizzly,
(Elk, Moose, Grizzly)

A = African Big Game        

Pl.: afrikai nagyvadakhoz: elefánt, orrszarvú, bivaly, oroszlán)

(Elephant, Cape Buffalo, Rhino, Lion)
 

Vadászbolt bemutató

Az alábbi videóval mutatjuk be vadászboltunkat. Fegyverszobánkban közel 40 db gólyós, sörétes fegyver közül válogathatnak a kedves vásárlók. Több, mint 60 db kiemelkedő külföldi gyártó-márka közül választhat az üzletünkben.
Például: CZ, Sako, Beretta, Zeiss, Schmidt Bender, RWS, S&B, Le Chameau, AKAH, Sauer, Baikal, Meopta, Tikka stb.
Érdemes benézni hozzánk!

Vaddisznó és vadászata hajtásban.

Vaddisznó vadászat "félelmetes lövések".

Ballisztikai információ: Weatherby 375 és Weatherby 300-as kaliberek összehasonlítása

Weatherby 375 és 300 kalibereket hasonlítottuk össze, jónéhány látható különbség van a táblázatokban.

Az elsőben a röppálya adatokat láthatjuk (Trajectory comparison.)

Bullet=lövedék, Bullet type=lövedék típus, Path of bullet=lövedékút, Muzzle=csőtorkolat, 1 méter= 1.0936 yard

A második táblázat az energiákat hasonlítja össze, a harmadik pedig a sebességeket.

Törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról.

7/2010. (II. 2.) FVM rendelete a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény végrehajtásának szabályairól szóló 79/2004. (V. 4.) FVM rendelet módosításáról

Golyós puska újdonság: Blaser R8

További videók a Blaser R8-ról.

Vérebes utánkeresők listája

Vérebes utánkeresők listája név szerint.

Fegyver újdonság: Blaser R8 golyós fegyver

Blaser R8 modelről néhány video, érdemes megnézni.

RWS lőszerek ballisztikai táblázata

Ballisztikai táblázat RWS lőszerekhez

Vadászati Idények: vad védelméről, a vadgazdálkodásról, vadászatról szóló törvény

7/2010. (II. 2.) FVM rendelete a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény végrehajtásának szabályairól szóló 79/2004. (V. 4.) FVM rendelet módosításáról.

Vaddisznó és vadászata: írja le vadász élményeit.

 

Vaddisznós élmények és tapasztalatok fóruma.

Nemzetközi, országos és megyei vadásznap Európa Kúltúrális Fővárosában 2010-ben

Nemzetközi, országos és megyei vadásznap Európa Kúltúrális Fővárosában 2010-ben, Pécsett.

Zeiss ballisztikai információs rendszer

BIS - Mit takar ez a sejtelmes rövidítés? Röviden? Ami a legfontosabb Önnek: pontos célzást, sikeres vadászatot. Kicsit bővebben: a BIS egy rövidités, a Ballistic Information System, magyarul ballisztikai információs rendszer, ami a következőket nyújtja:

Fák puskakészítéshez, puska agy, fa

Fák puska készítéshez.

Vadászsiker: Vaddisznó vadászat

Tegnap este kiültem a lesre vadászkutyámmal, szálkásszőrű tacskómmal Matyival. Fél óra múlva halottam egy kis roppanást a hóban és rögtön utána megláttam egy sutát előbújni a sűrűből, utána még egy suta és két bak. Jöttek enni a szóróra, körülbelül 45 percet néztem őket.

Vadászélet webáruház köszöntő

Szeretettel köszöntünk a vadászélet.hu webáruházban. Különesen köszöntjük a vadászokat, sporttársakat, kollégákat, kutyásokat, mindenkit, akit érdekel ez a szenvedélyes és izgalmakkal, meglepetésekkel teli vadászélet.

Figyelem!

A www.vadaszelet.hu honlap fegyvereket tartalmaz!

Ön egy fegyvereket tartalmazó szakmai honlapot látogatott meg. Kérjük, csak abban az esetben lépjen be, ha Ön kifejezetten ilyen irányú szakmai termékeket, szolgáltatásokat keres, mert honlapunk szakmai célú információkat tartalmaz. Minden egyéb esetben kérjük, hagyja el oldalunkat! A BELÉPÉS feliratra való kattintással Ön kijelenti, hogy kizárólag szakmai célú látogató, vagyis kizárólag viszonteladó, vagy fegyverek, lőszerek, és a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök felhasználásával hivatásszerűen foglalkozó személy, és a weblapon található információkra szakmai célból van szüksége! Felhívjuk figyelmét, hogy a BELÉPÉS feliratra való kattintással Ön hivatalosan ajánlatot kér cégünktől (Hivatkozás: 2008. évi XLVIII. törvény 14.).

Belépés

Áraink és raktárkészletünk tájékoztató jellegű, nem minősül nyilvános ajánlattételnek.

Híreink, cikkeink témakörök szerint
Afrika akció állattartás American Dachshund magazine apróvad bak ballisztika barcogás Bassotto Di Corleone Kennel belvíz beretta bika bölény Browning cact dachshund dám dámbika dámszarvas den denevér e-mail ebtenyésztés elefánt elővizsga fácán farkas fegyver fegyvertartás fehova gepárd gím gímszarvas gorilla grizzly grouse hajtás IWA John Jeanneney kaliber kan kard Kaszó kupa katalógus képek képzés Keszthely kiállítás kölykök kos kutya kutyatenyésztés kutyatya liba lőszer lőszergyár medve MEOESZ mottó muflon munkavizsga naptár OMVK optika orvosi alkalmassági őz őzbak pisztoly pointer puska remington rendelet sabatti saiko sakál Sárvár sauer sportvadász szalkasszorutacsko szálkásszőrűtacskók szalonka szarvas szarvasbőgés szezonális szezonális termékek szúnyog tacskó Tacskókopó távcső tenyésztés teríték tigris tikka tracking trófea twitter utánkeresés vad vadász vadászat vadászati idény vadászbolt vadászidények vadászkürt vadászkutya vadásznap vadászok vádászpuska vadászsiker vadásztacskó vaddisznó vadgazdálkodás vadkan vadvédelem változás vav vércsapa véreb vérebegylet vérebegyletrebegylet vérebverseny verseny versenyrseny vizsga vizsla webáruház zeiss