Hírek és cikkek bika témakörben
Keresés a termékek közt:

Termék katalógus

Az alábbi katalógus áruházunk termékpalettáját tárja Ön elé. Forgalmazott márkák

Ma esti holdállás

Pillanatnyi széljárás

Széltérkép

Címkefelhő

NEM AKÁRMILYEN IDÉNYKEZDÉS

Ez a páratlan húszas agancsú bika a sellyei Pagony Vt. területén esett, a Kákicsi területrészen az idény első napján, augusztus 31-én. A szerencsés elejtőnek esti lesen sikerült terítékre hoznia. Góg Gábor elnök információja szerint az agancs 24 órás tömege 11,4 kilogramm, a CIC pontszám még nem ismert.

VILÁGRANGLISTÁS LETT A GÚTHI DÁMBIKA TRÓFEÁJA

Megtörtént Budapesten az idei vadászati év legnagyobb gúthi dámtrófeájának másodfokú bírálata. 
Az 5,42 kilogramm súlyú trófeát 225,8 IP pontra értékelte a szakmai bizottság, ez néhány tized ponttal magasabb az elsőfokú megyei bírálat eredményénél. Tavasszal nemzetközi grémium is megvizsgálja majd a kapitális agancsot. A bikát október 7-én egy amerikai vendégvadász hozta terítékre, a kísérő Pósán Zoltán hivatásos vadász volt. 

Az eredmény azt jelenti, hogy a hazai- és világranglista élmezőnye egyaránt átalakul. Magyarországon ez a harmadik legnagyobb bika, amelyet valaha terítékre hoztak. A NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészetében folyó vadgazdálkodási munka eredményességét jelzi, hogy a „képzeletbeli” hazai dobogón csak innen származó trófeás vad van. A mostani eredmény a Nemzetközi Vadvédelmi Tanács világranglistájának ötödik helyére elegendő. A lista élén egy 2002-ben elejtett gúthi bika áll 237,63 ponttal. Ezt egy 1991-ben ugyanitt terítékre hozott, 233,11 pontra értékelt vad, és két Csehországból származó bika követi. 

Egyébként a gúthi az egyetlen vadászterület a világon, amely már kétszer érdemelte ki a Nemzetközi Vadvédelmi Tanács Edmond Blanc díját. Az elismeréssel az itt folyó munkát, a vadgazdálkodás, a környezetvédelem és a természetvédelem összehangolását tisztelték meg – adta hírül Szalacsi Árpád, a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója.

Aranyérmes és más trófeák

Megyei körkép - A megye több pontján jónak mondható a szarvasbőgés, ennek megfelelően gyűlnek a trófeák. Már aranyérmes agancs is van.

A korábbi jó területek szinte csendesek, ahol pedig nem is várták a vadászok, megjelentek a jó bikák - nyilatkozta lapunknak Baracskay Lajos, a Veszprém Megyei Vadászkamara titkára.

A gímszarvasok nászát akadályozza a nagy meleg, a szárazság. Még egy jó hétig tart a szarvasbőgés, a szeptember 20-a utáni időszak már utóbőgésnek számít.

Az ajkai Fekete István Vadásztársaság területén lőttek a tavalyi megyei rekordhoz hasonló nagy bikát. A trófea súlya 11,75 kilogramm volt, a bika korát 11 évesre becsülték. Az agancsot 228,99 pontra értékelték, ami magasan aranyérmes minősítés.

A Dél-bakonyi Vadásztársaság ugyanattól a bikától évek óta talált hullott agancsot, amiket a pápai agrárexpón érdekességként be is mutattak. Az idén a bikát sikerült terítékre hozni, a trófeája 10,52 kilogrammot nyomott, korát 16 évre becsülték.

A Verga Zrt.-nél is van egy-két jó trófea, tudtuk meg Tengerdi Győző vezérigazgatótól. Alsópere térségében lőttek egy 9,75-ös és egy 9,45-ös súlyú trófeás bikát. Előbbit még nem bíráltatták, utóbbi viszont 208,58 pontot kapott, külföldi vendégvadász ejtette el.

