Hírek és cikkek állattartás témakörben
Keresés a termékek közt:

Termék katalógus

Az alábbi katalógus áruházunk termékpalettáját tárja Ön elé. Forgalmazott márkák

Ma esti holdállás

Pillanatnyi széljárás

Széltérkép

Címkefelhő

Sok embert érintenek a tervezett szigorítások

Szigorodó szabályok várnak a hobbiállat tartókra és kereskedőkre.
A tervezett változtatásokkal az állatokat védenék a törvényalkotók. Ebadó, minimum 30 literes élettér halak és hüllők esetében, a kutya- és macskahús fogyasztásának betiltása. Többek között ezek a kitételek szerepelnek az új állatvédelmi törvény tervezetében.

A halakat és hüllőket érintő szabályok, illetve a kutya- és macskahúsra vonatkozó tilalom valószínűleg nem rengeti meg az állampolgárok túlnyomó többségét, az ebadó, vagy pontosabban szólva ebrendészeti hozzájárulás azonban, enyhén szólva is vegyes fogadtatásra talált.
Értem én, hogy jót akarnak, de attól tartok, pont azok nem fognak fizetni, és továbbra sem fognak törődni a kutyájukkal, akik eddig sem tették - summázza véleményét István, a Csuri névre hallgató kistestű keverék kutya gazdája.
- Még csak az kell, hogy abba is beleszóljanak, elég nagy-e az udvar a kutyának, meg hogy adhatok-e neki maradékot - dohog a középkorú férfi.

Véleményével valószínűleg nincs egyedül, mert az ebekre vonatkozó szigorítások sokakat érintenek, és bizony, a bukszába kell majd nyúlniuk a kutyatulajdonosoknak, évi 2000-3500 forint erejéig.

Pedig a célok igazán üdvözlendők. Az önkormányzat a bevezetni kívánt ebrendészeti hozzájárulás legalább felét az ivartalanítás valamint az azonosítóval történő megjelölés támogatására köteles fordítani.

Aki elvállalja kutyája mikrochipes megjelölését vagy ivartalanítását, annak mérsékelt ebrendészeti hozzájárulást kell fizetnie, aki mindkét eljárást elvégezteti, mentesül a fizetés alól. Teljes kedvezményt kap az is, aki állatmenhelyről választ magának négylábú barátot. További változás lenne, hogy a hatóságok elkobozhatják a kutyát, amennyiben az a gazda gondatlansága miatt emberek testi épségét veszélyezteti.

Az illetékesek emellett fajtalistát állapítanának meg, a listán szereplő ebeket csak szájkosárral, a kibújást megakadályozó nyakörvvel és két méternél nem hosszabb, nem kihúzható pórázon lehetne sétáltatni.

Fiáth Szilvia, a Tolna Megyei Állat és Természetvédő Alapítvány elnöke szerint a gazdák közül még nagyon sokakra nem jellemző a felelős állattartás. Ezt minden érvnél jobban igazolja a szekszárdi állatotthon, amely fennállása óta szinte egyfolytában telt házzal - ami majdnem 200 kutyát jelent - működik.

A szigorúbb szabályok esetén kétszer is meggondolja valaki, hogy tartson-e kutyát, tudja-e vállalni az ezzel járó költségeket, kötöttségeket. Sajnos még mindig jellemző, hogy amikor különböző okok miatt a kutyák tartása terhessé válik, rövid úton megszabadulnak tőlük, kidobják az autóból, elviszik az erdőbe és magára hagyják.

A gazdátlan, kóbor ebekre, hacsak nem kerülnek a menhelyre, szörnyű sors vár. S természetesen az is tagadhatatlan, hogy az elvadult, kiéhezett állatok, különösen, ha falkába verődnek, károkat okozhatnak.

Hobbiállat, haszonállat, köteleznek a helyi szabályok

Az állattartás szabályairól saját rendeletet alkotnak az önkormányzatok - szinkronban az idevágó jogszabályokkal. A megyeszékhelyen például 300 négyzetméternél kisebb területű telken nem tartható haszonállat.

Az állattartási övezeti beosztástól függetlenül tilos haszonállatot tartani bölcsőde, óvoda, iskola, kollégium, egészségügyi, szociális intézmények, élelmiszert előállító, illetve forgalmazó egységek, temetők területén, és azok 50 méteres körzetében.

A hobbiállatok - és ezen belül is a leginkább szem előtt lévő kutyák - esetében egylakásos és a többlakásos kertes családi házak, sorházak udvarán háztartásonként legfeljebb két eb (és egyszeri szaporulata három hónapos korig) tartható. Külterületen eb számbeli korlátozás nélkül tartható.

Forrás: Teol

Figyelem!

A www.vadaszelet.hu honlap fegyvereket tartalmaz!

Ön egy fegyvereket tartalmazó szakmai honlapot látogatott meg. Kérjük, csak abban az esetben lépjen be, ha Ön kifejezetten ilyen irányú szakmai termékeket, szolgáltatásokat keres, mert honlapunk szakmai célú információkat tartalmaz. Minden egyéb esetben kérjük, hagyja el oldalunkat! A BELÉPÉS feliratra való kattintással Ön kijelenti, hogy kizárólag szakmai célú látogató, vagyis kizárólag viszonteladó, vagy fegyverek, lőszerek, és a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök felhasználásával hivatásszerűen foglalkozó személy, és a weblapon található információkra szakmai célból van szüksége! Felhívjuk figyelmét, hogy a BELÉPÉS feliratra való kattintással Ön hivatalosan ajánlatot kér cégünktől (Hivatkozás: 2008. évi XLVIII. törvény 14.).

Belépés

Áraink és raktárkészletünk tájékoztató jellegű, nem minősül nyilvános ajánlattételnek.

Híreink, cikkeink témakörök szerint
Afrika akció állattartás American Dachshund magazine apróvad bak ballisztika barcogás Bassotto Di Corleone Kennel belvíz beretta bika bölény Browning cact dachshund dám dámbika dámszarvas den denevér e-mail ebtenyésztés elefánt elővizsga fácán farkas fegyver fegyvertartás fehova gepárd gím gímszarvas gorilla grizzly grouse hajtás IWA John Jeanneney kaliber kan kard Kaszó kupa katalógus képek képzés Keszthely kiállítás kölykök kos kutya kutyatenyésztés kutyatya liba lőszer lőszergyár medve MEOESZ mottó muflon munkavizsga naptár OMVK optika orvosi alkalmassági őz őzbak pisztoly pointer puska remington rendelet sabatti saiko sakál Sárvár sauer sportvadász szalkasszorutacsko szálkásszőrűtacskók szalonka szarvas szarvasbőgés szezonális szezonális termékek szúnyog tacskó Tacskókopó távcső tenyésztés teríték tigris tikka tracking trófea twitter utánkeresés vad vadász vadászat vadászati idény vadászbolt vadászidények vadászkürt vadászkutya vadásznap vadászok vádászpuska vadászsiker vadásztacskó vaddisznó vadgazdálkodás vadkan vadvédelem változás vav vércsapa véreb vérebegylet vérebegyletrebegylet vérebverseny verseny versenyrseny vizsga vizsla webáruház zeiss