A Sümegi Kinizsi Vadásztársaság területén mozgalmas két héten vannak túl, de különösen ez a hét volt eredményes, mondta Grízbacher József vadásztársasági elnök. Az eddigi mérlegük 4-4 darab nyolc, illetve hét kiló körüli, valamint 3-3 hat, illetve öt kiló körüli trófea.

Forrás: Napló Online / Fotó: Szabó Péter Dániel

Aranyérem-esélyes bikák terítéken Somogyban

Több mint félszáz bikát lőttek ki eddig a Sefag Zrt. vadászterületein. A tavalyinál több és jobb minőségű a felhozatal. Több aranyérem-esélyes bika is terítékre került.

Elejtés helye: Vörösalma, trófea tömege: 11 kg

Agancsles: Bőszénfán ejtették el 2010 rekorder gímbikáját

A hideg ellenére is nagy a forgalom a Kaposvári Egyetem bőszénfai szarvasfarmján ahol, az év legmagasabb pontszámú magyar gímbikáját ejtették el.
A kicsiket a símogatható állatok vonzzák, a lőhető szarvasbikák pedig a nagyokat. De akadt olyan osztrák vendégcsoport, akik csak rácsodálkozni mentek ki a gyönyörű gímállományra. Nagy János ágazatvezető elmondta: nagyon sok kisgyerek megfordult náluk; többségük szarvast csak a mesekönyvben látott.

A vadászokat nem a mesekönyvek, hanem az elejthető bikák érdeklik. Az idei év legmagasabb pontszámú bikáját is itt ejtették el. Bár súlyra nem volt rekorder, de a 262,25 IP pont magáért beszél. A kerti és a szabad területü vadászatról megoszlanak a vélemények. Egyre nő azoknak a száma, akik a vadaskerteket részesítik előnyben, mert kevés az idejük és itt nagyobb a siker esélye. Szabad területen szinte már lehetetlen kapitális bikát lőni, és ez a tény a vadaskertekre irányítják a figyelmet.

Valaha a szabadban volt akkora a vadbőség, mint most a kertben. Ettől is lett Somogy vadászati nagyhatalom, de ez a múlté. Itt a Kaposvári Egyetem szarvasfarmján jelenleg kétezer vad él: többségük gímszarvas, de akad vaddisznó, dám és muflon is. Bőszénfán a szarvas ágazat az elmúlt évekig rentábilis volt, főként az élőállat értékesítésnek köszönhetően. Az elmúlt két évben azonban visszaesett az érdeklődés.

– A külföldi gazdák körében a vadaskert létesítése néhány éve még státuszszimbólum volt. Erdélyben, Lettországban, Szerbiában több ezer hektáros területeket telepítettek be, és tőlünk vásárolták az élőállatot. A gazdasági válság hatására azonban egyre kevesebben vállalkoznak vadaspark létrehozására. Az elmúlt tíz évben értékesített állomány szaporulata pedig már a kínálati oldalon jelentkezik.

Utánozhatatlan szarvaskolbász

A bőszénfai vadasparkban is szerkezet váltásra kényszerülnek. Az élő állat értékesítést felválthatja, illetve kiegészítheti a vadászati lehetőségek jobb kihasználása és a minőségileg ellenőrzött, nyomon követhető friss vadhús értékesítés. A farm vezetője szerint a vadúsfeldolgozással pedig piacvezetők lehetünk.
– Egyre nagyobb az igény a friss vadhúsra, a fagyasztottal szemben – mondta Nagy János, – ezen a területen is van lehetőség a fejlődésre, de igazi kitörési pontnak a húsfeldolgozást látom. Szarvas kolbász, sonka, szalámi a hagyományos magyaros fűszerezéssel olyan produktum, ami máshol nincs és utánozni sem lehet. Feladatunk, tervünk van bőven.

Forrás: Sonline

Közel ötkilós agancsú dámbikát lőttek

Sopron - Alig kezdődött el a dámszarvasvadászat szezonja, 4,6 kilós agancsú, aranyérem-várományos dámbikát lőttek a soproni Hubertusz Vadásztársaság területén.

Aranyérmes bikát lőtt Somogyban az amerikai vendégvadász hölgy

Forrás: Kapospont

Egy 55 éves, amerikai vadásznő lőtte a szezon egyik kapitális bikáját kedd este a Sefag Zrt. nagyvadban talán leggazdagabb területén, Alexandrapusztán. A másikat egy német vadász terítette le.
 

Hatalmas bikák Bács-Kiskun Megyében

 

1. Hajósi bika

Elejtés helye: Hajósi Földtulajdonosok Vadászati Közössége

Elejtés ideje: 2010. szeptember 8.

Súly: 14,28 kg

Nemzetközi pontszám: 242,84 Ip

Páros 22-es

 

Nyolc bikát lőttek ki a vadászok

A Zalaerdő Zrt. bánokszentgyörgyi erdészeténél bizakodóan néznek a szezon elé. Hopp Tamás igazgató szerint szeptember elejétől folyamatosan jönnek a vendégek - jelenleg is van náluk két csoport - s az eredményesség sem ad okot panaszra.
- Eddig két kapitális trófeával büszkélkedhetünk - így az igazgató. - Egyik 14,2 kilogram és 255,09 pontos, vagyis a magyar ranglista 10-15. helyére esélyes, a másik valamivel kisebb, de még ez is nagyon szép. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a bőgési időszak egy kicsit később kezdődik, talán az időjárás az oka ennek.

A lovászi Olajbányász vadásztársaságnál vasárnap délelőtt rendezték be az első terítéket, a vendégvadászoknak addig nyolc bikát sikerült kilőniük. Náday Gyula elnök az eredménnyel elégedett is lenne, ám azt is hozzáteszi, szoros a verseny, igencsak helyt kell állnia annak, aki a jelenlegi helyzetben meg akarja tartani a vadászait.

- A vendégvadászok többsége most az alacsonyabb árfekvésű trófeákra hajt, többször is tapasztaltuk, hogy talán anyagi ok miatt nem vettek célba egy-egy relatíve nagyobb agancsot hordó bikát - magyarázza. - Eddig az időjárás sem kedvezett a vadászatnak, az elmúlt két hétben többször is esett az eső, csúszott a talaj, rosszabbak voltak a látási viszonyok, kevesebben vállalkoztak arra, hogy kimenjenek a lesre. Persze még nagyon az elején vagyunk a szezonnak, messzemenő következtetéseket ezért az eddigi eredményekből nem szabad levonni.

A Lovásziban elvégzett előzetes trófeabecslés mindenesetre a társaság elnökének szavait támasztja alá, a jelen lévő vadászok szerint a vasárnapi terítékből talán két bika érdemel ezüstérmet, a többi agancsa jóval kisebb súlyú. A legnagyobb, kilenc kilóra becsült páratlan 14-es trófeát a budapesti Tóth Tamás viheti haza.

- A barátaink ajánlották Lovászit, akik évek óta ide járnak - mondja a fiatalember. - Ez egy nagyon szép vidék, már csak azért is érdemes ide jönni, s ezért mindig családostul érkezem. Tavaly egy hasonló bikát lőttem, ám a mostani valamivel erőteljesebb, öregebb volt, ezért bízom abban, hogy a trófea is több pontot érdemel majd a bírálaton.

A budapesti vadász azt is elmondta, élete legszebb élménye volt, amikor az iklódbördőcéhez közeli Lapi-erdőben feltűnt a bika, amelyet két tehén is kísért. Talán öt percig is elnézte a csodálatos látványt, mielőtt meghúzta volna a ravaszt. Lövése tökéletesen sikerült, a szarvasbika szakszerűen mondva tűzben rogyott össze, vagyis a találatot követően egyetlen lépest sem tudott már tenni.

- Nekem ez volt a második szarvasbikám - teszi hozzá a Maglódról érkezett Müller Katalin, aki párja unszolására vált vadászhölggyé. - Évek óta ide járunk, nagyon szeretjük Zalát, hiszen itt rengeteg a vad. Eddig minden alkalommal élménnyel tértünk haza, akár egyéni vadászaton, hajtásban vettünk részt.
Forrás: Zalai Hírlap, 2010. szept. 14. kedd, 06:05

2. Gímszarvas

Sok reggeli korai kelés és esti kintülés után, tegnap este elejtettem életem második Gímszarvas bikáját. Gyönyörű vadászat volt, jó holdvilág mellett.

A gímszarvas agancsfejlesztésének sebessége elképesztő. Egy gímbika képes akár 12 kg, vagy afeletti agancsot is növeszteni.

Ezt a bámulatos teljesítményt mintegy 120-150 nap alatt végzi el. Tekintsük meg az alábbi táblázatot, amelyben
a különböző korú bikák agancsfejlesztésének idejét vizsgálták két kísérleti telepen.

Forrás: Nimród 2/2002

Fotó: MTI Kovács Attila

A Magyarországi erdők "koronás királya".

GÍMSZARVAS
CERVUS ELAPHUS

Magyarországi elterjedése:
Az ország leghíresebb szarvaspopulációja az ország Dél-Dunántúli részén, Zala, Somogy és Baranya megyében található. Közepes minőségűek a Nyugat- és Észak-Dunántúl, valamint az Északi-középhegység szarvasai. A kiváló minőség a Magyarországon adott, a szarvas számára optimális élőhely meglétének és a tudatos vadgazdálkodásnak köszönhető. Ez a vadfaj az aljnövényzetben dús tölgyeseket, liget- és szálerdőket, akácosokat kedveli, amelyeket a táplálkozásban oly fontos szerepet játszó mezőgazdasági területek szabdalnak, így ideálissá téve a vad számára az élőhelyet, ahol a nyugalom és a táplálék együtt megtalálható. A nagy erdőgazdaságok megtehetik és meg is teszik, hogy ezeket a vad számára oly fontos területeket, ahol az ősidők óta meglévő bőgőhelyek is kialakultak, komoly erőfeszítések árán is, de fenntartják.

Trófeája: az agancs, melyet a hím állat hord és évente vált.

Figyelem!

A www.vadaszelet.hu honlap fegyvereket tartalmaz!

Ön egy fegyvereket tartalmazó szakmai honlapot látogatott meg. Kérjük, csak abban az esetben lépjen be, ha Ön kifejezetten ilyen irányú szakmai termékeket, szolgáltatásokat keres, mert honlapunk szakmai célú információkat tartalmaz. Minden egyéb esetben kérjük, hagyja el oldalunkat! A BELÉPÉS feliratra való kattintással Ön kijelenti, hogy kizárólag szakmai célú látogató, vagyis kizárólag viszonteladó, vagy fegyverek, lőszerek, és a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök felhasználásával hivatásszerűen foglalkozó személy, és a weblapon található információkra szakmai célból van szüksége! Felhívjuk figyelmét, hogy a BELÉPÉS feliratra való kattintással Ön hivatalosan ajánlatot kér cégünktől (Hivatkozás: 2008. évi XLVIII. törvény 14.).

Belépés

Áraink és raktárkészletünk tájékoztató jellegű, nem minősül nyilvános ajánlattételnek.

Híreink, cikkeink témakörök szerint
Afrika akció állattartás American Dachshund magazine apróvad bak ballisztika barcogás Bassotto Di Corleone Kennel belvíz beretta bika bölény Browning cact dachshund dám dámbika dámszarvas den denevér e-mail ebtenyésztés elefánt elővizsga fácán farkas fegyver fegyvertartás fehova gepárd gím gímszarvas gorilla grizzly grouse hajtás IWA John Jeanneney kaliber kan kard Kaszó kupa katalógus képek képzés Keszthely kiállítás kölykök kos kutya kutyatenyésztés kutyatya liba lőszer lőszergyár medve MEOESZ mottó muflon munkavizsga naptár OMVK optika orvosi alkalmassági őz őzbak pisztoly pointer puska remington rendelet sabatti saiko sakál Sárvár sauer sportvadász szalkasszorutacsko szálkásszőrűtacskók szalonka szarvas szarvasbőgés szezonális szezonális termékek szúnyog tacskó Tacskókopó távcső tenyésztés teríték tigris tikka tracking trófea twitter utánkeresés vad vadász vadászat vadászati idény vadászbolt vadászidények vadászkürt vadászkutya vadásznap vadászok vádászpuska vadászsiker vadásztacskó vaddisznó vadgazdálkodás vadkan vadvédelem változás vav vércsapa véreb vérebegylet vérebegyletrebegylet vérebverseny verseny versenyrseny vizsga vizsla webáruház zeiss